Podręcznik dla początkującego - tworzenie brzmień, Cubase 5

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mateusz.tomanek
Podręcznik dla początkującego - tworzenie brzmień, Cubase 5

Post autor: mateusz.tomanek » środa 09 paź 2013, 17:07

Witam, 

Nowy jestem na tym forum, ale widze, że wszyscy tutaj dzielicie się wiedzą. Chciałbym usystematyzować swoją wiedzę na temat programu Cubase 5, trochę już go używam do tworzenia muzyki, ale mam wrażenie, że program ten kryje więcej możliwości, z których mógłbym skorzystać. Znacie może jakiś podręcznik/kurs, z którego mógłbym skorzystać?

Druga sprawa dotyczy tworzenia brzmień, chciałbym zacząć tworzyć własne brzmienia, a nie opierać się na już gotywych, chodzi dokładnie pomoc w tworzeniu brzmień za pomocą syntezatorów vsti w cubase, np. wspomniany tutaj na forum reason, NI komplete, albo Alchemy, lub Omnisphere. Ktoś zna jakiś kurs/podręcznik/przewodnik/coś w tym stylu. Chodzi mi o informacje od podstaw.

Dzięki z góry za pomoc.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Re: Podręcznik dla początkującego - tworzenie brzmień, Cubase 5

Post autor: a » środa 09 paź 2013, 18:13

Ktoś zna jakiś kurs/podręcznik/przewodnik/coś w tym stylu. Chodzi mi o informacje od podstaw.

Spójrz w lewo - Poradnik EiS Syntezatory. Masz tam wszystko o brzmieniach - od podstaw, krok po kroku.

http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 09 paź 2013, 21:13

...
Witam, 

Nowy jestem na tym forum, ale widze, że wszyscy tutaj dzielicie się wiedzą. Chciałbym usystematyzować swoją wiedzę na temat programu Cubase 5, trochę już go używam do tworzenia muzyki, ale mam wrażenie, że program ten kryje więcej możliwości, z których mógłbym skorzystać. Znacie może jakiś podręcznik/kurs, z którego mógłbym skorzystać?

Druga sprawa dotyczy tworzenia brzmień, chciałbym zacząć tworzyć własne brzmienia, a nie opierać się na już gotywych, chodzi dokładnie pomoc w tworzeniu brzmień za pomocą syntezatorów vsti w cubase, np. wspomniany tutaj na forum reason, NI komplete, albo Alchemy, lub Omnisphere. Ktoś zna jakiś kurs/podręcznik/przewodnik/coś w tym stylu. Chodzi mi o informacje od podstaw.

Dzięki z góry za pomoc....

Jeżeli chodzi o Cubase, to:

1. Jest kilka wydań książkowych (polskojęzycznych). Dotyczą one co prawda wersji SX, ale dadzą Ci bardzo dużo wiedzy. Sam z nich do dziś korzystam.

2. Są dwa wydania tutoriali (również polskojęzycznych) dotyczące ostatnich wersji.

3. Wystarczy poszukać (np. Allegro), klinąć kilka razy i czekać na przesyłki.

Jeżeli chodzi o VSTi, to nie znajdziesz raczej podręczników polskich. Są bardzo rozbudowane informatory dołączane do zakupionych instrumentów, ale w jęz. angielskim.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 10 paź 2013, 00:15

Zalezy jakim poziomem wiedzy dysponujesz - na poczatek polecałbym zwykła biblioteke i podstawy począwszy od budowy dźwieku

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 10 paź 2013, 13:35

Ja znów polecę Youtube, wpisujesz "How to (czego nie wiesz) in Cubase/DAW/VST" - ogromna skarbnica wiedzy i podane jak na talerzu jak krok po kroku robić różne rzeczy

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 10 paź 2013, 14:36

Wiesz - jak robic to pikuś - trzeba wiedzieć co a tu podstawy przedewszystkim

trzeba wiedziec po co jest dane pokrętło i jak wpływa na dźwiek

chociaz w tym wypadku mozna kręcic losowo :)

Awatar użytkownika
piccolo-music

Post autor: piccolo-music » czwartek 31 paź 2013, 13:51

...
Witam, 

Dzięki z góry za pomoc....

Witam, polecam kurs video z lektorem CUBASE 5 na CD  " Sam tworzę profesjonalne utwory"- polski lektor, wydane przez "market wiedzy", To bardzo pomocna rzecz w poznawaniu tego programu.

Powodzenia

[addsig]
nauczyciel muzyki, tworzenie nagrań dla zleceniodawcy i dla siebie (jeszcze się doskonalę w obsługiwaniu programów typu Cubase, Melodyne) prowadzenie zajęć umuzykalniających z dziećmi

ODPOWIEDZ