Witam wszystkich !
Pytanie to kieruje do tych bardziej doświadczonych uzytkowników - producentów...
Otóż chciałbym się dowiedzieć jakie wartości Velocity uzywacie do poszczególnych partii ?! Chodzi mi mianowicie o perkusje, linię melodyczną i linie basową...
Ja odkąd pamiętam siłe uderzenia werbla ustawiałem zawsze na 127 czyli najwyższą wartość... stopa grała na sile 90 do 100 a hi hat na sile powiedzmy 70....
Teraz mam pytanie czy siłe basu lub innych instrumentów warto ustawiać na 127 czyli najwyższą wartość i później ściszać głośność do pożądanego efektu suwakiem do np -7db czy lepiej nie podbijać velocity basu do końca tylko dać np. wartośc 90-100 i bawić się suwakiem głośności aż uzyskamy pożadany efekt ?!
A drugie pytanie z troche innej beczki:
CZy zamiast nagrania lini melodycznej grając na zywo na klawiszach, tylko narysowania odręcznie w edytorze Piano Roll tych samych nut dużo trace na dynamice i innych słyszalnych wartościach ?!! Chodzi mi o to czy będzie słychać bardzo znacząca różnice między zagraniem a narysowaniem odręcznie nut w edytorze Piano roll ?
Pozdrawiam !