Podłączenie gramofonu do intefejsu USB

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Zbynia
Re: Podłączenie gramofonu do intefejsu USB

Post autor: Zbynia » piątek 09 sie 2013, 23:28

presonus albo focusrite i do tego przedwzmacniacz do gramofonu

niestety z wejściem na gramofon w takim budżecie tylko jakieś niemiecki gówno z thomanna (za to konkretnie wyposazone) - niestety ani o jakości ani o sterownikach nie wiem nic a często gęsto to jakies kaszany

Albertus

Post autor: Albertus » sobota 10 sie 2013, 17:05

teraz widze, ze w scarlett 2i2 direct monitoring jest w mono :( więc odpada. w 2i4 nie ma tego problemu i mieści się w budżecie. pradopodobnie zdecyduję się na ten interfejs.

dzięki za opinie.

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » poniedziałek 12 sie 2013, 00:10

Tascam US-100 i ESI Phonorama kosztują mniej niż 500 zł. Przyznaję jednak, że nie wiem jak u nich z jakością sterowników czy wykonania bo ich nie używam. No i nie sprawdzałem jednak czy mają direct monitoring bo wcześniej nie było o tym mowy.

Albertus, napisz konkretnie czego ci trzeba bo za chwilę Zbynia coś zaproponuje i znów chybi.

Pozdrawiam
Janusz

Albertus

Post autor: Albertus » poniedziałek 12 sie 2013, 17:22

...Tascam US-100 i ESI Phonorama kosztują mniej niż 500 zł. Przyznaję jednak, że nie wiem jak u nich z jakością sterowników czy wykonania bo ich nie używam. No i nie sprawdzałem jednak czy mają direct monitoring bo wcześniej nie było o tym mowy.
Albertus, napisz konkretnie czego ci trzeba bo za chwilę Zbynia coś zaproponuje i znów chybi.
PozdrawiamJanusz...

Pisałem czego potrzbuję i pisałem o direct monitoring
Cytat:
Jeśli chodzi o parametry, to nie potrzebuję wejścia mikrofonowego, ani potencjometrów. Aktualnie zostałem z kartą zintegrowaną, więc głównie chodzi o poprawę jakości. Do tego chcę móc słuchać gramofonu (bez latencji), a od czasu do czasu coś z niego zgrać do DAW.

Tascam US-100 faktycznie ma wejście phono, ale nie oczekiwałbym wysokiej jakości (mogę sie mylić). Poczytam opinie o nich i w razie pytań będę pisał.
Pozdrawiam,
A.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 12 sie 2013, 20:11

Tascam to 16 bitowe dno - brzmi słabo, sterowniki też średnie  nawet bym na to nie patrzył

już to esi będzie lepszą propozycją

Albertus

Post autor: Albertus » środa 14 sie 2013, 11:13

Z kolei w tej ESI jest wyjście tylko na słuchawki. Poza tym, nie chciałbym, żeby interfejs był "wąskim gardłem" w moim zestawie. W pierwszym poście napisałem o kwocie 500zł, ale aktualnie oglądam interfejsy w okolicach 1000zł, bo uznałem, że nie ma co oszczędzać, skoro to ma być sprzęt na conajmniej 3 lata... A może w mojej sytuacji, zamiast interfejsu bardziej pasowałby mały mikser?

ODPOWIEDZ