Czy interfejs audio mi pomoże?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
adn_01
Re: Czy interfejs audio mi pomoże?

Post autor: adn_01 » niedziela 04 sie 2013, 19:11

jasne, najlepiej kupić nowy komputer, nowy interfejs, nowe wszystko... a za miesiąc, jak napotka się taki sam problem jedyne, co można będzie usłyszeć, to, że ma się złom. i nowy komputer. i tak bez końca. chyba nie tędy droga?..

Niedługo wielozadaniowość w komputerach będzie polegała na tym, że do każdego zadania będzie potrzebny osobny komputer ;)

Piszę o tym dlatego, że jeszcze nie tak dawno system z procesorem i o parametrach jakimi dysponuje założyciel wątku był całkiem przyzwoity. Oprogramowanie nie zmieniło się na tyle, by sytuacja zmieniła się aż tak dramatycznie, dlatego szukałbym przede wszystkim w konfiguracji systemu. Albo w przesadnej ilości wtyczek i efektów. Ale w takiej sytuacji nie znam systemu, którego nie dałoby się zatkać.

Myślę, że na początek optymalizacja systemu będzie najtańszym rozwiązaniem, nawet, jeśli komuś trzeba za to zapłacić. Dopiero jeśli ta przyczyna będzie wyeliminowana szukałbym dalej.

W innym przypadku byłaby to sytuacja, którą niedawno miałem z samochodem - z panelu w lewych drzwiach nie mogłem zamknąć szyby w prawych. Warsztat zaproponował wymianę modułu sterującego plus coś tam, circa 7000 pln (na gwarancji ale zawsze, plus czas na sprowadzenie, pracę). Dla pewności dmuchnąłem do przycisków sprężonym powietrzem. Usterka usunięta... Praktycznie za free.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 04 sie 2013, 20:23

pytanie pierwsze:

na jakich sterownikach pracujesz na integrze?

pytanie drugie:

jaka jest latencja

pytanie trzecie:

jakie jest obciążenie procesora podczas trzasków

Dobra karta sobie poradzi o ile nie zarżniesz procka

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 04 sie 2013, 20:29

a przyczaiłem screeny

zegar ustaw na internal o ile sie da

włacz triple buffer - powinien ograniczyć nieco trzaski kosztem zwiekszenia latencji

no i resampling ustaw na najniższą wartość (linear) i sprawdź

niestety na integrze pewnych rzeczy sie nie przeskoczy ale jak na integrę i tak jest niexle bo wciąz wiele kart multuimedialych nie działa dobrze na asio 4 all

Awatar użytkownika
AvA

Post autor: AvA » poniedziałek 05 sie 2013, 00:58

No więc tak. Poustawiałem triple buffer i resampling na 2-linear. 

Jest to jakiś efekt ale mam wrażenie, że teraz to się zrobiło sztuczne.

Więc pytanie. Czy jeżeli zainwestuję w Interfejs Audio taki do około 1000 zł. coś mi to zmieni?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 sie 2013, 09:57

Jesli problem wynika z niewydolnosci asio4all przy integrze to jasne że pomoże - najlepiej jakbyś wziął lapka i pojechał do jakiegoś dobrego sklepu muzycznego gdzie mają wybór kart i pozwola przetestować

co do resamplingu - nieraz to drastycznie zmniejsza opóźnienie ale jak najbardziej wpływa na brzmienie

teoretycznie powinno się to tyczyć zabiegów typu timestrech czy własnie resampling ale z tego co zauwazyłem tyczy się to chyba całej obróbki wewnętrznej dokonywanej przez program

Awatar użytkownika
AvA

Post autor: AvA » poniedziałek 05 sie 2013, 21:28

W moim przypadku to by musiał być djshop we Wrocłąwiu.

Dziękuję wszystkim za komętaże. Napewno mi otworzyły oczy na to jak to wszystko działa. 

Jestem wam bardzo wdzięczny, no i mam nadzieję, że ten temat posłuży innym w pomocy.
Pozdrawiam serdecznie całe forum EiS 

ODPOWIEDZ