Czy interfejs audio mi pomoże?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
AvA
Czy interfejs audio mi pomoże?

Post autor: AvA » niedziela 04 sie 2013, 14:41

Witam.

Jak wiem jakie tutaj obowiązują reguły to od razu przepraszam za wszystkie rzeczy jakie was zirytują. 

Mam kródkie pytanie które wymaga kródkiej odpowiedzi.

Otóż jestem w posiadaniu laptopu Clevo M57RU. W tym 8GB RAM i procesor Intel Core 2 Duo T9500

Karta dźwiękowa zintergrowana. 

Pytanie jest takie.

Czy interfejs audio np. Native Instruments KOMPLETE AUDIO 6 pomoże mi w posbyciu się trzasków które słyszę pod czas projekty gdzie mam napchane dużo vsti i vst?

adn_01

Re: Czy interfejs audio mi pomoże?

Post autor: adn_01 » niedziela 04 sie 2013, 15:50

w tym akurat interfejs audio niekoniecznie pomoże, bo przypuszczam, że trzaski spowodowane są zbyt małą mocą obliczeniową systemu lub niepoprawną konfiguracją. Interfejs może natomiast pomóc w czymś innym.

w pozbyciu się trzasków wywołanych brakiem mocy mógłby natomiast pomóc np. UAD...

Awatar użytkownika
AvA

Post autor: AvA » niedziela 04 sie 2013, 15:55

...
w tym akurat interfejs audio niekoniecznie pomoże, bo przypuszczam, że trzaski spowodowane są zbyt małą mocą obliczeniową systemu lub niepoprawną konfiguracją. Interfejs może natomiast pomóc w czymś innym.

w pozbyciu się trzasków wywołanych brakiem mocy mógłby natomiast pomóc np. UAD... ...

A można prosić jakieś konkretne modele urządzeń?

Albo jeżęli to możliwe, podpowiedzieć co muszę sprawdzić aby się dowiedzieć ile mam mocy obliczeniowej w swoim laptopie?

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » niedziela 04 sie 2013, 15:57

Czy interfejs audio np. Native Instruments KOMPLETE AUDIO 6 pomoże mi w posbyciu się trzasków które słyszę pod czas projekty gdzie mam napchane dużo vsti i vst?... 

Nie wiem jak teraz jest z laptopami, ale w roku 2008 kupiłem laptopa za ponad 5 koła i miałem trzaski w projektach, które po podłączeniu interfejsu audio nie wystepowały,a pojawiały się dopiero przy większym obciążeniu. Musisz sprawdzić to na jakimś interfejsie zanim zainwestujesz.

Awatar użytkownika
AvA

Post autor: AvA » niedziela 04 sie 2013, 16:05

Coś takiego u mnie pokazuje. Może komuś pomoże ten screen 

http://www45.zippyshare.com/v/1790964/file.html

adn_01

Post autor: adn_01 » niedziela 04 sie 2013, 16:15

proponuję wypróbować różnych ustawień bufora. zwykle to wpływa na ilość "trzasków". jeśli to jedyny problem (poza jakością samego audio ze zintegrowanego interfejsu) to może nie trzeba będzie kupować nic dodatkowego. chociaż komplete to w miarę przyzwoity interfejs.

co do UAD to fajne, ale stosunkowo niezbyt ekonomiczne rozwiązanie. w każdym razie kilkakrotnie droższe od samego laptopa (takiego, o jakim piszesz). w wersji satelite. 

Awatar użytkownika
AvA

Post autor: AvA » niedziela 04 sie 2013, 16:35

...
proponuję wypróbować różnych ustawień bufora. zwykle to wpływa na ilość "trzasków". jeśli to jedyny problem (poza jakością samego audio ze zintegrowanego interfejsu) to może nie trzeba będzie kupować nic dodatkowego. chociaż komplete to w miarę przyzwoity interfejs.

co do UAD to fajne, ale stosunkowo niezbyt ekonomiczne rozwiązanie. w każdym razie kilkakrotnie droższe od samego laptopa (takiego, o jakim piszesz). w wersji satelite. ...

Tak to wygląda po ustawieniu maksymalnej latencji w sterowniku ASIO

http://www61.zippyshare.com/v/43735250/file.html

Teraz prawda nie trzeszczy ale na klawiaturze midi nie da się grać. 

Czy są jakieś jeszcze pochowane przedemną ustawienia bufora?

Jamoo

Post autor: Jamoo » niedziela 04 sie 2013, 16:54

Moim zdaniem z kolei powinieneś zainwestować w interfejs klasy RME, ma dobre sterowniki i zapewne pomoże w problemie.

Chociaż i tak raczej nie spadnie zużycie CPU, po prostu ten procesor jest 2-rdzeniowym mobilnym modelem, natomiast środowisko FL Studio wymaga dość konkretnej wydajności sprzętu.

U siebie zmieniając karte na RME oraz procesor na Quad Core (było to jakiś czas temu - komputer PC), do dziś nie mam problemów z plynnym, bez trzasków, odtwarzaniem projektów.

UAD fajna sprawa ale tyczy się to efektów, u Ciebie obawiam się że solidne obciążenie wynika z obszernych wtyczek również instrumentalnych, automatyki itp..

Poza tym jest to kosztowne.

Pamięci jest dosyć, natomiast procesor jest tym najsłabszym ogniwem i stąd te problemy.

Ja bym zainwestował w dobry interfejs i kombinował jak to nie przyniesie rezultatu to jakiś upgrade sprzetu komputerowego by się jednak przydał.

Awatar użytkownika
AvA

Post autor: AvA » niedziela 04 sie 2013, 17:06

...
Moim zdaniem z kolei powinieneś zainwestować w interfejs klasy RME, ma dobre sterowniki i zapewne pomoże w problemie.

Chociaż i tak raczej nie spadnie zużycie CPU, po prostu ten procesor jest 2-rdzeniowym mobilnym modelem, natomiast środowisko FL Studio wymaga dość konkretnej wydajności sprzętu.

U siebie zmieniając karte na RME oraz procesor na Quad Core (było to jakiś czas temu - komputer PC), do dziś nie mam problemów z plynnym, bez trzasków, odtwarzaniem projektów.

UAD fajna sprawa ale tyczy się to efektów, u Ciebie obawiam się że solidne obciążenie wynika z obszernych wtyczek również instrumentalnych, automatyki itp..

Poza tym jest to kosztowne.

Pamięci jest dosyć, natomiast procesor jest tym najsłabszym ogniwem i stąd te problemy.

Ja bym zainwestował w dobry interfejs i kombinował jak to nie przyniesie rezultatu to jakiś upgrade sprzetu komputerowego by się jednak przydał.
...

Dobrze, dobrze. 

Więc pytanie. O które karty chodzi c RME?

I jeżeli coś z procesorów. Co polecisz? 

Rozumiem, że PC stacjonarny jest znacznie lepszą perspektywą niż laptop. Więc takie pytanko przy okazji. Jakie podzespoły polecilibyście do budowy Peceta. Oczywiście cena wchodzi w grę bo nie mam stałego dochodu pieniążków. 

Jamoo

Post autor: Jamoo » niedziela 04 sie 2013, 18:14

Jeśli chcesz inwestować w interfejs i korzystasz z laptopa to tylko zewnętrzny np RME Babyface, powinien ładnie współpracować.

to taki najprostszy.

Ciężko mówić w tej chwili o procesorze bo w przypadku laptopa to jest skomplikowane.

Jeśli miałbyś kupować teraz nowego laptopa to tylko z i5/i7 procesorem, żadne i3.

Znajomy zakupił i3, 8 gb ram i mu przycina każdy projekt z FL Studio z tych przykładowych.

A niby nowoczesny sprzet...

Najlepiej komputer stacjonarny - procesor i7, 8 gb ram, ewentualnie i5  zwykłe nie mobilne daje radę przy produkcji muzyki.

np. i7 3770, a z i5 np 2500, myślę że da rade.

Nie wiem na ile dysponujesz środkami żeby cokolwiek dokupić, zmienić itd..

ODPOWIEDZ