Synchronizacja MIDI -> MPC 5000 i Yamaha Motif XF

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
negrovano93
Synchronizacja MIDI -> MPC 5000 i Yamaha Motif XF

Post autor: negrovano93 » niedziela 30 cze 2013, 15:27

Witam wszystkich !

Mam problem związany z synchronizacją MIDI obu instrumentów...

Obecnie stosuje MPC jako kontroler do Motif'a na którym tworze sekcje perkusyjne i wgrywam je spowrotem do Motifa jako pattern...

Problem w tym że za każdym razem po rozłączeniu obu instrumentów pojawia sie problem z synchronizacją....

W zwiazku z tym że nie mam zaadoptowanego pomieszcenia za każdym razem po zabawie odłączam MPC od kabli MIDI od klawiszy... Po ponownym podłączeniu np na drugi dzień podczas nagrywania siatka tempa sie rozmywa - np clapy są opóźnione, bęben znajduje się sekunde poźniej - beat sie rozmywa

Szukałem na YouTube i w googlach ustawień dla obu instrumentów tak żeby całośc ściśle współgrała ze sobą i powiem tak jednego dnia wszystko gra cacy a drugiego dnia na tych samych ustawieniacxh calośc się rozpływa w siatce tempa nic nie gra tak jak trzeba

Czy na podstawie parametrów niżej ktoś mógłby mi powiedzieć co powoduje ze beaty rozplywają sie w siatce tempa ?! Ewentualnie proszę o sprawdzone już ustawienia z Motifa i MPC

Przedstawie ustawienia które mam w chwili obecnej - jednego dnia działa dobrze a drugiego wszystko sie rozplywa w czasie:

MPC 5000

Sekcja MIDI

ACTIVE TRACK RECEIVE CHANEL 1

SOFT THRU:  AS TRACK

SEQUENCE CHANGE BY PROGRAM CHANGE : ON

PAD TO INTERNAL SOUND: ON

Sekcja SYNC

SYNCIN:1 (SLAVE)

MODE : MIDI CLOCK

RECEIVE : MMC ON

SYNC OUT: OFF

MOTIF XF

UTILITY

BASIC RECEIVE CH 1

KEYBOARD TRANSMIT CH 1

DEVICE NUMBER ALL

INTERFACE

MIDI IN/OUT:  MIDI

SYNC

MIDI CYNC: INTERNAL

CLOCK OUT: ON

SEQUENCER CONTROL: OUT

MTC START 00 00 00 00

SWITCH

BANK SELECT ON

PROGRAM CHANGE ON

LOCAL CONTROL OFF

RECEIVE CONTROL ON

OTHER

CONTROLLER RESET  RESET

BULK DUMP INTERVAL  0MS

Awatar użytkownika
miro5530

Re: Synchronizacja MIDI -> MPC 5000 i Yamaha Motif XF

Post autor: miro5530 » poniedziałek 01 lip 2013, 20:54

Zasasa jest prosta jedno urządzenie ma zegar który jest główny i narzuca tempo drugiemu.
Jeśli MPC ma dyktować tempo to w Motif xf ustaw MIDI CYNC: MIDI . Nie znam MPC, ale powinien nadawać MIDI CLOCK.
Sprawdź czy w Motifie po ponownym uruchomieniu masz te same ustawienia.

ODPOWIEDZ