Jaki mixer 8x mono?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
zona
Jaki mixer 8x mono?

Post autor: zona » niedziela 28 kwie 2013, 19:31

Witam,

Pracuje na samplerze akai s900. Posiada on 8 wyjść monofonicznych. Zastanawiam się nad kupnem miksera. Myślę nad trzema. Mianowicie:

-behringer xenyx 1222

-yamaha mg12/4

-soundcraft epm8

Który Waszym zdaniem byłby najlepszy? Czy ta yamaha obsłuży mi 8 wyjść mono? Albo behringer? Bo wiem, że soundcraft jest stricte mono. Mikser wykorzystywany będzie w domowym studio. Z góry dzięki za pomoc :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Jaki mixer 8x mono?

Post autor: Caroozo » poniedziałek 29 kwie 2013, 12:03

...
Witam,

Pracuje na samplerze akai s900. Posiada on 8 wyjść monofonicznych. Zastanawiam się nad kupnem miksera. Myślę nad trzema. Mianowicie:

-behringer xenyx 1222

-yamaha mg12/4

-soundcraft epm8

Który Waszym zdaniem byłby najlepszy? Czy ta yamaha obsłuży mi 8 wyjść mono? Albo behringer? Bo wiem, że soundcraft jest stricte mono. Mikser wykorzystywany będzie w domowym studio. Z góry dzięki za pomoc :) Pozdrawiam...

12-bitowe przetworniki robią swoje, co ;)? Każdy mixer posiadający 8 kanałów da radę - i tak będziesz robił downmix do stereo. Jedynie sprawa się komplikuje w przypadku, gdy chciałbyś podpiąć 2 wyjścia mono do jednego stereo - odpada regulacja pojedynczych kanałów, gdyż steruje się to panoramą. Większość konstrukcji w tym przedziale cenowym zawiera blok kilku wejść mono/XLR i kilku stereo.

Z racji faktu, że pracujesz na dość archaicznym sprzęcie, wodotryski, limitery, procesory efektów czy interfejs audio USB w mikserze są Ci niepotrzebne. Polecam więc poszukać czegoś używanego - dobry mixer 8xmono można kupić za cenę dobrej nastoletniej Whisky ;). Szczególnie polecam konstrukcje takie jak Yamaha AM 802 - sam posiadam RM602 i złego słowa nie dam powiedzieć.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 29 kwie 2013, 12:42

Nie lepiej zainwestować w wielokanałowy interfejs?Łatwiej zgrać sobie wszystko na ślady do przyszłego miksu itp

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » poniedziałek 29 kwie 2013, 12:48

...
Nie lepiej zainwestować w wielokanałowy interfejs?Łatwiej zgrać sobie wszystko na ślady do przyszłego miksu itp...

Też obstawałbym przy interfejsie tym bardziej że za 800-900 zł mozna na rynku uzywek coś ciekawego znaleźć.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 29 kwie 2013, 13:54

Jeśli masz komputer stacjonarny, warto rozejrzeć się za jakimiś kartami MAYA, TERRATEC itd - oferują te 8 śladów albo i więcej. Na rozwiązania pokroju Tascama US-2000 raczej bym się nie porywał ;).

A co, jak kolega nie chce używać komputera? Cóż... Zawsze są urządzenia pokroju Yamaha MD-8 (Fostex/Tascam/Roland/Korg również mają coś w tym stylu w swoim zanadrzu), które łączą mixer i rejestrator. Używałem go jeszcze w latach 90-tych i sprawował się całkiem nieźle (jak na tamte czasy) - generalnie zapis na MiniDisc jest bardzo "muzyczny" i sprawdzony. Nie mówiąc o DAT...

Schodząc na ziemię - napisz do czego tak naprawdę potrzebny Ci mixer - jeśli tylko do zsumowania kanałów, i to tylko instrumentalnych, wystarczy to http://www.behringer.com/EN/Products/RX1602.aspx .

zona

Post autor: zona » poniedziałek 29 kwie 2013, 18:14

tak, 12bit robi swoją robotę :) Ogólnie posiadam interfejs Lexicon Omega, ale posiada on tylko 4 wejścia line in. Zależy mi na analogowym miksie, bo bardzo nie lubie pracować na komputerze. Nie lubie wszystkiego ustawiać myszką. Po prostu szukam dobrego miksera który obsłuży mi 8x mono :)

zona

Post autor: zona » poniedziałek 29 kwie 2013, 18:20

Poszukiwania moje zakończyły się na tych trzech modelach o których pisałem na początku. Nie mogę znaleźć nic innego sensownego. W grę wchodzi teraz jeszcze yamaha mg16

ODPOWIEDZ