KRK RP6G2 podłączenie do karty. Jakie kable?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
cieluch1
KRK RP6G2 podłączenie do karty. Jakie kable?

Post autor: cieluch1 » wtorek 09 kwie 2013, 19:56

Witam,
mam takie małe pytanie odnośnie podłączenia KRK RP6G2z kartą Reloop'a - 10tion. Zaraz po zakupie monitorów pojawił się problem z pętlą sygnału ale sądzę że się z tym jakoś uporałem, mianowicie laptop podłączony jest do gniazdka bez uziemienia.

Po drugie, kartę miałem podłączoną do monitorów tanim kablem RCA-RCA, przez co dało się słyszeć brumienie, strzelanie w głośnikach np przy poruszeniu myszą.
Zainwestowałem więc w trochę lepsze kable RCA-RCA lecz brumienie tylko trochę zmalało. Obecnie mam je podłączone na kablu Proela Dia hard 535, czyli 2RCA-2JACK Mono.
I tu pojawia się pytanie, monitory na tych kablach grają ciszej niż jakby były podłączone na cienkim RCA. Jaki jest tego powód? Czy to 'wina' lepszej jakości kabla, większej ilości materiału przesyłającego sygnał czy też tego że obecnie kable są wpięte w wejście symetryczne JACK?

Brumienie ustało, głośniki wydaje mi się że grają czyściej lecz kosztem głośności. Pytam, ponieważ zastanawiam się czy nie zmienić ich na Proel DH 505, czyli 2RCA-2RCA.

Pomożecie? z góry dziękuje... :)

Awatar użytkownika
Lalone

Re: KRK RP6G2 podłączenie do karty. Jakie kable?

Post autor: Lalone » środa 10 kwie 2013, 17:34

Jesli używasz porzadnych kabli (dobrze zrobionych samemu lub przyzwoitego producenta, miejsza o markę) nie powinno byc zadnych slyszalnych roznic w glosnosci. Nic nie da zmiana Proela na Nuetrika, itd.

(Dobry pomysl w podlaczeniem lapka bez uziemienia, mialem prodobny problem. Po podlaczeniu zalilacza bez uziemienia wsztystkie brumy i trzaski pochodzace w wnetrza komputera - odglosy pracy procesora, itd. - zupelnie ustaly.)

Awatar użytkownika
cieluch1

Post autor: cieluch1 » środa 10 kwie 2013, 20:27

...Jesli używasz porzadnych kabli (dobrze zrobionych samemu lub przyzwoitego producenta, miejsza o markę) nie powinno byc zadnych slyszalnych roznic w glosnosci. Nic nie da zmiana Proela na Nuetrika, itd.

(Dobry pomysl w podlaczeniem lapka bez uziemienia, mialem prodobny problem. Po podlaczeniu zalilacza bez uziemienia wsztystkie brumy i trzaski pochodzace w wnetrza komputera - odglosy pracy procesora, itd. - zupelnie ustaly.) ...

Niepowinno, a mimo to na 'chudszych' kablach przy połączeniu RCA-RCA monitory grają głośniej.

Co do uziemienia, nie wiem czy to mądre, ale szkoda by mi było gdybym stracił laptopa przez jakieś zwarcie. A w temacie brumienia, zauważyłem że po dłuższym korzystaniu z laptopa głośniki wysokotonowe zaczynają generować jakieś dziwne piski przy poruszaniu myszą/klikaniu. Doczytałem gdzieś że może to być winą sterowników. Spróbuję je przeinstalować na dniach, mimo że nie ma oficjalnych pod Windows7x64.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 10 kwie 2013, 21:24

Dlaczego grają ciszej powie ci zapoznanie się z tematem sygnałów i ich poziomów w audio

Wszystko działa należycie a prawdziwy zysk dostaniesz tylko jeśli zmienisz kartę na taką z wyjściami symetrycznymi

Awatar użytkownika
cieluch1

Post autor: cieluch1 » środa 10 kwie 2013, 21:56

...Dlaczego grają ciszej powie ci zapoznanie się z tematem sygnałów i ich poziomów w audio
Wszystko działa należycie a prawdziwy zysk dostaniesz tylko jeśli zmienisz kartę na taką z wyjściami symetrycznymi...

Dziękuję za odpowiedź. Zostanę więc przy RCA-JACK Mono.

Jeszcze pytanie odnośnie pisków/trzasków. Zauważyłem że mając podłączone głośniki jedynie do sieci (bez podpięcia ich do laptopa) przy poruszaniu myszą słychać na nich jakieś znikome zniekształcenia. Czym to może być spowodowane? Zasilacz laptopa?

ODPOWIEDZ