Darmowy DAW z 4 wyjściami audio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Pyrek
Darmowy DAW z 4 wyjściami audio

Post autor: Pyrek » poniedziałek 11 lut 2013, 14:46

Witam,

jestem nowy na forum, więc się krótko przedstawię:

-------------------------------------------------

boring content begin:

Choć rodzinę mam muzyczną, to ja się na granie nie załapałem. Bardziej od wirtuozerii, interesują mnie brzmienia, eksperymenty. Kiedyś "grałem" na Rolandzie JX-305 (którego nie lubiłem) i na Korg Electribe EA-1 (którego lubiłem).

Potem sprzęt sprzedałem i nie robiłem nic. Kompletnie nic.

Do muzyki powróciłem niedawno za sprawą myzycznych zainteresowań syna, który próbuje swych sił na gitarze.

By się upewnić, że nie jest to kryzys wieku średniego postanowiłem wypróbować co nieco, nie robiąc dużych inwestycji.

Zakupiłem "klawiaturę" (to dużo powiedziane) Akai Synthstation 25 i za pomocą wersji demo Ableton Live korzystam z akustyczno-syntetycznych brzmień. Jeśli nie zarejestruje się wersji demo, to nie ma ograniczeń czasowych, ale nie można nic zapisać.

Program jak to program - mam do niego uczucia ambiwalentne. Najbardziej doskwierał mi brak gałek w synthstation. Natomiast granie na iphonie kompletnie mi nie pasuje.

boring content end.

------------------------------------------------

W zeszłym tygodniu zakupiłem Korga Monotron i ... uwielbiam go. Kupiłem starszą wersję (nie Duo), która ma LFO, ale tylko jeden oscylator, który świetnie brzmi w basach, barytonach, ale trochę zabawkowo w wyższej tonacji.

Chciałbym sterować jednym z syntezatorów VST (z samych oscylatorów, bez filtracji), następnie jednym z wyjść karty wprowadzić dźwięk do filtra Monotrona, a następnie wyjściem z Monotrona wejść na osobną ścieżkę (track) i dodać jej reverbu + ew. innych efektów.

Nie udało mi się tego zrobić w Abletonie; próbuję teraz w Studio One Free, ale nie znam tego programu i nie wiem, czy w ogóle to możliwe (wersja free ma 2 + 2 I/O, z tym, że osobno można puszczać kanał lewy i osobno prawy).

W ogóle jestem laik w DAW-ach. Czy możecie mi doradzić w którym programie mi się to uda ?

Wyjście słuchawkowe zdefiniowałem jako osobne niezależne wyjście, które jest widoczne na liście urządzeń audio niezależnie od głośników, z tym, że np. w Live Demo mogę zdefiniować tylko jedno wyjście audio - i wtedy będzie sprzężenie, a ja potrzebuję dwóch niezależnych wyjść - do filtracji w Monotronie i do odsłuchu efektu końcowego (wyjście z Monotrona wzbogacone o efekt).

Bardzo proszę o pomoc - sugestię. Chodzi mi o darmowego DAW i krótkie info lub link jak to zrobić.

Dziękuję i pozdrawiam :)

[addsig]
Muzyk amator. Poszukiwacz brzmień, eksperymentator 20 lat przed emeryturą.

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Darmowy DAW z 4 wyjściami audio

Post autor: mytnik » poniedziałek 11 lut 2013, 18:56

Zynewave Podium Free, albo niedrogi Reaper

Jaką masz karte dźwiękową?

drummer

Awatar użytkownika
Pyrek

Post autor: Pyrek » poniedziałek 11 lut 2013, 22:32

...
Jaką masz karte dźwiękową?
...

Dzięki za sugestie :) Zynewave już ściągam.

Mam zwykłą kartę VIA HD Audio zintegrowaną z płytą komputera. To jest model 5.1 + 2 wyjścia spdif + 2 (wejście i wyjście) konfigurowane z przodu, czyli w sumie bodaj 9 wtyczek.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 12 lut 2013, 11:15

Mam zwykłą kartę VIA HD Audio zintegrowaną z płytą komputera. To jest model 5.1 + 2 wyjścia spdif + 2 (wejście i wyjście) konfigurowane z przodu, czyli w sumie bodaj 9 wtyczek.

to trzeba zainstalować sterowniki asio4all, wiekszość ludzi omija te zintegrowane karty z daleka jeśli zaczynają pracę nad dźwiękiem i już zwykły interfejs behringera wypada o niebo lepiej.

na twoim miejscu pomyślałbym o jakiejś karcie typu esi maya

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
Pyrek

Post autor: Pyrek » poniedziałek 18 lut 2013, 12:58

Znalazłem rozwiązanie, które mnie satysfakcjonuje! Chwilowo porzuciłem DAW-y i wpiąłem w Synthstation iPhone-a. Mam tam kilka syntezatorów, z których wybrałem Animooga. Do wyjścia z Synthstation podpiąłem Monotrona i przez Line-In karty dźwiękowej sobie odsłuchuje, nagrywam itp. Tu jest przykładowy kawałek:

https://soundcloud.com/maciejplay/animoog-for-iphone-filtered

Mam wrażenie, że trochę za głośno nagrałem (słychać zniekształcenia), ale to taka pierwsza próba :).

Dzięki za pomoc. Jak coś pokombinuje i mi się spodoba, to kupię tego najtańszego DAW-a. Pozdrawiam.

[addsig]

ODPOWIEDZ