Nagłośnienie chóru w auli

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dex112
Nagłośnienie chóru w auli

Post autor: dex112 » środa 06 lut 2013, 01:20

Witam,

wkrótce mam realizować dźwiękowo spore wydarzenie podczas którego ma wystąpić  chór. Problem jest taki, że samo pomieszczenie, to aula o dosyć dużych rozmiarach:

https://rekrutacja.uni.opole.pl/biblioteka/teologia1.jpg

W linku foto tego pomieszczenia. 

Wiem, że najlepiej nagłościć chór za pomocą pojemnościówek. Niestety wydaje mi się, że podczas tej sztuki nie zda to egzaminu ponieważ jedyny system nagłośnieniowy jakim dysponuje sama sala, to system "radiowęzłowy" (coś takiego jak w kościołach). Dźwięk niesie wszędzie i nie ma niskich tonów. Pytanie jak rozwiązać ten problem oraz jak nagłośnić chór aby wyeliminować sprzężenia, które z pewnością będą powstawały przy tego typu systemie nagłośnieniowym i mikrofonach pojemnościowych. Poniżej lista tego czym dysponuję jeśli chodzi o sprzęt:

Allen-heath ZED 428

Shure 58 - 8 szt

Shure Beta 58 - 1 szt.

Shure 57 - 4 szt.

AKG DRUM SET RHYTHM PACK - 2 zestawy

pojemności behringer C-4 - 2 szt. 

Ew. paczki Electrovoice Eliminator po 750 W na stronę 

Proszę o pomoc. 

Awatar użytkownika
acoto

Re: Nagłośnienie chóru w auli

Post autor: acoto » środa 06 lut 2013, 13:49

jeśli to "normalny" wieloosobowy chór to....może nie trzeba go dogłaśniać ?

Janbz
Kontakt:

Post autor: Janbz » czwartek 07 lut 2013, 20:11

...jeśli to "normalny" wieloosobowy chór to....może nie trzeba go dogłaśniać ?... 

ja również nie widzę sensu nagłaśniania chóru w tym pomieszceniu jak i w sali gimnastycznej kościele itp..aula wyglada jak by projektant pomyślał o akustyce .

Awatar użytkownika
dex112

Post autor: dex112 » niedziela 10 lut 2013, 04:10

...
...jeśli to "normalny" wieloosobowy chór to....może nie trzeba go dogłaśniać ?... 

ja również nie widzę sensu nagłaśniania chóru w tym pomieszceniu jak i w sali gimnastycznej kościele itp..aula wyglada jak by projektant pomyślał o akustyce .
...

Z tym że byłem już wcześniej na imprezach podczas których śpiewał już ten chór. Była pełna sala. Niestety efekt na drugim końcu sali nie był zadowalający. Są jeszcze jakieś propozycje?

Teria

Post autor: Teria » sobota 27 kwie 2013, 17:18

.........jeśli to "normalny" wieloosobowy chór to....może nie trzeba go dogłaśniać ?...  ja również nie widzę sensu nagłaśniania chóru w tym pomieszceniu jak i w sali gimnastycznej kościele itp..aula wyglada jak by projektant pomyślał o akustyce .... 

Z tym że byłem już wcześniej na imprezach podczas których śpiewał już ten chór. Była pełna sala. Niestety efekt na drugim końcu sali nie był zadowalający. Są jeszcze jakieś propozycje?...

Jakbyście szukali jakiegoś sprzętu do nagłośnienia, to zerknijcie tutaj http://muzyczny.pl

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » czwartek 02 maja 2013, 14:47

jeśli to możliwe to postasw chór w optymalnym miejscu. bez nagłaśniania

Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

ODPOWIEDZ