...Kolego wspominałeś wcześniej, że wystarczy kupić laptopa w Biedronce. Laptopów z procesorem i3 w Biedronce nigdy nie było… są to zwykłe kastraty za niską cenę. O czym ty piszesz (Celeron, Pentium). Wyobraź sobie komputer z procesorem (Celeron, Pentium), który udźwignie współczesne wtyczki Vsti. Pamiętaj, iż na Eis pojawiają się także osoby, które zaczynają zabawę z muzyką i dzięki takim ludziom jak Ty tracą wszystko i szybko zniechęcając. Zamiast zastanawiać się nad muzyką gubią się w ograniczeniach swojego sprzętu. Dlatego w Polsce scena elektro praktycznie nie istnieje…...
Ines nie pitol głupot i czytaj ze zrozumieniem - napisałem że robiło się muzykę na takim sprzęcie. Nie wiem jakie laptopy są w Biedronce - wiem natomiast że w 2005 roku na laptopie Celeron 1,2 GHz i 512 RAM (który już wtedy nie był szczytem techniki) normalnie jechałem na żywo gigsy - wtyczki od NI takie jak Pro53, B4, Virsynth itd Do dziś brzmią całkiem fajnie.
Co do wyboru w tej nieszczęsnej Biedronce - nawet jeśli są to konstrukcje oparte na Single Core i 1MB cache to i tak ich możliwości przewyższają Athlona XP 2800+, na którym swego czasu pracowało wiele studiów, z powodzeniem realizując czołóweczki do TV, miks i mastering wielu zasłużonych już hitów itd...
Zabiłem scenę electro - możliwe, wszak moje nazwisko to onomatopeja japońskiego słowa killer ;). Zabija brak wyobraźni i kreatywności oraz wytrwałości w dążeniu do celu, a nie ograniczenia - ten co chce, znajdzie sposób, ten co nie chce, znajdzie powód. Tyle.
Powtórzę to co zrobiło na mnie swego czasu wrażenie - obejrzyjcie sobie dokument jak Rychu Peja (wtedy jeszcze normalniejszy ;)) nagrywał pierwszą płytkę - jechali na pirackim sofcie, komp to był jakiś Pentium sprzed 2000 roku - nie wiem czy jedynka czy dwójka, zaś za mikforon w pierwszych etapach służyła odwrócona słuchawka, zaś za siateczkę posłużyły rajstopy - i co, dało się? Dzisiejsze smartphone'y są potężniejsze niż laptopy sprzed dekady - dlatego twierdzenie symboliczne, iż każdy sprzęt (czego synonimem jest nieszczęsny laptop z Biedronki - w Lidlu chyba nie sprzedają? ;)) jest w stanie pracować w zastosowaniach audio -a to kolego że zaczynasz się czepiać faktu, iż nie pójdą wszystkie wtyki, wskazuje na to, że nie zrozumiałeś przesłania.