Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
miro5530
Re: Sekwencer MIDI
autor: miro5530 » poniedziałek 01 paź 2012, 14:47
1 Pieniądze przeznaczone na sekwencer sprzętowy przeznacz na porządny daw .Najtańsza wersja Cubase to ok 400zł .Przebija funkcjonalnością i wygodą każdy sprzętowy seq. i ma jeszcze zapis audio.
2 Czas na poznawanie nowego seq. sprzętowego przeznacz na naukę kupionego oprogramowania (daw).
3 Jeśli dobrze nauczysz się poruszania po programie, czyli będziesz wiedział gdzie co znajdziesz od ręki i gdzie co szukać, to wierz mi nie będziesz myślał przy nagrywaniu o kompie.
Jak zaniedbasz naukę to będą schody ,im większe zaniedbania tym wyższe.
Osobiście mam wybór między daw i sprzętowym seq.
Obydwa są dobre jednak prawie zawsze wybieram daw.
Sprzęt tylko wtedy jak gram na klawiszu i mam pomysł, a nie mam
pod ręką komputera.
Wówczas zapis ogranicza się tylko ogólnego szkicu.
To jest moje zdanie, jednak wybór należy do ciebie.
-
jajeczko - Posty:10
autor: jajeczko » wtorek 01 sty 2013, 22:00
Napiszę tak. Do zabawy w muzykę używam komputera i VST. Jakiś czas temu kupiłem Roland XP60. Niestety - liczne ograniczenia, brak sensownej wizualizacji. Potem jakiś czas temu kupiłem ensoniq'a mr (nie mogłem odpuścić hehehe) i to samo.... Dlaczego w to brnąłem? Myślałem, że np. w trasie, na występie przyjdzie mi do głowy jakiś pomysł i to zapiszę bez uruchamiania komputera, ale dla mnie to był powód do dodatkowych nerwów, zabrakło czasu i chęci do nauki sprzętu (bo w kompie leży rozleniwiający DAW). Może zmienię kiedyś zdanie, bo i nie do końca mam ukierunkowany sposób pracy z muzyką. Na pewno jest coś magicznego w tworzeniu czy pracy wyłącznie na hardware.
-
a
-
Kontakt:
... Na pewno jest coś magicznego w tworzeniu czy pracy wyłącznie na hardware....
I to wyjaśnia dlaczego NI Maschine zyskało popularność - można sensownie połączyć świat sprzętu z programem. Teraz doszedł jeszcze Akai MPC Ren a niebawem premera Ableton Push, o yeah :)
http://www.superstereo.pl