Produkcja beatów + rejestracja wokali - co do studia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
menthor87
Produkcja beatów + rejestracja wokali - co do studia?

Post autor: menthor87 » sobota 29 wrz 2012, 12:33

ZESTAW nr 1

Stacja robocza:                         Korg pro Kronos 88 X

Sampler/automat perkusyjny:    Akai MPC Renaissance

Interfejs FireWire:                     Universal Audio Apollo Duo

Przedwzmacniacz:                     Focusrite ISA One Digital

Monitory studyjne:                    Yamaha HS80M

Mikrofon:                                 Neumann U87

Komputer:                                iMAC 27" i5 2,7 GHz 4 GB RAM

Oprogramowanie:                      Logic Pro 9

ZESTAW NR 2

Stacja robocza:                         Yamaha Motif XF 8     

Sampler/automat perkusyjny      Akai MPC 2500

Konsoleta cyfrowa:                     Tascam DM-3200 + Tascam IF-FW/DM Mk II +Tascam IF-AD/DM        

Interfejs PCI:                            RME HDSP 9652

Monitory studyjne:                     Yamaha HS80M

Mikrofon:                                  Neumann U87

Komputer:                                 Acer Predator i7 3,4 GHz 8 GB RAM + 2 monitory LCD Acer 21,5"

Oprogramowanie:                       Avid Pro Tools 10

Awatar użytkownika
Masters

Re: Produkcja beatów + rejestracja wokali - co do studia?

Post autor: Masters » sobota 29 wrz 2012, 14:46

Oba zestawy są bardzo dobre.
Zależnie na czym pracowałeś wcześniej - jeśli na PC - wybrałbym zestaw oparty na PC.
Mac to nowy interfejs, nowe oprogramowanie, nowe przyzwyczajenia. Trochę potrwa zanim opanujesz nowy system.
Natomiast wszelkie dywagacje na temat co lepsze Mac vs. PC wsadziłbym między buty.
Mikrofon + RME to dobre rozwiązaniem - stacja Apollo to b.drogi sprzęt (chyba ponad 10 tys.,). Fakt, masz rewelacyjne wtyczki ale czy sama jakość nagrywanego wokalu będzie się różniła od RME ? ciekawy jestem. Wydaje mi się, że tu zakupiłbym przedwzmacniacz mikrofonowy.
Co do oprogramowania - dla mnie Pro tools to zbyt rozreklamowany towar. Wydaje mi się, że lepszym wyborem dla beat makera będzie chociażby Cubase 6, Sonar. To bardziej przyjazne środowisko dla aranżera niż PT.
Co do syntezatora ... tu wydaje mi się lepszą propozycją Korg ale ... Yamaha ma też dużo do zaoferowania (np., świetny arrpregiator ). Na Twoim miejscu posłuchałbym w necie demowek i brzmień obu instrumentów. Pamiętaj również o tym, że istnieją świetne wtyczki vsti, które z pewnością będziesz wykorzystywał w pracy z dźwiękiem. W przypadku ukladania beatów przyda się Tobie dobry sampler perkusyjny (Akai ?) czy też np. Battery 3.
Pzdr.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 29 wrz 2012, 15:10

Zmień monitory...mając konsoletę tascama z FW w jakim celu potrzeba tobie rme?lepiej zakup porządny preamp z wyjściem cyfrowym

Przyda się też dobry subwoofer - do hh jak znalazł do kontroli najniższego pasma

menthor87

Post autor: menthor87 » sobota 29 wrz 2012, 15:11

...Oba zestawy są bardzo dobre.
Zależnie na czym pracowałeś wcześniej - jeśli na PC - wybrałbym zestaw oparty na PC.
Mac to nowy interfejs, nowe oprogramowanie, nowe przyzwyczajenia. Trochę potrwa zanim opanujesz nowy system.
Natomiast wszelkie dywagacje na temat co lepsze Mac vs. PC wsadziłbym między buty.
Mikrofon + RME to dobre rozwiązaniem - stacja Apollo to b.drogi sprzęt (chyba ponad 10 tys.,). Fakt, masz rewelacyjne wtyczki ale czy sama jakość nagrywanego wokalu będzie się różniła od RME ? ciekawy jestem. Wydaje mi się, że tu zakupiłbym przedwzmacniacz mikrofonowy.
Co do oprogramowania - dla mnie Pro tools to zbyt rozreklamowany towar. Wydaje mi się, że lepszym wyborem dla beat makera będzie chociażby Cubase 6, Sonar. To bardziej przyjazne środowisko dla aranżera niż PT.
Co do syntezatora ... tu wydaje mi się lepszą propozycją Korg ale ... Yamaha ma też dużo do zaoferowania (np., świetny arrpregiator ). Na Twoim miejscu posłuchałbym w necie demowek i brzmień obu instrumentów. Pamiętaj również o tym, że istnieją świetne wtyczki vsti, które z pewnością będziesz wykorzystywał w pracy z dźwiękiem. W przypadku ukladania beatów przyda się Tobie dobry sampler perkusyjny (Akai ?) czy też np. Battery 3.
Pzdr....

Wcześniej pracowałem z PC

co do Akai to renaissance (zest 1) vs 2500 (zest 2)

każdy z omawianych zestawów (ceny obydwu sa porównywalne) powstał przy konsultacji z 2 niezaleznymi od siebie osobami (znajomy producent vs konsultant sklepu muzycznego) zdecyduję się raczej tylko na 1 lub 2, bez mieszania konfiguracji, nie ukrywam że oba wydają mi się dobre, 1 jest nowoczesny, 2 to bardziej odświeżona klasyka (o ile można go tak nazwać) + lepsze wrażenie w studio (choc to akurat nie argument), no i nie moge się zdecydować :)

menthor87

Post autor: menthor87 » sobota 29 wrz 2012, 15:22

...
Zmień monitory...mając konsoletę tascama z FW w jakim celu potrzeba tobie rme?lepiej zakup porządny preamp z wyjściem cyfrowym

Przyda się też dobry subwoofer - do hh jak znalazł do kontroli najniższego pasma...

Z tego co się orientuję, po podłączeniu tascama besposrednio do komputera tylko przez rozszerzenie z firewire, uzyskam dość dużą latencję i słabsza jakość, jeśli wrzucę rozszerzenie do karty rme i karte rme jakość bedzie o niebo lepsza oraz niższa latencja oczywiście, ale generalnie wiedza o sprzecie nie jest jakoś specjalnie moją mocna stroną ;) (zreszta stąd temat na forum)

subwoofer zakupię z pewnościa, ale nie odrazu, poczekam z tym troche do nastepnego zastrzyku gotówki

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » sobota 29 wrz 2012, 16:45

Mac'a masz ze na logicu chcesz robic?

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » sobota 29 wrz 2012, 16:50

O sorry nei zauwazylem ze iMac'a chcesz kupic w 1wszym zestawie.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 29 wrz 2012, 19:17

Latencja na tym tascamie nie jest taka wysoka - wystarczy do komfortowej pracy a sterowniki sa dopracowane...jakość dźwięku też jest na wysokim poziomie ale kupując preamp z wyjściem cyfrowym i podpinając go pod tascama pomijasz wszelkie ADAi jesteś w stanie przesłac sygnał bezstratnie z preampu wprost do komputera

druga sprawa ze na asio jednocześnie zapewne nie użyjesz tascama z rme

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 29 wrz 2012, 19:20

aha reneissance to świetny kontroler...2500K to w pełni samodzielne urzadzenie które jako kontroler może sie bardzo dobrze spisywać

nie trzeba odpalać całego sprzetu by cokolwiek podziałać - brałbym 2500K

menthor87

Post autor: menthor87 » sobota 29 wrz 2012, 19:36

...
Latencja na tym tascamie nie jest taka wysoka - wystarczy do komfortowej pracy a sterowniki sa dopracowane...jakość dźwięku też jest na wysokim poziomie ale kupując preamp z wyjściem cyfrowym i podpinając go pod tascama pomijasz wszelkie ADAi jesteś w stanie przesłac sygnał bezstratnie z preampu wprost do komputera

druga sprawa ze na asio jednocześnie zapewne nie użyjesz tascama z rme...

Tascama z komputerem chciałbym połączyć przy pomocy Tascam IF-FW/DM MK II ponieważ dzięki temu będe mógł kontrolować DAW przy jego pomocy co jest bardzo wygodne, czy taka konfiguracja ma jakiś wpływ na jakość ?

jaki preamp polecasz ? może być Focusrite ISA One Digital ?

może poprostu najlepiej było by zainwestować w zestaw nr 2 bez wnoszenia jakichkolwiek zmian, a preamp dokupić po jakimś czasie ? zakładam że oswojenie się z nowym sprzetem i zgłebienie jego możliwośc do poziomu który bedzie mozna upubliczniać zajmie kilka tygodni a może nawet miesięcy, z odrobiną szczęscia do tego czasu możliwosci finansowe pozwola na zakup preampu i będzie komplet - co myślisz o takim rozwiązaniu ?

dlaczego na asio nie uzyję jednocześnie tascama z RME ?

ODPOWIEDZ