Brzmienie hardware a VSTi

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
dixfixi
Re: Brzmienie hardware a VSTi

Post autor: dixfixi » poniedziałek 17 wrz 2012, 10:35

ps.co do podanego linku z oberheimem - owszem słychać różnicę - raz większą raz mniejszą - może ona wynikać z tego że analog był zgrywany przez interfejs a vst to czysty mix z programu - to też nie pozostaje bez wpływu na brzienie

delikatny pogłos i efekt może być nie do odróżnienia z oryginałem - na tym to polega

tylko trzeba o tym wiedzieć a nie bezwiednie pleść bzdury...

Zbynia, a Ty Ciągle w tym egocentryzmie tkwisz? Lat temu było to samo i dzis jak widzę nic się nie zmieniłeś. U wszystkich widzisz trolowanie, jeśli cos nie jest po Twojej myśli. Kolega napisał wyżej, wyluzuj...

I właśnie. Dałes odpowiedź wszystkim na ten temat. A po co było się madrzyć i udawać wszechwiedzącego? By na koniec sie zbłaźnić? Cytuję "owszem słychać różnicę - raz większą raz mniejszą - może ona wynikać z tego że analog był zgrywany przez interfejs".

I tego własnie brachu nie uzyskasz za nic na vst - przetworniki, brachu..., przetworniki robia swoje. Samo przewalenie vesteka przez tor stołu sporo daje, nie mówiąc o sprzętowych preampach, czy kompresji.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 17 wrz 2012, 10:40

...
ps.co do podanego linku z oberheimem - owszem słychać różnicę - raz większą raz mniejszą - może ona wynikać z tego że analog był zgrywany przez interfejs a vst to czysty mix z programu - to też nie pozostaje bez wpływu na brzienie
delikatny pogłos i efekt może być nie do odróżnienia z oryginałem - na tym to polega
 ...

Na pierwszy odsłuch, miałem wrażenie że presety zostały zupełnie inaczej zaprogramowane. Czas release/sustain/atack w przykłądach różni się diametralnie, zmienia to charakter i artykulację całego brzmienia. Mam wrażenie że nagrany oryginał miał podbitą górę lub w na śladzie VST został odpalony filtr. Ktoś kto robił porównanie skopał cały pokaz. Tutaj na korzyść nagranego oryginłu. Jestem również przekonany że w drugą stronę mielibyśmy tą samą sytuację.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 17 wrz 2012, 10:40

Czemu was wszystkich coś w tyłek kłuje? Co to ma znaczyć, że jestes bardzo uprzejmy uzywając pojęcia "kolega" - a tak na marginesie kolego, to kolega użył "zwrotu" a nie "pojecia".

Po Twoim podpisie wszystko staje się jasne czemu ten temat jest taki a nie inny.
...

Krótko - mój post był odpowiedzią skierowaną do Kolegi Chantizstudio, a nie dixifixi, więc dlaczego ten ostatni wcina się w dyskusję, która nie jest do niego kierowana? Nie mam zwyczaju dyskutowania z amatorami - mitomanami.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 17 wrz 2012, 10:46

Nic nie będę udowadniał, bo po 1: nie mam 17 lat,

Pierdołą można być w każdym wieku :)

po 2: nic to nie zmieni, bo widać ze nigdy nie słyszałeś sprzętowych gratów na własne uszy

Leżą z tyłu i się kurzą :)

a po 3: to w tej chwili nie mam technicznie takich możliwości, co nie znaczy że nie wiem o czym mówie.

Wiem, że mogę latać jako ptaki, ale w tej chwili nie mam technicznie takich możliwości. Jednakże wiem, o czym mówię :)

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » poniedziałek 17 wrz 2012, 10:47

...ps.co do podanego linku z oberheimem - owszem słychać różnicę - raz większą raz mniejszą - może ona wynikać z tego że analog był zgrywany przez interfejs a vst to czysty mix z programu - to też nie pozostaje bez wpływu na brzienie delikatny pogłos i efekt może być nie do odróżnienia z oryginałem - na tym to polega   tylko trzeba o tym wiedzieć a nie bezwiednie pleść bzdury... 
Zbynia, a Ty Ciągle w tym egocentryzmie tkwisz? Lat temu było to samo i dzis jak widzę nic się nie zmieniłeś. U wszystkich widzisz trolowanie, jeśli cos nie jest po Twojej myśli. Kolega napisał wyżej, wyluzuj...
I właśnie. Dałes odpowiedź wszystkim na ten temat. A po co było się madrzyć i udawać wszechwiedzącego? By na koniec sie zbłaźnić? Cytuję "owszem słychać różnicę - raz większą raz mniejszą - może ona wynikać z tego że analog był zgrywany przez interfejs".
I tego własnie brachu nie uzyskasz za nic na vst - przetworniki, brachu..., przetworniki robia swoje. Samo przewalenie vesteka przez tor stołu sporo daje, nie mówiąc o sprzętowych preampach, czy kompresji.
...

Ale wcześniej tłukłeś argument cyfra vs analog więc teraz odwracasz kota ogonem

Przypominam co napisałeś także cyt''I znowu to samo. Zebraliście się tutaj i pierniczycie o średniowieczu, a fakty sa takie, że cały świat kiedyś zwariował na punkcie cyfry. Jak wyjrzycie ze swojego okienka z kraju na Wisła i spojrzycie na zachód, to może spadną wam klapki z oczu, że świat wraca do analogu, a brzmienie cyfrowe było z lekka pomyłką''
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

dixfixi

Post autor: dixfixi » poniedziałek 17 wrz 2012, 11:00

Ale wcześniej tłukłeś argument cyfra vs analog więc teraz odwracasz kota ogonem

Przypominam co napisałeś także cyt''I znowu to samo. Zebraliście się tutaj i pierniczycie o średniowieczu, a fakty sa takie, że cały świat kiedyś zwariował na punkcie cyfry. Jak wyjrzycie ze swojego okienka z kraju na Wisła i spojrzycie na zachód, to może spadną wam klapki z oczu, że świat wraca do analogu, a brzmienie cyfrowe było z lekka pomyłką''...

Czy przetworniki to cyfra? Kable, przetworniki, tłumiki w stołach..., to według Ciebie jest cyfra, tak? Ok, nie mam więcej pytań.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 17 wrz 2012, 11:07

...
Na pierwszy odsłuch, miałem wrażenie że presety zostały zupełnie inaczej zaprogramowane. Czas release/sustain/atack w przykłądach różni się diametralnie, zmienia to charakter i artykulację całego brzmienia. Mam wrażenie że nagrany oryginał miał podbitą górę lub w na śladzie VST został odpalony filtr. Ktoś kto robił porównanie skopał cały pokaz. Tutaj na korzyść nagranego oryginłu. Jestem również przekonany że w drugą stronę mielibyśmy tą samą sytuację. ...

http://www.youtube.com/watch?v=jIxBWhd2_7c&feature=plcp

Tutaj jest bardzo fajny pokaz na żywo w bepośredniej konfornacji syntezatora TB-303 i jego cyfrowej kopii. Widomo, pokaz nie jest doskonały, ale przynajmniej poprawny. Szczególnie polecam moment od B2:34. Przy zamkniętych oczach naprawde trudno rozróżnić co jest co. Pomijam fakt jak trudno jest dopasować ustawienia regulatorów żeby wykanć identyczne ruchy pokręteł zarówno na analogu jak i na sterowniku, stąd też drobne różnice w śledzonym brzmieniu. Ale moment od 2:34 wyszedł całkiem świetnie.
Pozatym, cały czas mamy doczynienie z niedoskonałymi kopiami. Dlatego też nie ma co porównywać kopii do oryginałów. Bo unikatowe softwarowe instrumenty nie znajdą odzwierciedlenia w analogowych kopiach, same z siebie brzmią doskonale.

dixfixi

Post autor: dixfixi » poniedziałek 17 wrz 2012, 11:11

Krótko - mój post był odpowiedzią skierowaną do Kolegi Chantizstudio, a nie dixifixi, więc dlaczego ten ostatni wcina się w dyskusję, która nie jest do niego kierowana? Nie mam zwyczaju dyskutowania z amatorami - mitomanami.

...

Zgadza się, ale napisałeś odnosnie mojej osoby, zatem strzeliłes sobie sam w nogę koleszko.

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » poniedziałek 17 wrz 2012, 11:27

...Ale wcześniej tłukłeś argument cyfra vs analog więc teraz odwracasz kota ogonem Przypominam co napisałeś także cyt''I znowu to samo. Zebraliście się tutaj i pierniczycie o średniowieczu, a fakty sa takie, że cały świat kiedyś zwariował na punkcie cyfry. Jak wyjrzycie ze swojego okienka z kraju na Wisła i spojrzycie na zachód, to może spadną wam klapki z oczu, że świat wraca do analogu, a brzmienie cyfrowe było z lekka pomyłką''... 
Czy przetworniki to cyfra? Kable, przetworniki, tłumiki w stołach..., to według Ciebie jest cyfra, tak? Ok, nie mam więcej pytań....

Co ty teraz bredzisz? przeczytaj wpierw swoje wszystkie posty i przypomnij sobie o czym pisałeś wcześniej
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 17 wrz 2012, 11:34

Zgadza się, ale napisałeś odnosnie mojej osoby, zatem strzeliłes sobie sam w nogę koleszko.
...

Jeżeli zna pan problematykę muzyczną tak bardzo, jak ortografię, to o czym mamy rozmawiać, "koleSZko"? :)

PS. Do mnie amatorzy zwracają się per "Pan" - i to z dużej litery :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ