Parę pytań laika

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Ellanel
Parę pytań laika

Post autor: Ellanel » sobota 15 wrz 2012, 16:51

Mam pytania podstawowe do znawców tworzenia muzyki Otóż uczciwie przyznam, że z Digital Audio nie miałem większej styczności i raczej miałem do czynienia z prawdziwymi instrumentami (w dzieciństwie gitara oraz pianino), teorie muzyczną więc mam, chodzi bardziej o teorię i podstawy Digital Audio. Wiem co to jest klawiatura midi itd, instrumenty VSTi, DAW-y, wtyczki VST, itp. Chodzi mi o taką prozaiczną rzecz. Jako, że umiem brzdękać na klawiszach zamarzyło mi się pograć poprzez klawiaturę midi na różnych VSTi. I tu pojawia się problem. Wiadomo, że klawiatury mają podłączenie pod USB ale słyszałem, że na Windowsach jest katastrofalny problem z latencją, nie mam niestety MAC-a, nie wyobrażam sobie sytuacji, że naciskając klawisz C idę sobie zaparzyć kawkę i wracając słyszę dźwięk :P Wiadomo, przykład przesadzony ale obrazujący moje obawy. Co w takim przypadku zrobić? Jakaś zewnętrzna karta, która też jest pod USB? Czy jakiś interfejs audio? Jak się wtedy to wszystko podłącza? Wiem, pytania głupie ale ja nie jestem hardware'owcem, lepiej się czuję w software.

Oprócz tego bardzo proszę o wytłumaczenie kilku rzeczy:

1.Czy interfejs audio to to samo co karta muzyczna, jesli tak to jaka jest główna przewaga interfejsów audio nad kartami muzycznymi? 

Czy w takim razie zakup np. interfejsu AKAI EIE załatwia sprawę kiepskiej karty muzycznej w rodzaju zintegrowanych Realtek-ów. Czy wtedy lepiej podłączyć klawiaturę MIDI pod USB czy pod porty MIDI w interfejsie...

2. Sterowniki ASIO4All. Co to jest, czy rzeczywiście obniża latencję i czy pasują jako sterowniki do każdej karty/Interfejsu?

3. Czy klawiatura MIDI w rodzaju M-Audio Keystation 88 ES działa na Windows 7? Na stronie pewnego sklepu jest napisane, że sterowniki są do tylko do XP i poniżej.

Bardzo proszę o odpowiedzi i wyrozumiałość.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Re: Parę pytań laika

Post autor: a » sobota 15 wrz 2012, 23:51

1. interfejs to po prostu karta z czipami i wejściami przetwarzająca sygnał. MOże być w formie karty do komputera, może być w formie zewnętrznej. Wybierz co ci odpowiada.

2. Generalnie tak. Ale IMO patrz na M-Audio - nie ujmując nic AKAI i innym. M-Audio mają pewne sterowniki ASIO i dają niskie opóźnienie.

3. NIe działą pod Win7? Być może. Jadę na XP SP3 :)

Jakbym zaczynał to bym sięgnął po klawiaturę z wbudowanym interfejsem i zestawem programów w pakiecie, na USB. Wpinasz klikasz i no problem. Jaki model? Nie podejmę się wyboru :)

http://www.superstereo.pl

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 16 wrz 2012, 16:52

3. Czy klawiatura MIDI w rodzaju M-Audio Keystation 88 ES działa na Windows 7? Na stronie pewnego sklepu jest napisane, że sterowniki są do tylko do XP i poniżej. 

Działa, działa. Do Windows 7 specjalnych sterowników nie potrzeba, instaluje je automatycznie system i urządzenie działa od razu.

Latencja to przede wszystkim wina karty/sterowników. Na kartach zintegrowanych potrafi sięgnąć w skrajnych sytuacjach nawet 200ms. Na porządnych kartach/interfejsach zgodnymi ze specyfiką low latency ASIO, opóźnienie można ustawić nawet na kilka milisekund, choć w przypadku VSTi nie polecam poniżej 8ms (im niżej, tym większe obciążenie dla procesora i dysku). 

- Piotr 

Awatar użytkownika
Ellanel

Post autor: Ellanel » niedziela 16 wrz 2012, 22:37

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Czy w takim razie dopóki nie zainwestuję w porządny interfejs audio czy do w miarę komfortowego grania na ww. klawiaturze z nie przeszkadzającą latencją wystarczy na razie karta zintegrowania Realtek+ASIO4all?

ODPOWIEDZ