Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
natas
Poprawa jakości nagrania z koncertu
Witam to mój pierwszy post na forum i pytanie .
Otóż mam nagrany koncert i chciał bym spróbować swoich sił w poprawie jakości jego dźwięku ,który mógł bym potem dodać do kompilacji dvd .Właściwie to chodzi mi o taki jakby schemat postępowania z tego typu materiałem czyli np wyciągam z MPEG-1 sam dźwięk (jakie macie na to patenty Vitrualdub czy coś innego ?)wrzucam do daw-u i ...właśnie co dalej .Kopiję na drugą ścieżkę czy na tej pierwszej korektor eq ,kompresor .Oczywiście wiem ,że to proces złożony na który składa się wiedza ,doświadczenie ,sprzęt itd ale mi chodzi o to by w domowym zaciszu zrobić dla własnych celów bootlega a przy okazji poćwiczyć edycję audo .
Pozdrawiam .
-
grzygorz
autor: grzygorz » środa 15 sie 2012, 21:27
Czym nagrywałeś koncert? Jest to tylko audio z kamery(jak się domyślam) ? W takiej sytuacji nie za wiele da się zrobić, schemat postępowania zależny jest od materiału i tego jak brzmi.... Opisz dokładniej co to za dźwięk.
-
natas
Koncert jest ze streamu nagrywany Bandicaem ,który z kolei zapisał to do MPEG-1 ale dźwięk w tym pliku to mp3 .
-
Tadeo
-
Kontakt:
autor: Tadeo » czwartek 16 sie 2012, 09:50
piszesz ze Ty bys chcial poprawic wiec musisz zdawac sobie sprawe z tego co bys chcial, jak i czym....musisz tez wiedziec ze z gowna bata nie ukrecisz ....wiec, zastanow sie jeszcze nad tym co opisales w pierwszym poscie i potem musisz tez znowu wiedziec ze wrozek czy jasnowidzow na tym forum nie ma za wiele i znów wiec jakim cudem mamy wiedziec w jakim obecne stanie fonicznym jest to czym dysponujesz
wiec....
-
Tadeo
-
Kontakt:
autor: Tadeo » czwartek 16 sie 2012, 09:53
a to ze mp3 to co z tego, nie mówi zupełnie nic o jakosci wykorzystanego toru do nagran, tym samym bardzo mozliwe jest ze nawet jakis tam wypasiony wav 24/96 moze byc fonicznie gorszy od sredniej mp3
-
natas
autor: natas » czwartek 16 sie 2012, 23:00
...a to ze mp3 to co z tego, nie mówi zupełnie nic o jakosci wykorzystanego toru do nagran, tym samym bardzo mozliwe jest ze nawet jakis tam wypasiony wav 24/96 moze byc fonicznie gorszy od sredniej mp3...
Ja tu cudów nie liczyłem uzyskać tylko wskazówek jak taki proces przebiega .Czyli osoba 1 ma patent ,że np najpierw robi eq potem kompresor potem coś tam a inna osoba inaczej .Ja nie robię tego na sprzedaż tylko jestem ciekaw wypróbowania toku myślenia ...z resztą to już nie ma znaczenia bo postanowiłem kopiować tor i w każdym coś zmieniać czyli jeden więcej basu ,drugi sopranu a 3-ci środka ,jednak nie wyszło to za mega .Jedynie co to ,że jest głośniej i ,że mam tendencję do podbijania basów ...ot co .Można zamknąć zanim trafię do kosza ;)
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » piątek 17 sie 2012, 00:01
Nie ma, nie byłoi nigdy nie będzie na to złotego środka
zgrać ścieżkę audio mozna zazwyczaj byle czym
obrobic też byle czy
ALE TRZEBA SŁUCHAC, RYSOWAĆ OBWIEDNIE, PRZYCISZAĆ i CAŁA RESZTA
jednym słowem przy słabo zarejestrowanym materiale kilkanaście dni ładnego grzebania mając oczywiscie dobry odsłuch
to nie 5 minut roboty typu praca wsadowa