Emu 1212m + Tascam US 1800

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
tomaszz-30
Emu 1212m + Tascam US 1800

Post autor: tomaszz-30 » sobota 07 lip 2012, 15:40

Witam serdecznie na forum ;)

Od około 1 roku zaczęła się moja przygoda z muzyką (amatorsko).

Od nastolatka chciałem zawsze tworzyć, przerabiać utwory muzyczne. Będąc nieco starszym tego celu zacząłem kompletować instrumenty oraz sprzęt. Nawet udało mi się zarazić muzyką moich bliźniaków ;)

Do niedawna graliśmy "dla siebie" tak dla zabawy, teraz przyszła kolej na próbę sił z nagrywaniem - i tu zaczęły się w sumie z mojej niewiedzy schody.

Posiadam komputer q6600, 6GB Ram, 1TB HDD, E-mu 1212m, NV480GTX, Win7 64. Całkiem niedawno zakupiłem do wspomnianego Emu Tascama US1800. Czy jest jakieś urządzenie pośrednie, które by pozwoliło mi wykorzystać wejścia z Tascama w Emu? Czytając nasze forum zrozumiałem, że ten Tascam nie ma we / wy ADAT i stąd Emu nie ma prawa widzieć w/w wejść.

Bardzo proszę o podpowiedź o opcje o ile takie są.

Jeżeli będę musiał sprzedać Tascama  to jaki dobry (96KHz) interfejs bym mógł zakupić (pomijając ADA8000) w  rozsądnej gotówce (może być sprzęt używany)?

A może jest jakiś inny sposób na podłączenie obu kart .

Pozdrawiam

Tomek

[addsig]
Poczatkujacy zabawe z PC instrumentalista (klawiszowe, perkusja, gitarta)

Zbynia

Re: Emu 1212m + Tascam US 1800

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 lip 2012, 03:14

wystarczyło zajrzeć do instrukcji - jest spdif(tylko dwa kanały więc więcej z tascama musiałoby zostać zmiksowane do stereo)

innych możliwości brak

pytanie po co chcesz tascama puszczać przez emu?i to karta i to karta jaki miałoby to sens?

Awatar użytkownika
tomaszz-30

Post autor: tomaszz-30 » poniedziałek 09 lip 2012, 07:25

...
wystarczyło zajrzeć do instrukcji - jest spdif(tylko dwa kanały więc więcej z tascama musiałoby zostać zmiksowane do stereo)

Zbynia - zgadzam się w 100%,  teraz już jest na to za późno..., a za głupotę trzeba płacić Smile

innych możliwości brak

Czyli będę musiał się rozstać się z Tascamem i kupić podobnej jakości ADAT do E-mu.

pytanie po co chcesz tascama puszczać przez emu?i to karta i to karta jaki miałoby to sens?...

Przez swoją ignorancję nie doczytałem, że ten Tascam nie posiada ADAT i stąd musiałem poprosić Was - fachowców od dźwięku czy jeszcze są jakieś możliwości wykorzystania wejść z Tascama w E-mu.

Ten Tascam nie jest wcale taki zły jak pracuje jako singiel pod USB. Jednak chciałbym pozostać  przy

E-mu i dokupić do niego porządny ADAT, który by mi rozszerzył mój 1212M o tyle samo wejść co Tascam, nie odstawałby jakościowo pod względem parametrów i nie kosztował majątku co by mnie potem żonaSealed.

Jeżeli to ma jakieś znaczenie to może napisze jaki sprzęt posiadam:

2x keyboard MIDI Yamaha PSR 620 i PSR 290

1x Yamaha DTXplorer MIDI

2x gitara elektroakustyczna

3x mikrofon SCM-1

Chciałbym aby całość była podłączona pod E-mu poprzez ADAT, oraz żeby ten nowy interfejs mnie nie ograniczał (ponieważ mam jeszcze kilka muzykujących osób w rodzinie i nie tylko)

Ponieważ już raz źle kupiłem poproszę tu Was o pomoc.

Dziękuje i pozdrawiam

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 lip 2012, 14:24

Pozostają sprzętu typu behringer ADA8000 (może ten behringer szałem nie jest ale dostajesz piękne 8 in i 8 out po analogu)

Awatar użytkownika
tomaszz-30

Post autor: tomaszz-30 » wtorek 10 lip 2012, 19:42

...Pozostają sprzętu typu behringer ADA8000 (może ten behringer szałem nie jest ale dostajesz piękne 8 in i 8 out po analogu)...
Dokładnie to samo wyczytałem na temat tego ADA8000, dlatego też już na samym wstępie zaznaczyłem, że chciałbym prosić o lepsze propozycje. Jeżeli chodzi o środki, to mogę przeznaczyć na nowy lub używany interface max 2000zł.
Znalazłem na ebayu i allegro całe mnóstwo tego typu sprzętu, ale będąc zielonym i już raz źle zakupując (nie wspominając wstydu przed żoną i całego tłumaczenia a po co znowu zmieniasz... ) muszę Was ładnie poprosić o jakiś sprawdzony model.

Dziękuje i pozdrawiam
Tomek
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 10 lip 2012, 23:56

RME Multiface na przykład jak potrzebujesz więcej wejść ale teraz kwestia jakich - czy wystarczy ci line in czy możewejście na mikrofon?

dodatków typu ada8000 kilka jest więc poszuka.emu w sumie sprawuje się znakomicie więc jeśli się da taniej to bym jej się nie pozbywał i rozszerzył podbnym modułem

ODPOWIEDZ