Pomoc przy wyborze interfejsu audio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Pomoc przy wyborze interfejsu audio

Post autor: matiz » środa 07 mar 2012, 12:43

Już nic z tego nie rozumiem. Mam taką przejściówkę i gdy wyprowadzałem z niej dwa sygnały - były one wyraźnie słabsze. Dziwi mnie, że aktywny spliter z wbudowanym wzmacniaczem miałby mieć gorsze parametry od takiej zwykłej przejściówki. W takim razie do czego się takie splitery używa?

Spadek poziomu sygnalu wystapi, gdy obciazenie bedzie za duze - np. sluchawki podlaczone do wyjscia liniowego. W przeciwnym przypadku podlaczenie nawet trzech wejsc nie powinno miec zauwazalnego wplywu na poziom. Splitter, ktory podales w linku, jest calkowicie pasywny i obciaza wyjscia interfejsu tak samo, jak zwykla "zlodziejka", jego cecha podstawowa jest galwaniczna izolacja. Cokolwiek wlaczone w tor sygnalowy pogarsza parametry, bo przeciez nie polesza, prawda?

Michal22

Post autor: Michal22 » środa 07 mar 2012, 13:38

Cokolwiek wlaczone w tor sygnalowy pogarsza parametry, bo przeciez nie polesza, prawda?
...

np taki SPL Vitalizer tez? Wink

Czyli mam rozumiec, ze najlepiej udac sie do sklepu elektryczego i kupic 2 zlodziejki i odpowiednie kable?

Czy nie bedzie problemu z kupieniem kabelkow dla takich polaczeń - mini stereo jack - chich - 2x duze mono jacki?

Stosowalem taka zlodziejke pare ladych lat temu podlaczajac liniowo 2 aktywne zestawy glosnikow i z tego co pamietam byl wyrazny spadek glosnosci na obu zestawach przy takim polaczeniu. Byc moze zlodziejka byla slabej jakosci.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 07 mar 2012, 13:45

...
Cokolwiek wlaczone w tor sygnalowy pogarsza parametry, bo przeciez nie polesza, prawda?
...

np taki SPL Vitalizer tez? Wink

Czyli mam rozumiec, ze najlepiej udac sie do sklepu elektryczego i kupic 2 zlodziejki i odpowiednie kable?

Czy nie bedzie problemu z kupieniem kabelkow dla takich polaczeń - mini stereo jack - chich - 2x duze mono jacki?

Stosowalem taka zlodziejke pare ladych lat temu podlaczajac liniowo 2 aktywne zestawy glosnikow i z tego co pamietam byl wyrazny spadek glosnosci na obu zestawach przy takim polaczeniu. Byc moze zlodziejka byla slabej jakosci.
...

Oczywiscie, vitalizer pogarsza parametry sygnalu. Brzmiec moze lepiej, a na pewno inaczej, ale szumu dodaje

Jezeli zlodziejka powodowala spadek poziomu, to i ten splitter tez spowoduje, bo to jest to samo, tylko drozsze i w pudeleczku

ODPOWIEDZ