Hip-hop - techniki nagrywania wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Hip-hop - techniki nagrywania wokalu

Post autor: Soundscape » środa 19 gru 2007, 14:20

...jeszcze mam pytania efekty na wokal zapinam tylko na ten główny a tamte mam nie ruszać? jak jest z reverbem mam dać na zmiksowane wszystkie wokale czy na kazdy z osobna a moze na glowny tylko?? i napiszcie jaki reverb najczęściej jest stosowany na wokal w hiphopie?...
Ja (za mych czasów hh) nigdy nie stosowałem reverbu na wokalach. Jak już dawałem jakiś delay czy chorus, to też na send i nie na główną ścieżke. Wypróbuj wszystko co Ci do głowy przyjdzie i wybierz rozwiązanie które Ci najbardziej odpowiada.

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » środa 19 gru 2007, 14:38

z reguły na głównym wokalu zapinam Waves Deeser => Blockfish [świetna darmowa wtyczka, brzmi super na wokalach, na innych rzeczach brzmi do tyłka IMO] z silną kompresją, krótkimi czasami w trybie COMPLEX, na końcu PSP MasterQ z górą wyciągniętą półką gdzieś od 6 kHz o jakieś 6- 9 dB. mam Oktavę mk 319 i robię też nagrania innym ludziom na tym mikrofonie i zawsze się sprawdza. reverb zawsze zapinam na sendzie [oczywiście wet 100%] i trochę wyciągam. Zależy od tempa i nastroju utworu, typowo to jakiś chamber albo room reverb, w poważniejszych i wolnych można się pokusić o hall reverb i nawet delikatny delay, z reguły podcinam w reverbie dół. Generalnie jak masz monitory [ja mam Alesisy m1 Mk2 active] i znasz je dobrze, to sam wszystko usłyszysz.

Awatar użytkownika
omg1992

Post autor: omg1992 » niedziela 04 maja 2008, 22:12

No tak, tylko ile można o tej rzeczywistości nawijać? Problem w tym, że dużo słów i myśli jest kierowanych do bogatych np., albo polityków i do np. lamusów...można by jeszcze wymieniać. Tylko po co kierują do nich cokolwiek jak Oni i tak tego nie słuchają...Nie mówiąc już o tym, że większość opinii o ludziach, o świecie i o życiu to błędne opinie ludzi, którzy spotkali w życiu tylko ten gorszy rodzaj ludzi, widzieli tylko gorsze miejsca i nie udało im się doświadczyć wielu dobrych rzeczy. Ale to nie upoważnia nikogo, żeby ładować to wszystko w młodych słuchaczy, którzy podświadomie wyrabiają sobie opinie na te tematy. A hip-hopowcy dobrze wiedzą kto słucha ich muzykę tak naprawde i powinni więcej myśleć zanim coś powiedzą. Mam dosyć dzieciaczków siedzących na ławeczce warcząc przy tym na wszystko i na wszystkich. I chyba rozumiesz o co mi konkretnie chodzi. Nie jade tu po tej muzyce (jak dobre, to zawsze chętnie słucham i tak mam z każdym gatunkiem muzyki) tylko wzkazuję jej (moim zdaniem) największy problem (w Polsce oczywiście)....
Z Toba niestety zgodzic sie nie moge... dla mnie w hip-hopie bardzo wazne jest przeslanie. do wszystkich nie tylko do lamusow politykow czy jakiejs innej grupy spolecznej. podobaja mi sie teksty w ktorych MC nie uzala sie nad soba ale twardo stawia fakty niczego nie wyolbrzymiajac i nie patrzac na wszystko pesymistycznie jednoczesnie przekazujac dobra rade od serca ktora nieraz plynie z wlasnego zyciowego doswiadczenia. dla mnie taki wlasnie hip-hop ma najwieksze prawo bytu i przedewszystkim sens. inne kawalki hip-hopowe tez mi sie podobaja ale glownie dlatego ze beat mi sie podoba wtedy bardziej slucham producenta niz MC.
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)

Zebid

Post autor: Zebid » niedziela 26 lut 2012, 18:26

Podpinając się pod temat.. czy ktoś z Was ma na tyle sprawne ucho i techniczne umiejetnosci, aby powiedzieć mi jak on to robi ? ( http://www.youtube.com/watch?v=YpIbsG22syM ) ? Jaka to technika nagrywania ? Czuję 2 ściezki, ale ciezko mi je jakoś ulokować. Prosiłbym o kontakt jesli ktos wie jak to robic :) w razie co, mojeg gg to : 11137015.

Zaznaczam, że jestem nowy, to moj 1 post wiec proszę o wyrozumialosc :)

Pozdrawiam.
początkujący MC, doskonalący technikę nagrywania wokalu :) https://www.facebook.com/ZebidRap

Boneaxe

Post autor: Boneaxe » poniedziałek 27 lut 2012, 23:47

...Podpinając się pod temat.. czy ktoś z Was ma na tyle sprawne ucho i techniczne umiejetnosci, aby powiedzieć mi jak on to robi ? ( http://www.youtube.com/watch?v=YpIbsG22syM ) ? Jaka to technika nagrywania ? Czuję 2 ściezki, ale ciezko mi je jakoś ulokować. Prosiłbym o kontakt jesli ktos wie jak to robic :) w razie co, mojeg gg to : 11137015.

Zaznaczam, że jestem nowy, to moj 1 post wiec proszę o wyrozumialosc :)

Pozdrawiam....

--
Jak dla mnie to tam cos spaprane z kompresja albo limiterem jest, zbyt krotki release albo za bardzo "scisniete". Slychac takie falowanie charakterystyczne, szczegolnie w tej poczatkowej gadce. A co do techniki nagrania to 2 sciezki slychac i sa chyba rozsuniete jedna bardziej w prawo a druga na lewo. Choc nie jestem pewny czy na calosci. Stawialbym na krotki reverb i moze jakis chorus. Ciezko powiedziec jak sie nie slyszalo 'surowego' nagrania. To tak na moje ucho i bardzo mozliwe, ze sie myle.

Pozdrawiam
Inzynier budownictwa z zajawka na dobre brzmienie i jeszcze rapuje.

ODPOWIEDZ