Line 6 POD HD jako podstawowy interface

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Jarek91
Line 6 POD HD jako podstawowy interface

Post autor: Jarek91 » piątek 10 lut 2012, 21:15

To mój pierwszy temat na forum dlatego chciałbym powitać wszystkich użytkowników. Dzisiaj w zasadzie na jednym wdechu przeczytałem aktualne wydanie EiS Plus. Chciałbym w najbliższym czasie spróbować stworzyć sobie małe studio domowe. Nie ukrywam wiele cennych wskazówek znalazłem w tym numerze.
Jednakże posiadam Multiprocesor istny kombajn gitarowy Line 6 pod HD500 i zachodzę w głowę czy może on posłużyć jako interface do nagrywania w domowym studiu nagrań.

Postarałem się znaleźć zapewne najistotniejsze parametry techniczne które dla wielu doświadczonych użytkowników mogą powiedzieć wiele o tym urządzeniu.

-Przetwornik C/A i A/C Cirrus Logic CS4272
http://www.cirrus.com/en/products/cs4272.html
-Procesor DSP
Analog Devices ADSP-21369 (SHARC)
http://www.analog.com/en/processors-dsp/sharc/adsp-21369/processors/product.html

Ewentualnie co należałoby dokupić aby to urządzenie mogło spełniać funkcję takiego interfac'e u.
Specyfikacja samego multiefektu
http://www.americanmusical.com/ItemFiles/Manual/Line6PodHD500QuickStart.pdf
na stronie 8 wszystkie gniazda które posiada.
Niestety mikrofonowe bez phantoma tak wyczytałem.

Awatar użytkownika
preceli

Re: Line 6 POD HD jako podstawowy interface

Post autor: preceli » sobota 11 lut 2012, 10:27

...Ewentualnie co należałoby dokupić aby to urządzenie mogło spełniać funkcję takiego interfac'e u...

Twój POD posiada wszystko to, co jest potrzebne dla małego "studyjka". Ba, nawet znacznie więcej, bo to kawał świetnego sprzętu w te klocki (potężna maszyna) .

Jedyne co by się ew. jeszcze przydało, to właśnie dodatkowy interfejs mikrofonowy z phantomem. I to wszystko.

Jeśli zaś mowa o jednym mikrofonie, to można też pokusić się o sam przedwzmacniacz mikrofonowy z phantomem, a który podłączysz do swego do POD-a już wejściem liniowym.

...Niestety mikrofonowe bez phantoma tak wyczytałem...

Nie ma co się uskarżać, wszak ten POD, to wypas sprzęcicho dla szarpidrutów a nie wyjców
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Jarek91

Re: Line 6 POD HD jako podstawowy interface

Post autor: Jarek91 » sobota 11 lut 2012, 12:23

No właśnie próbuje je mimo wszystko troszkę zaadaptować również dla wyjców.

Myślałem nad takim rozwiązaniem . Na razie nagrywanie na jeden mikrofon wokali. Połączenie :POD HD + zasilacz na phantoma jestemw stanie wykonac samemu + mikrofon podpięty w giazdo mikrofonu np. AKG perception 220. Do tego słuchawki bayerdynamic DT 770 PRO pewnie 250 Ohm . ( Obecnie mam sennheiser HD 598 ale są otwarte więc dla osób które będą chciały wokal zgrać odpadają). Wydaje mi się że taki zestaw powinien na start wystarczyć (żeby za pomocą mikrofonu nagrywać również inne instrumenty i wokal)

Pytanie jak zaprzęgnąć do pracy ogrom efektów( kompresorów , reverbów, delay'ów) tak aby np podczas zgrywania samego wokalu można było dodać reverb do niego z efektów zaimplementowanych w podzie( bo po co instalować coś co już mam w podłodze) lub chociażby podkładu. Obawiam się, że oprogramowanie standardowo dołączone do urzadzenia (Line 6 edit) tego nie umożliwia.

ODPOWIEDZ