Mikrofon nagrywa na jeden kanał

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
jackiebrown
Mikrofon nagrywa na jeden kanał

Post autor: jackiebrown » sobota 07 sty 2012, 23:17

Witam, mam problem. Od paru dni z niewiadomych przyczyn,bo wcześniej wszystko działało dobrze, mój mikrofon nagrywa tylko na lewy kanał. Mam mixer behringer xenyx 502, mxl 990 , windows 7 i karta dźwiękowa intela. Jest tu taki śmieszny sterownik idt high definition audio codec w którym nie ma właściwie nic. W ustawieniach sprzętu do nagrywania jest wszystko tam samo jak dla wbudowanego mikrofonu w laptopa który o dziwo działa dobrze. CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC BO JUŻ JESTEM BLISKI DESPERACJI, BŁAGAM!

Awatar użytkownika
estbeatz

Re: Mikrofon nagrywa na jeden kanał

Post autor: estbeatz » sobota 07 sty 2012, 23:56

...
Witam, mam problem. Od paru dni z niewiadomych przyczyn,bo wcześniej wszystko działało dobrze, mój mikrofon nagrywa tylko na lewy kanał. Mam mixer behringer xenyx 502, mxl 990 , windows 7 i karta dźwiękowa intela. Jest tu taki śmieszny sterownik idt high definition audio codec w którym nie ma właściwie nic. W ustawieniach sprzętu do nagrywania jest wszystko tam samo jak dla wbudowanego mikrofonu w laptopa który o dziwo działa dobrze. CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC BO JUŻ JESTEM BLISKI DESPERACJI, BŁAGAM!...

Generalnie nie ma da się nagrywać dwóch kanałów gdyż mikrofon to instrument monofoniczny. Nagrywa jeden kanał. Jeśli zawsze miałeś plik stereo tzn, że miałeś na dwóch kanałach ten sam sygnał. Efekt tego jest taki, że taki plik zajmuje 2 razy więcej miejsca na dysku, nic poza tym. Nagrywaj w mono. 

jackiebrown

Post autor: jackiebrown » niedziela 08 sty 2012, 00:17

No tak,było to samo, tylko że jakość,barwa się pogorszyła z chwilą tej zmiany,a skoro było wcześniej lepiej wolałbym wrócic do tamtych ustawień.

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » wtorek 10 sty 2012, 11:06

Jak powiedzial kolega wyzej, mikrofon nie moze nagrywac stereo:) ale... po pierwsze powiedz nam jakiego programu uzywasz, bo pewnie na jego podstawie zauwazyles ze nagrywa tylko jeden kanal, ale... kilka rad, moze sie jakas przyda:

1. prozaiczna rzecz, ale sprawdz, czy na mikserze nie masz ustawienia PAN (lub BALANCE - dla kanalow stereo, nie wiem jakie kanaly i ile ma ten behrigner a nie chce mi sie googlowac:D) na maksa w lewo lub w prawo. Mikser moze tez miec regulacje Master Level dla kanalow lewy-prawy oddzielnie.

2. Na koniec sprawdz czy w tym smieszny sterowniku, albo po prostu w mikserze wina 7 nie masz balance przesunietego.

3. I rada na sam koniec, ale tez bardzo wazna. Wejdz prawym przyciskiem w ikonke glosnosci na pasku, wybierz urzadzenia do nagrywania, dwa raz klik w Twoje wejscie w karcie ktore sie wyswietli i sprawdz zakladki POZIOMY oraz ZAAWANSOWANE. Tam sa ustawienia odgorne jak to ma sie nagrywac.

4. Sprawdz w programie w ktorym nagrywassz w ustawieniach czy czegos nie pokrzaczyles, ale zeby Ci pomoc musisz jednak podac nazwe tego programu:)

http://musicreligion.pl -> trochę mnie, głównie w muzyce

ODPOWIEDZ