Komputer i optymalizacja

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
blindfox0
Kontakt:
Re: Komputer i optymalizacja

Post autor: blindfox0 » środa 28 gru 2011, 18:14

Dobra, panowie, robi się dziwnie, więc na rozładowanie atmosfery, ściągnałem sobie DIVE i od teraz zaczynam zbierać na nią pieniążki:) Syntezator jest genialny, nawet z punku widzenia laika. Lubię sobie tworzyć spokojne, instrumentalne kawałki, nie pod wokal a to coś daje mi 10x większe możliwości:) Pomijając fakt, że narazie korzystałem tylko z przygotowanych presetów. Aż się boje zacząć bawić samemu:)

Co do wypowiedzi kolegów wyżej, to proponuje już sobie tą wojnę odpuścić.

@precli

Chodzi mi tylko o to, że trzeba mieć też poszanowanie dla czyjegoś zdania, albo w tym przypadku, metod. Rozumiem, że dla CIebie to bez sensu, więc powiedz to, ale spokojnie. Jeżeli już tyle razy to było poruszane i frustruje Cie/drażni, że po raz kolejny musisz kogoś poprawiać, to nie poprawiaj:P dla kogoś niekoniecznie musi być to bez sensu, tyle:) Po co się pastwić nad ludźmi i poniekąd ich obrażać.

http://musicreligion.pl -> trochę mnie, głównie w muzyce

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » środa 28 gru 2011, 18:31

ps.wirtualny system tylko do netu - praca nad audio jest słabiutka na usb a by poszaleć na PCI niestety trzeba miec intelka bez K(VT-d), VMWare i troszkę nad tym posiedzieć

Czekaj czekaj... mowisz to o pracy nad audio na systemie wirtualnym czy jak?:D bo nie rozumiem.

PS. nazakładałem nowych wątków, więc boje się następnego, to zapytam tu. Dobry i tani (tani - do 800 zł używka, lub nowy) interfejs pod PCI, tylk PCI, PCIe odpada. W sumie w temacie, to też optymalizacja hardware jest nie?:D

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 28 gru 2011, 21:51

Tak.VT-d oferuje bezpośredni dostęp do sprzętu dla systemów wirtualnych

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » środa 28 gru 2011, 21:56

...
Tak.VT-d oferuje bezpośredni dostęp do sprzętu dla systemów wirtualnych...

Nawet o tym nie wiedziałem... muszę tego spróbować. Mój procek to obsługuje, bo już kiedyś nawet sprawdzałem.

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » środa 28 gru 2011, 22:35

Szanowny autorze tego wątku.

Od dawien dawna produkuję muzykę, noszę laptopa na imprezy, z którego korzystam na nich ile tylko się da = i nie jest to korzystanie jedynie z programu DAW, Dj czy tego typu ale również wykorzystuje go w roli efektu pod mikrofon i gitarę.
Dodatkowo oglądam na nim filmy, gram w ulubione gry, odbieram pocztę i prowadzę biznes, przeglądam strony www, czatuje i robię wszystko do czego ten sprzęt i programy służą.
Czytając wypowiedzi kolegów, nie tylko na tym forum dochodzę do wniosku, że grono muzyków, producentów, aranżerów, kompozytorów, wokalistów miast być tymi do czego się przyuczali lat ileś, zwykle wiele, robi się informatykami o wiedzy czysto teoretycznej - głównie wyguglanej w necie.
Zanim przejdę do głównego tematu, napiszę ci na czym pracowałem i opracowywałem własne utwory oraz remixy innych Wykonawców.
Moj stary, wysłużony - dziadek - to stacjonarny komputer z procesorem 2,8 Intel Pentium starej generacji oraz pamięcią 1 Gb, dobrą płytą główną firmy Gigabyte (nie pamiętam modelu), wydajnym zasilaczem i słabą kartą graficzną + modemfaks,dyski twarde itp. System XP SP3 (chyba).
Tenże sprzęt służył mi (i nadal służy) do pracy, postprodukcji i nie jeden się dziwi, że "tak szybko chodzi".
I nie jest to zasługa ŻADNEJ optymalizacji systemu pod audio. A jedynie zasługa "pana" tego komputera. Tenże sprzęt jest zawsze czysty (w środku), odkurzany przynajmniej 2,3 razy w miesiącu, system nie jest "zabrudzony" żadnym chłamem typu gierki, programiki itp., typu trial itd. Antywirus zawsze włączony (Eset Not32). Staram się co jakiś czas usuwać niepotrzebne pliki. Co więcej, nie jestem fanem częstego uaktualniania systemu bo (co sprawdzone) te niby ważne łatki często i gęsto psuły mi całą zabawę z systemem a przede wszystkim wpływały na działanie programów muzycznych. Sprawdzone. Zatem funkcję uaktualnienia mam wyłączoną. Działa, śmiga.
Następnym sprzętem był laptop Sony Vaio z procesorem dual core 2 ileś tam oraz pamięcia 3 Gb. Tu używam Windowsa 7 Ultimatum - działa, śmiga, nic się nie dzieje. Żadnych optymalizacji.
Obecnie posiadam również Asusa G73sw z procesorem i7, pamięcią 8 Gb i tenże rówież na Windowsie 7 Home Premium działa bez zarzutu - więcej, tu mam - można śmiało powiedzieć powoli "brud systemowy" ponieważ sprawdzając komputer złamałem swoje zasady i instalowałem wszystko co wpadło mi w ręce sprawdzając jak ten potworek radzi sobie ze wszystkim. Działa.
Nie posiadam jakiegoś super sprzętu - Obecnie pracuje na Studio One v2 wraz ze sporą ilości softu vsti,vst + EMU 0404 usb, pracującym przy dużym obciążeniu z latencją 5 ms. Dowodem niech będzie mój filmik zamieszczony tu: http://www.youtube.com/watch?v=gpDkp0YAwUY&feature=player_embedded
Zatem reasumując, proszę nie wierzyć w jakieś optymalne ustawienia systemu pod audio czy jakiekolwiek inne. O ile posiadasz dobre, sprawnie napisane oprogramowanie, odpowiednie sterowniki do sprzętu i odpowiednio dobraną konfigurację tegoż sprzętu oraz zadbasz choć trochę o system będzie ci on słuzył tak jak sobie tego zyczysz.
Pozdrawiam

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » środa 28 gru 2011, 23:36

Dziękuję za wyczerpującą i bardzo kulturalną odpowiedź:)

również pozdrawiam!

ODPOWIEDZ