Komputer i optymalizacja

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
blindfox0
Kontakt:
Re: Komputer i optymalizacja

Post autor: blindfox0 » środa 28 gru 2011, 13:04

Taaak, o tym "ktoś może zapytać czy robisz sobie jaja" to coś wiemy nie?:D

Tak, zauważyłem taką tendencję na forach polskich, chociaż to i tak jest spokojne w porównaniu do... no i nazwami rzucać nie będę bo nie ma po co:)

Co do wirtualizacji to korzystam właśnie z VMware ale jako ciekawostka (mam na nim maka, tak żeby sobie czasem połazić po necie w innym środowisku niż win). Zastanawiałem się też nad linuxem do mojego rozrastającego się powoli, acz konsekwętnie domowego studia, ale jak przeczytałem jakie są problemy z VST itp. to się przeraziłem. Programuje na linuxie, siecią zarządzam na linuxie i tam mi kombinowanie nie przeszkadza, ale jak chce się odprężyć przy robieniu kawałka to nie mam zamiaru bawić się godzine w samo odpalenie programu, co i tak albo się nie uda, albo wykrzaczy się po 10 min. działania.

Ktoś wcześniej pisał o DIVIE, chciałem ściągnąć pirata, żeby zobaczyć jak to działa. (Często tak robie z grami, ściągam pirata, sprawdzam jak pójdzie na mojej maszynie, czy mi się spodoba i albo kupuje oryginał, albo nie kupuje i wywalam pirata) Ta wtyka kosztuje te swoje 100 euro (nawet lekko ponad) i nie chciałem wywalać kasy w błoto. Może jest jakieś demko? Czy coś podobnego.

@Zbynia. "Ukrócenie" jak to ładnie nazwałeś, może też być kulturalne. To nasze polskie "nazywanie rzeczy po imieniu" jest zwyczajnie chamskie. Jakoś bez najmniejszego problemu potrafiłeś rzeczowo, i cholernie przydatnie odpowiedzieć na moje pytania, więc po co jeszcze ta agresja:P

http://musicreligion.pl -> trochę mnie, głównie w muzyce

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 28 gru 2011, 14:15

no pytanie o pirata mogłeś sobie darować ;) urs naprawdę sensownie ustala ceny i nie są bardzo wygórowane. właściwie wszystkie jego synthy są fantastyczne, ale najfajniejsze to zebra, ace i diva.

ściągnij czym prędzej (www.u-he.com), do końca roku pracuje w pełnej wersji. potem będzie reminder. a promocja (pełna wersja za 106 euro) jest do końca roku.

t0mek

Post autor: t0mek » środa 28 gru 2011, 14:48

...
Taaak, o tym "ktoś może zapytać czy robisz sobie jaja" to coś wiemy nie?:D

Tak, zauważyłem taką tendencję na forach polskich, chociaż to i tak jest spokojne w porównaniu do... no i nazwami rzucać nie będę bo nie ma po co:)

Co do wirtualizacji to korzystam właśnie z VMware ale jako ciekawostka (mam na nim maka, tak żeby sobie czasem połazić po necie w innym środowisku niż win). Zastanawiałem się też nad linuxem do mojego rozrastającego się powoli, acz konsekwętnie domowego studia, ale jak przeczytałem jakie są problemy z VST itp. to się przeraziłem. Programuje na linuxie, siecią zarządzam na linuxie i tam mi kombinowanie nie przeszkadza, ale jak chce się odprężyć przy robieniu kawałka to nie mam zamiaru bawić się godzine w samo odpalenie programu, co i tak albo się nie uda, albo wykrzaczy się po 10 min. działania.

Ktoś wcześniej pisał o DIVIE, chciałem ściągnąć pirata, żeby zobaczyć jak to działa. (Często tak robie z grami, ściągam pirata, sprawdzam jak pójdzie na mojej maszynie, czy mi się spodoba i albo kupuje oryginał, albo nie kupuje i wywalam pirata) Ta wtyka kosztuje te swoje 100 euro (nawet lekko ponad) i nie chciałem wywalać kasy w błoto. Może jest jakieś demko? Czy coś podobnego.

@Zbynia. "Ukrócenie" jak to ładnie nazwałeś, może też być kulturalne. To nasze polskie "nazywanie rzeczy po imieniu" jest zwyczajnie chamskie. Jakoś bez najmniejszego problemu potrafiłeś rzeczowo, i cholernie przydatnie odpowiedzieć na moje pytania, więc po co jeszcze ta agresja:P...

Też polecam forum KVR, bo jest spokojniej i przyjaźnie, ale za tekst o pirackiej wersji dostałbyś tam bana. Jest google, wpisz u-he diva, to naprawdę nietrudne. Znajdziesz stronę U-He, a tam jest do pobrania wersja beta, która działa bez ograniczeń do końca roku. Naprawdę jest sens ściągać piraty? Jak się okazało, że jeden z twórców użył w tutorialu zcrackowany program, to na KVR jest kilkudziesięciostronnicowy wątek potępiający kolesia. Przytłaczająca większośc oprogramowania audio jest dostępna w wersji demo i można legalnie wypróbować.

t0mek

Post autor: t0mek » środa 28 gru 2011, 14:50

A promocję Urs wydłużył do 15 stycznia :)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 28 gru 2011, 15:49

...to bzdury i kretynizm...

Absolutna prawda!

...czas przejrzeć na oczy tym bardziej że od wielu lat tego typu zabiegi nie mają praktycznie żadnego wpływu na wydajność. Lepiej sprawę odrazu ukrócić niż sie bez sensu rozpisywać i wychwalać nic nie wartymi rozwiązaniami.Tym bardziej że wydajnośc obecnego sprzętu jest olbrzymia a te zabiegi sa niezauważalne podczas pracy...

Totalna prawda!
I trzeba być chyba ostatnim, totalnym wręcz kretynem aby tego nie zrozumieć/choć spróbować zrozumieć.

Admin jak dojdzie to tego wątku pewnie i tak zrobi co tam uważa.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

blindfox0
Kontakt:

Post autor: blindfox0 » środa 28 gru 2011, 16:35

......to bzdury i kretynizm...

Absolutna prawda!

...czas przejrzeć na oczy tym bardziej że od wielu lat tego typu zabiegi nie mają praktycznie żadnego wpływu na wydajność. Lepiej sprawę odrazu ukrócić niż sie bez sensu rozpisywać i wychwalać nic nie wartymi rozwiązaniami.Tym bardziej że wydajnośc obecnego sprzętu jest olbrzymia a te zabiegi sa niezauważalne podczas pracy...

Totalna prawda!
I trzeba być chyba ostatnim, totalnym wręcz kretynem aby tego nie zrozumieć/choć spróbować zrozumieć.

Admin jak dojdzie to tego wątku pewnie i tak zrobi co tam uważa....

Cudowna wypowiedź. Jestem więc ostatnim wręcz kretynem, ponieważ jestem przyzwyczajony, że od czasów windowsa 95 dbałem o swój sprzęt i optymalizowałem go do tego co mi było potrzebne. Teraz mogę mieć i 666 rdzeni i 1500 TB RAM DDR 6000,5 a i tak będę to robił bo lubię mieć porządek i maksymalizować wydajność. Ja nikogo nie potępiam jak ma syf na komputerze, bo to jego wybór. Tak samo nie potępiam benchmarkowych fanatyków walczących o 0,00001 FPS w grach, bo każdy robi co chce. Jeżeli Ty tak nie robisz, to nie znaczy, że jest to kretynizm.

http://musicreligion.pl -> trochę mnie, głównie w muzyce

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 28 gru 2011, 17:29

...Jestem więc ostatnim wręcz kretynem, ponieważ jestem przyzwyczajony, że od czasów windowsa 95 dbałem o swój sprzęt i optymalizowałem go do tego co mi było potrzebne. ...

Kolego, za cholerę nie rozumiem o co Ci tu chodzi.

Wszak, jak wynika wprost z Twego postu, jesteś doskonale już w stanie rozróżnić porządek w systemie (co dotyczy wciąż każdego z nich) od mocno śmieszniej już na dziś, a przy tym wielokrotnie już tu obszczekanej tzw. "optymilizacji pod audio" (PC/rzadziej MAC, bo jak za tę kasę jak na razie jest to wydatek (only audio) wprost bez sensu).
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 28 gru 2011, 17:31

Widzisz - jednak byłem bardzo kulturalny bo od ściągania na ziemię mamy kolegę Preceli :)

Wcześniej jak pisałem miało to sens - komputery nie nadążały za wymaganiami - teraz je spokojnie wyprzedzają o ile nie stosujemy jakiś szalonych działań typu vsti z bankiem 50GB w ramie czy montaz fullHD z efektami i innymi cudami

Ja równiez robię i lubię miec porzadek z tymże jak pisałem wcześniej - ograniczyłem sie do wyłączenia kilku zbędnych usług i ustawienia na sztywno pliku wymiany....

Jaki jest z tego zysk?jedynie ciut krótszy start systemu i mniejsze mielenie dyskiem - to wszystko - kompletnie żadnego wzrostu wydajności nic null zero

Ktoś chce niech sie bawi ale podkreślam BAWI bo do niczego więcej obecnie się to nie przydaje a wmawiać bzdur że po optymalizacji będzie lepiej nie ma sensu bo zwyczajnie nie pokrywa sie to z rzeczywistością

ps.wirtualny system tylko do netu - praca nad audio jest słabiutka na usb a by poszaleć na PCI niestety trzeba miec intelka bez K(VT-d), VMWare i troszkę nad tym posiedzieć

ps2.mozna stworzyć plik vmware z systemem do netu - możemy go ze sobą nosic i odpalać gdzie tylko zechcemy nasz własny systemik :)

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 28 gru 2011, 17:33

naprawdę odechciewa się tutaj pisać.

odnoszę wrażenie, że trafia tu zbyt dużo sfrustrowanych, niespełnionych i zgorzkniałych mentalnie tetryków, "mistrzów nad mistrzami" którzy zjadłszy wszystkie rozumy nie zniżą się do poziomu autora wątku by wyjaśnić, bo przecież najprościej jest zbesztać i potępić, tocząc wściekłą pianę z pyska i niekoniecznie proponując alternatywę, ale za to jadu i żółci w bród. a przecież każdy kiedyś zaczynał, prawda?

przykre, ale jakże polskie.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 28 gru 2011, 17:51

...naprawdę odechciewa się tutaj pisać..

Toż nikt Cię tu do tego nie zmusza!
Załóż sobie własnego bloga (dziś to no problema), może ktoś podobnie sfrustrowany jak i Ty raczy tam wreszcie zajrzeć. Po kilku miesiącach (a jeśli normalnie kumasz czaczę to i może szybiej) sam wreszcie zrozumiesz jakią głupotę tu wypisałeś
[addsig]

ODPOWIEDZ