Witam,
planuję zakup mikrofonu studyjnego do ok 1500zł. nie mam za bardzo jak przetestować mikrofonów, bo u mnie w mieście jest tylko jeden sklep muzyczny, który nie cieszy się zbyt szerokim asortymentem. Szukam mikrofonu o ciepłym, głębokim ale też klarownym i nie za ciemnym brzmieniu. chciałbym również uniknąć nadmiernych sybiliantów. Jeśli ktoś mógłby coś poradzić, bylbym bardzo wdzięczny. (jeśli to ważne to posiadam interface Focusrite Scarlett 8i6). Zastanawiałem się nad Oktavą MK-105, ale pisałem maila do Michaela Joly'ego który zajmuje się modyfikowaniem mikrofonów i on odpisał, że MK105 jest jasna i ma dużo "powietrza", że nie ma typowego ciepłego soundu Oktav ( a Oktavka MK319 trochę za ciemna dla mnie) Michael polecił mi MXLa CR-24 lub 2003a. Co myślicie? Jakieś propozycje? Mikrofon ma słyżyć do nagrywania vokalu (pop-jazz, soul, r'n'b) przede wszystkim męskiego, rzadziej damskiego i rzadziej rapu, czasem może jeszcze gitary. Mam dosyć ciepły wokal i dobrze by było, żeby mikrofon dobrze to przeniósł - nie zaciemnił i nie rozjaśnił za bardzo. Dzięki z góry za wypowiedzi!!! Pozdr!