Mikrofon o ciepłym, głębokim, klarownym i nie za ciemnym brzmieniu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
skott
Mikrofon o ciepłym, głębokim, klarownym i nie za ciemnym brzmieniu

Post autor: skott » środa 21 gru 2011, 15:59

Witam,

planuję zakup mikrofonu studyjnego do ok 1500zł. nie mam za bardzo jak przetestować mikrofonów, bo u mnie w mieście jest tylko jeden sklep muzyczny, który nie cieszy się zbyt szerokim asortymentem. Szukam mikrofonu o ciepłym, głębokim ale też klarownym i nie za ciemnym brzmieniu. chciałbym również uniknąć nadmiernych sybiliantów. Jeśli ktoś mógłby coś poradzić, bylbym bardzo wdzięczny. (jeśli to ważne to posiadam interface Focusrite Scarlett 8i6). Zastanawiałem się nad Oktavą MK-105, ale pisałem maila do Michaela Joly'ego który zajmuje się modyfikowaniem mikrofonów i on odpisał, że MK105 jest jasna i ma dużo "powietrza", że nie ma typowego ciepłego soundu Oktav ( a Oktavka MK319 trochę za ciemna dla mnie) Michael polecił mi MXLa CR-24 lub 2003a. Co myślicie? Jakieś propozycje? Mikrofon ma słyżyć do nagrywania vokalu (pop-jazz, soul, r'n'b) przede wszystkim męskiego, rzadziej damskiego i rzadziej rapu, czasem może jeszcze gitary. Mam dosyć ciepły wokal i dobrze by było, żeby mikrofon dobrze to przeniósł - nie zaciemnił i nie rozjaśnił za bardzo. Dzięki z góry za wypowiedzi!!! Pozdr!

skott

Re: Mikrofon o ciepłym, głębokim, klarownym i nie za ciemnym brzmieniu

Post autor: skott » środa 21 gru 2011, 20:48

Zastanawiam się jeszcze nad lampową Oktavą MKL-2500. ktoś miał z nią do czynienia? z testów na eis wynika ze jest to bardzo dobry mikrofon.

Awatar użytkownika
studiomaster

Post autor: studiomaster » czwartek 22 gru 2011, 11:21

...
Witam,

planuję zakup mikrofonu studyjnego do ok 1500zł. nie mam za bardzo jak przetestować mikrofonów, bo u mnie w mieście jest tylko jeden sklep muzyczny, który nie cieszy się zbyt szerokim asortymentem. Szukam mikrofonu o ciepłym, głębokim ale też klarownym i nie za ciemnym brzmieniu. chciałbym również uniknąć nadmiernych sybiliantów. Jeśli ktoś mógłby coś poradzić, bylbym bardzo wdzięczny. (jeśli to ważne to posiadam interface Focusrite Scarlett 8i6). Zastanawiałem się nad Oktavą MK-105, ale pisałem maila do Michaela Joly'ego który zajmuje się modyfikowaniem mikrofonów i on odpisał, że MK105 jest jasna i ma dużo "powietrza", że nie ma typowego ciepłego soundu Oktav ( a Oktavka MK319 trochę za ciemna dla mnie) Michael polecił mi MXLa CR-24 lub 2003a. Co myślicie? Jakieś propozycje? Mikrofon ma słyżyć do nagrywania vokalu (pop-jazz, soul, r'n'b) przede wszystkim męskiego, rzadziej damskiego i rzadziej rapu, czasem może jeszcze gitary. Mam dosyć ciepły wokal i dobrze by było, żeby mikrofon dobrze to przeniósł - nie zaciemnił i nie rozjaśnił za bardzo. Dzięki z góry za wypowiedzi!!! Pozdr!...

szczerze, to ciężko znaleźć taki mikrofon w tym zakresie cenowym. Ja zrobiłem tak że poszedłem do Musictoolz i pożyczyłęm 10 mików na test do studio. wiąłęm różne miki  od 700 do 4500 zł.Mój typ padł na najdroższy avantone bv-1 ale to zupełnie inna półka cenowa. Ale jest rewelacyjny, wcześniej używałem akg c 2000 mxl 2003 i studio project b1 ale wszystkie one wywalały górkę i problem był z esami sz, i ć. W avantone bv- 1 jest piękna górka , aksamitna bez zbędnych przebarwień. Musiałem się zapożyczyc bo nie myślałem o kupnie takiego mika Ale po testach się zakochałem. Do pop , jazzu, soulu jak znalazł

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 22 gru 2011, 11:34

Ja sprawiłem sobie ostatnio do domu do rejestracji pomysłów Audiotechnikę AT2020. Mocno się zdziwiłem, gdyż ten mikrofon odpowiednio wysterowany jest bardzo przyjemny i wcale nie brzmi jak chińszczyzna z tej półki cenowej. Co mnie zdziwiło, to sybilanty. Przyjemnie wychodzą (język węgierski). Żeby nie było testowałem też wcześniej takie ustrojstwa jak CU29, AR51 Telefunkena, oraz Manley Reference.

Po sprawieniu sobie AT2020 uparcie zacząłem szukać perełek wśród tanich gratówSmile Są!Cool

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » czwartek 22 gru 2011, 16:33

AT2020 ma moim zdaniem niezbyt przyjemną górkę, natomiast dużo lepiej wypada AT4040 :) w 1500zł sie mieści, jest to uniwersalny mikrofon - nagrywałem nimi wokale, fortepiany, gitary, bębny, przeszkadzajki i wiele innych, zawsze byłem zadowolony. Mówią, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego, ale ja go po prostu polubiłem ;) polecam przetestowanie

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 22 gru 2011, 16:51

...AT2020 ma moim zdaniem niezbyt przyjemną górkę,

Właśnie dla tego napisałem, że sprawdził się z węgierskimSmile Generalnie rzecz ujmując chciałem trochę nakierować pytającego na doszczętne testwanie wszystkiego co się da i na to, że odpowiedni dla nas sprzęt niekoniecznie musi być z najwyższej półki cenowej. Wracając do Audiotechniki, to naprawdę mają fajne i uniwersalne mikrofony w przystępnych cenach.

skott

Post autor: skott » czwartek 22 gru 2011, 22:50

Słyszałem, że at4040 jest bardzo jasnym mikrofonem hmmmsłyszałem testy MKL2500 i ma mega głębokie brzmienie, ale dalej szukam....

skott

Post autor: skott » czwartek 22 gru 2011, 22:55

...
Słyszałem, że at4040 jest bardzo jasnym mikrofonem hmmmsłyszałem testy MKL2500 i ma mega głębokie brzmienie, ale dalej szukam....
...

dodam jeszcze że mikrofon potrzebny do domowego studio ;) więc nie musi być to jakaś górna półka ;) ale też żeby tego nie traktować że studio domowe to może być byle jaki mikrofon ;p

skott

Post autor: skott » piątek 23 gru 2011, 00:41

A może miał ktoś do czynienia z Oktavą MK-419? :P

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 23 gru 2011, 01:37

że studio domowe to może być byle jaki mikrofon ;p
...

tak z ciekowosci, podaj choc jeden ,,byle jaki mikrofon''...

ODPOWIEDZ