Domowe studio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
albi
Domowe studio

Post autor: albi » poniedziałek 31 paź 2011, 22:37

Witam ;)

Planuję zrobić w domu studio i jako że jako że sam średnio znam się na sprzęcie, piszę tutaj o pomoc.

Mam mało miejsca w pokoju, więc raczej nie ma jak zrobić "dużej" kabiny, a czytałem gdzieś, że kabina 2na2 nie ma sensu i właśnie stąd pyt jak to ogarnąć? znajomy mówił mi, że jak wykleje po prostu piankami w rogu to będzie git.  Plus tego proszę o pomoc przy wyborze sprzętu, czyli podpowiedź czym poszczególne rzeczy pozastampiać i jakiego majka wybrać (myślałem o 2).

Karta: M-Audio Fast Track Pro
Mikrofon: RODE NT2-A/Oktave MKL-2500
Mixer: Soundcraft Compact 4
Kompresor: PreSonus COMP16
Odsłuchy: Rokit 5 RP5 G2
Słuchawki: AKG 141 MkII
Okablowanie: DIE HARD

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Domowe studio

Post autor: AkselPL » poniedziałek 31 paź 2011, 23:54

...
Witam ;)

Planuję zrobić w domu studio i jako że jako że sam średnio znam się na sprzęcie, piszę tutaj o pomoc.

Mam mało miejsca w pokoju, więc raczej nie ma jak zrobić "dużej" kabiny, a czytałem gdzieś, że kabina 2na2 nie ma sensu i właśnie stąd pyt jak to ogarnąć? znajomy mówił mi, że jak wykleje po prostu piankami w rogu to będzie git.  Plus tego proszę o pomoc przy wyborze sprzętu, czyli podpowiedź czym poszczególne rzeczy pozastampiać i jakiego majka wybrać (myślałem o 2).

Okablowanie: DIE HARD...

Osobiście nie polecam tych pianek, bo te co mają spełniać swoje zadanie są bardzo drogie. Myślę że obecnie najlepszym materiałem jest wełna szklana ale do wełny trzeba mieć więcej miejsca.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

albi

Post autor: albi » wtorek 01 lis 2011, 00:22

...
...
Witam ;)

Osobiście nie polecam tych pianek, bo te co mają spełniać swoje zadanie są bardzo drogie. Myślę że obecnie najlepszym materiałem jest wełna szklana ale do wełny trzeba mieć więcej miejsca.
...

a do co będzie najlepsze skoro nie mam dużo miejsca ?

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » wtorek 01 lis 2011, 10:54

...Witam ;)
Karta: M-Audio Fast Track ProMikrofon: RODE NT2-A/Oktave MKL-2500Mixer: Soundcraft Compact 4Kompresor: PreSonus COMP16Odsłuchy: Rokit 5 RP5 G2Słuchawki: AKG 141 MkIIOkablowanie: DIE HARD...
...............................................................................................................................
Elegancko działaj a nie słuchaj cymbałów bo tu takich nie brakuje ;) Rode NT2A super majkel ewentualnie OKTAVA 319. Nie kupuj lampowego sprzętu bo potem lampy się palą ...tracisz czas i kasę a efekt i tak gów... (dla amatora) Mikser i kompresor od razu możesz sobie podarować...szkoda kasy na te szmelce. Lepiej kup Krk z większym wooferem 6 lub 8. Reszta elegancko. Piramidki i inne wynalazki też mogą być z tym że musisz ich używać świadomie. Kabina 2na2 to wcale nie taka mała kabinka, do domowego studia elegancka:)

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 01 lis 2011, 12:17

To nowe wydawnictwo Estrada i Studio Plus jest chyba najlepszą opcją żeby się nauczyć podstaw, przynajmniej dla tych którzy nie chcą tracić czasu na szukanie w internecie lub słabo znają angielski. Ja ze swojej strony polecam kartę E-mu 0404usb (masz do niej trochę darmowego softu/wersji LE), mikrofon dobierać pod konkretny wokal, mikser jest w ogóle niepotrzebny (jak ktoś pisze, że chce kupić mikser to już wiem że hiphop, tylko oni się jeszcze nie zorientowali że funkcję miksera spełnia interfejs audio). Kompresor też niepotrzebny, są dobre darmowe wtyczki. Monitory mogą być KRK. I jeszcze jedno - kartę, mikrofon i monitory możesz śmiało kupić używane, i wtedy albo stać Cię na lepszy sprzęt albo możesz odłożyć na później, na jakiś bardziej profesjonalny.

RX

Post autor: RX » wtorek 01 lis 2011, 12:17

...Witam ;)
Planuję zrobić w domu studio...

- mikrofony ok [oktava mk319 do przemyślenia]
- mikser zdecydowanie odpuść [po co Ci on?] Nic nie wnosi do toru audio. Szkoda kasy.
- kompresor odpuść - lepiej kup dobrą wtyczkę a nagrywaj bez kompresji. Nagrywanie z kompresorem wymaga sporego doświadczenia. Można łatwo zabić ścieżkę i nie da się później tego odkręcić.
- zdecydowanie dołóż do odsłuchów zamiast miksera i kompresora. [jeżeli krk to rp6, rp8]
- PIANKI absolutnie NIE!!! Jeżeli nie zamierzasz zrobić adaptacji akustycznej to lepiej kup SE Reflxion Filter. [Mam na sprzedaż w razie czego]

Ogólnie pamiętaj, że najważniejsze są warunki odsłuchowe [adaptacja akustyczna] i system odsłuchowy. Jeżeli tego przypilnujesz to na słabym pozostałym sprzęcie ukręcisz lepszy rezultat.

albi

Post autor: albi » wtorek 01 lis 2011, 13:24

......Witam ;)
Planuję zrobić w domu studio...

- mikrofony ok [oktava mk319 do przemyślenia]
- mikser zdecydowanie odpuść [po co Ci on?] Nic nie wnosi do toru audio. Szkoda kasy.
- kompresor odpuść - lepiej kup dobrą wtyczkę a nagrywaj bez kompresji. Nagrywanie z kompresorem wymaga sporego doświadczenia. Można łatwo zabić ścieżkę i nie da się później tego odkręcić.
- zdecydowanie dołóż do odsłuchów zamiast miksera i kompresora. [jeżeli krk to rp6, rp8]
- PIANKI absolutnie NIE!!! Jeżeli nie zamierzasz zrobić adaptacji akustycznej to lepiej kup SE Reflxion Filter. [Mam na sprzedaż w razie czego]

Ogólnie pamiętaj, że najważniejsze są warunki odsłuchowe [adaptacja akustyczna] i system odsłuchowy. Jeżeli tego przypilnujesz to na słabym pozostałym sprzęcie ukręcisz lepszy rezultat.
...

Właśnie słyszałem że Reflexion Filter tak na prawdę gówno działa....

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 01 lis 2011, 13:42

...
Witam ;)

W takim pomieszczeniu chyba żadne monitory nie zagrają dobrze, nawet te najmniejsze (o większych nawet nie ma co mówić). Za mało miejsca nawet na adaptację akustyczną. Pianki sobie wybij z głowy, bo takie wyklejenie pianką zredukuje tylko wyższe częstotliwości, czyli będziesz miał nic innego jak bombę atomową w pokoju(bass będzie ogromnie dudnił). Ja radzę powaznie zastanowić się nad zmianą pomieszczenia. Jeżeli miałbym pracować w tak małym pomieszczeniu, to jednak pieniądze na monitory przeznaczyłbym na porządnie wyważone słuchawki (tzn. grające w miarę równo na dolnym, środkowym i górnym pasmie). Jednak stanowczo jeszcze raz podkreślę, że lepiej poszukać innego pomieszczenia. Co do kompresora nie kupuj lampy, są bardzo dobre wtyczki jak psp, izotope itp. Musisz także się zastanowić czy rzeczywiście potrzebujesz mixera.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 01 lis 2011, 14:21

Właśnie słyszałem że Reflexion Filter tak na prawdę gówno działa....

Nie daj się naciągnąć na żadne Reflexion Filtry. Średnio się sprawdzają, a już na pewno nie w niezaadaptowanym pomieszczeniu. Sam filter nic Ci nie da zbytnio.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 02 lis 2011, 20:33

otoz to

jesli nie masz pomieszczenia, to dynamik w stylu sm58 naprawde daje rade

jesli zalezy Ci na nieco wiekszych niuansach brzmieniowych polecam rode nt3 czy akg c1000

Zablokowany