Opóźnienia MIDI
?
Re: Opóźnienia MIDI
1. http://obds.free.fr/midimon/
zobacz czy komunikaty też tak długo dochodzą - jak tak to prawdopodobnie problem ze sterownikami kontrolerów/asio
2.ustawienia abletona
3.cuda niewidy :)
4.opóźnienie o ile się nie mylę jest takie samo jak w przypadku sygnału audio
0.5 sekundy nie ma nawet na standardowych sterownikach windowsa
......No właśnie - wyczytałem kiedyś, że sygnał MIDI idzie z prędkością 1ms co w praktyce jest nieodczuwalne dla ucha. Na innym forum ktoś spotkał się z sytuacją, w której kontroler wysyłał sygnał nie przy wciśnięciu, ale przy puszczeniu przycisku - to by miało sens, ale sprawdze to dopiero jak wrócę z pracy...
Czemu zamiast popadać w domysły i zawracać tu przyrodzenia nie wyczytasz wreszcie ze zrozumieniem czym jest MIDI?
Wszak materiałów w sieci w tym temacie i to za free jest pod dostatkiem. Nawet na tym serwisie. ...
Wow bardzo mi pomoges - nie mogę już patrzyć na artykuły o MIDI i nadal nie wiem w czym jest problem.
APC40 podłączałem prawie tydzień, bo dopiero po przegrzebaniu połowy internetu okazało się, że jak mam zainstalowane sterowniki od kamery creative to Ableton nie widzi kontrolera - po czymś takim już nic mnie nie zdziwi.
Chciałbym już zacząć normalnie grać, więc może coś zaproponujesz?
......wyczytałem kiedyś, że sygnał MIDI idzie z prędkością 1ms...
?...
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=FAQ&file=index&myfaq=yes&id_cat=7&categories=Co+trzeba+wiedzie%E6+o+MIDI%3F
- odinstalowałeś steroniki ASIO4ALL? Zrób to koniecznie i nigdy więcej nie wracaj do tego tematu, Twój sprzęt obsługuje normalne ASIO.
- raczej zostawiłbym midi w spokoju i skupiłbym się na audio
- zobacz czy ta karta nie ma przypadkiem swojego panelu do ASIO w panelu sterowania. być może tam znajdziesz ustawienia nadrzędne, wtedy ustawienia w programie są ignorowane
- jeśli nic nie znajdziesz i będziesz chciał się poddać - na Twoim miejscu zrobiłbym reinstalkę systemu na komputerze i nie ruszał asio4all, same kłopoty są z tym. to nie są sterowniki ASIO tylko tzw. wrapper - sterownik ASIO, który i tak buforuje dźwięk za pomocą DirectSound, czyli najmniejsza latencja do uzyskania w ten sposób jest gdzieś ok. 0,5 sekundy...
...
- odinstalowałeś steroniki ASIO4ALL? Zrób to koniecznie i nigdy więcej nie wracaj do tego tematu, Twój sprzęt obsługuje normalne ASIO.
- raczej zostawiłbym midi w spokoju i skupiłbym się na audio
- zobacz czy ta karta nie ma przypadkiem swojego panelu do ASIO w panelu sterowania. być może tam znajdziesz ustawienia nadrzędne, wtedy ustawienia w programie są ignorowane
- jeśli nic nie znajdziesz i będziesz chciał się poddać - na Twoim miejscu zrobiłbym reinstalkę systemu na komputerze i nie ruszał asio4all, same kłopoty są z tym. to nie są sterowniki ASIO tylko tzw. wrapper - sterownik ASIO, który i tak buforuje dźwięk za pomocą DirectSound, czyli najmniejsza latencja do uzyskania w ten sposób jest gdzieś ok. 0,5 sekundy......
Udało się - zaktualizowałem sterowniki USB, odinstalowałem ASIO4ALL, sterowniki zintegrowanej karty audio i sieci bezprzewodowej, zostawiłem tylko sterowniki zewnętrznej karty i teraz pady śmigają, że aż nie mogę nadążyć.
Dzięki wszystkim za rady - już myślałem, że będę musiał zainwestować w nowego lapka.
Temat uważam za zamknięty.