Reaper i co dalej?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pi_ro
Reaper i co dalej?

Post autor: pi_ro » wtorek 18 paź 2011, 15:01

Mam pytanie do użytkowników Reapera. Od dłuższego czasu nie jestem w temacie nagrywania a chciałbym od nowa skonfigurować sobie stanowisko do pracy z dzwiękiem.

Potrzebuję pomocy odnośnie doboru wtyczek. Jak uważacie? które wtyczki Reapera są ok a które lepiej zastąpić czymś innym? O jakie inne wtyczki (najlepiej freeware) powinienem uzupełnić ten zestaw. Chodzi mi przede wszystkim o dobrą bazę wyjściową a nie kolekcję "tysiąca" fajnych wtyczek których nie będę miał czasu nawet przetestować ;)

Muzyka którą będę nagrywał to szeroko pojęty rock. Z góry dzięki :)

[addsig]
Piotrek

Awatar użytkownika
grzygorz

Re: Reaper i co dalej?

Post autor: grzygorz » wtorek 18 paź 2011, 15:42

(...)O jakie inne wtyczki (najlepiej freeware) powinienem uzupełnić ten zestaw? (...)

Polecam [ 0db.pl ] i dział 'freeware' - z mojej strony dodam także info o fajnym korektorze Thriller EQ Laughing

pi_ro

Post autor: pi_ro » środa 19 paź 2011, 08:11

Polecam [ 0db.pl ] i dział 'freeware' - z mojej strony dodam także info o fajnym korektorze Thriller EQ Laughing...

Dzięki za odpowiedz :) 0db odwiedzałem ale nawet wtyczek z 5 gwiazdkami jest dość spory wybór, nawet gdybem je wszystkie przetestował to i tak nie wiem czy dokonam właściwego wyboru... zależało by mi na waszych opiniach które wtyczki najczęściej używacie w praktyce i  jak oceniacie te wtyczki za Reapera.

Piotrek

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 19 paź 2011, 09:48

Dzięki za odpowiedz :) 0db odwiedzałem ale nawet wtyczek z 5 gwiazdkami jest dość spory wybór, nawet gdybem je wszystkie przetestował to i tak nie wiem czy dokonam właściwego wyboru... zależało by mi na waszych opiniach które wtyczki najczęściej używacie w praktyce i  jak oceniacie te wtyczki za Reapera.
...

Ale w czym problem? Przetestujesz i jeśli Ci się nie podoba wyrzucasz.

Poniżej temat w którym jest mnóstwo propozycji:

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=28830&forum=13

Reapera nie znam, więc tu się nie wypowiem.

RX

Post autor: RX » środa 19 paź 2011, 10:51

Wtyczki Reapera sa naprawdę bardzo dobre, ale nie wyglądaja zbyt atrakcyjnie i dlatego wielu ich nie używa :)

Pół życia spędzamy na przesłuchiwaniu wtyczek a Ty chcesz na skróty iść?

No ale niech Ci będzie - spróbuj takiego podstawowego dodatkowego zestawu free:

HPF,LPF: VPS Philta [kAudio]

EQ: ThrillerEQ, BootEQmkII, BaxterEQ [Variety Of Sound], Solid4010 EQ [Phoenixflight]

DYN: BitterSweet II [Flux] Optron 3A [Phoenixflight], LoudMax, GClip [GVST]

DEL: Nasty DLA [Variety Of Sound], Classic Delay [Kjaerhus Audio], TAL-DUB-II

REV: SIR, epicVerb [Variety Of Sound]

M/S: Voxengo MSED

SAT: Ferric TDS [Variety Of Sound]

ANALIZA: Voxengo SPAN

BASS DI: TSE B.O.D

To są wg mnie wystarczające narzędzia [z tych darmowych] do pracy nad mixem. Celowo nie piszę o chorusach, fledżerach i innych gadżetach - zakładam że wbijasz gotowe tracki i tylko je obrabiasz.

Ale jest też kilka naprawdę tanich pluginów, które są genialne [np. PSP Old Timer ME, PSP NobleQ, Cytomic The Glue]. Czasem warto wydać kilka $.

Genialnych miksów życzę.

RX

pi_ro

Post autor: pi_ro » środa 19 paź 2011, 11:52

...
Wtyczki Reapera sa naprawdę bardzo dobre, ale nie wyglądaja zbyt atrakcyjnie i dlatego wielu ich nie używa :)

Pół życia spędzamy na przesłuchiwaniu wtyczek a Ty chcesz na skróty iść?

No ale niech Ci będzie - spróbuj takiego podstawowego dodatkowego zestawu free:

HPF,LPF: VPS Philta [kAudio]

EQ: ThrillerEQ, BootEQmkII, BaxterEQ [Variety Of Sound], Solid4010 EQ [Phoenixflight]

DYN: BitterSweet II [Flux] Optron 3A [Phoenixflight], LoudMax, GClip [GVST]

DEL: Nasty DLA [Variety Of Sound], Classic Delay [Kjaerhus Audio], TAL-DUB-II

REV: SIR, epicVerb [Variety Of Sound]

M/S: Voxengo MSED

SAT: Ferric TDS [Variety Of Sound]

ANALIZA: Voxengo SPAN

BASS DI: TSE B.O.D

To są wg mnie wystarczające narzędzia [z tych darmowych] do pracy nad mixem. Celowo nie piszę o chorusach, fledżerach i innych gadżetach - zakładam że wbijasz gotowe tracki i tylko je obrabiasz.

Ale jest też kilka naprawdę tanich pluginów, które są genialne [np. PSP Old Timer ME, PSP NobleQ, Cytomic The Glue]. Czasem warto wydać kilka $.

Genialnych miksów życzę.

RX...

Wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło :) masz rację chcę iść trochę na skróty :) ale nie mam wyjścia, obecnie nie mogę już poświęcać tyle czasu na muzykę co kiedyś... a z drugiej strony po co wyważać otware drzwi. Na pewno większość  wypracowała sobie swój podstawowy zestaw wtyczek który na ogół dobrze się sprawdza. Myślę że nie tylko ja mogoę skorzystać na takiej wymianie doświadczeń.

Informacje o nie drogich wtyczkach które naprawde trzeba mieć też będą bardzo cenne, dzięki :)

Piotrek

RX

Post autor: RX » środa 19 paź 2011, 12:23

Informacje o nie drogich wtyczkach które naprawde trzeba mieć też będą bardzo cenne, dzięki :)... 

Zakładam że tania wtyczka kosztuje poniżej 100$.

W tej sytuacji w ogóle nie zastanawiałbym się i dokupił:

DYN: PSP Old Timer ME, Cytomic The Glue

EQ: PSP NobleQex

DR: SSD EX 3.5 [promocja 79$] lub Steven Slate Trigger EX [promocja 99$ + iLok] - w zależności od metody pracy nad bębnami.

A z tych "ciut" droższych:

DYN: Softube FET [promocja 125$ + iLok]

I masz wszystko na dobry początek i nie możesz już zwalić winy na soft - jak miks nie będzie brzmiał to nie wina wtyczek :)

pi_ro

Post autor: pi_ro » czwartek 20 paź 2011, 15:03

I masz wszystko na dobry początek i nie możesz już zwalić winy na soft - jak miks nie będzie brzmiał to nie wina wtyczek :)... 

:) dzięki.

Nie udało mi się znaleźć VPS Philta w wersji free, a teraz już jest płatny.

[addsig]
Piotrek

RX

Post autor: RX » czwartek 20 paź 2011, 15:30

Nie udało mi się znaleźć VPS Philta w wersji free, a teraz już jest płatny. ...

Jest na którejś płycie EiS chyba.

Ale spokojnie się bez tego obejdziesz - w końcu prawie każdy EQ ma filtry.

RX

dwoogaz

Post autor: dwoogaz » piątek 21 paź 2011, 00:25

Z tanich to napewno kompresor Cytomic The Glue i Reverb z D16.

ODPOWIEDZ