Access Virus TI Snow - podłączenie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
krzysiek_makii
Access Virus TI Snow - podłączenie

Post autor: krzysiek_makii » poniedziałek 22 sie 2011, 12:15

Witam,

Do niedawna moja "radosna twórczość" wykorzystywała VST uruchomione w Ableton Live.W zeszłym tygodniu kupiłem używanego Virusa TI Snow no i zaczęły się drobne komplikacje...

Dotychczas ze sprzętu posiadałem Novation Remote SL 61 MK2, który był wpięty kablem midi do Focusrite Scarlett 8i6 (tam podpięte są monitory) a ten do iMACa poprzez USB.

Po nabyciu Virusa, podpiąłem do niego klawiature MIDI a virusa USB do komputera.

Efektem tego było to, że podczas grania, słychać odczuwalne opóźnienie na naciskane klawisze w stosunku do dzwięku, który wydobywał się z monitorów.

W tej chwili przepiąłem monitory do Virusa z pominięciem Scartett i jest już zupełnie dobrze... no ale brakuje mi bardzo oddzielnego wyjścia na słuchawki. Zazwyczaj mam czas na grę późnym wieczorem więc słuchawki są niezbędne. Przepinanie zaś naprzemiennie moniotrów i słuchawek może być troche niewygodne..

Zakładając, że używam Virusa również jako karty AUDIO, zapewne zakup małego miksera rozwiązałby mi problem przełączania kabelków...

No ale zostanie mi nieużywany prawie nowy Scarlett. Jak w Waszej ocenie przedstawia się jakość przetworników obu urządzeń ? Czy polegać tylko na Virusie w tym względzie czy też zostawić Scartett a tylko (jakoś) inaczej połączyć ten zestaw?

Pozdrawiam,

Krzysztof

Awatar użytkownika
grzygorz

Re: Access Virus TI Snow - podłączenie

Post autor: grzygorz » poniedziałek 22 sie 2011, 16:13

A czy to nie jest tak, że Virusa podłącza się jako moduł DSP i używa jak każdej innej wtyczki VST? Tongue out

krzysiek_makii

Post autor: krzysiek_makii » poniedziałek 22 sie 2011, 17:22

...
A czy to nie jest tak, że Virusa podłącza się jako moduł DSP i używa jak każdej innej wtyczki VST? Tongue out...

Jaknajbardziej tak... ale mi chodzi teraz o fizyczne połączenie "moich zabawek"..

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 22 sie 2011, 18:15

Im więcej kabli w jednym torze tym większa latencja

Im więcej przetworników w jednym torze tym większa latencja i przesunięcia fazowe.

Każda operacja na sygnale to dodatkowa latencja

Pomijam kwestie szumów.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Andyeis

Post autor: Andyeis » poniedziałek 22 sie 2011, 19:05

...Witam,
Do niedawna moja "radosna twórczość" wykorzystywała VST uruchomione w Ableton Live.W zeszłym tygodniu kupiłem używanego Virusa TI Snow no i zaczęły się drobne komplikacje...
Dotychczas ze sprzętu posiadałem Novation Remote SL 61 MK2, który był wpięty kablem midi do Focusrite Scarlett 8i6 (tam podpięte są monitory) a ten do iMACa poprzez USB.
Po nabyciu Virusa, podpiąłem do niego klawiature MIDI a virusa USB do komputera.
Efektem tego było to, że podczas grania, słychać odczuwalne opóźnienie na naciskane klawisze w stosunku do dzwięku, który wydobywał się z monitorów.
W tej chwili przepiąłem monitory do Virusa z pominięciem Scartett i jest już zupełnie dobrze... no ale brakuje mi bardzo oddzielnego wyjścia na słuchawki. Zazwyczaj mam czas na grę późnym wieczorem więc słuchawki są niezbędne. Przepinanie zaś naprzemiennie moniotrów i słuchawek może być troche niewygodne..
Zakładając, że używam Virusa również jako karty AUDIO, zapewne zakup małego miksera rozwiązałby mi problem przełączania kabelków...
No ale zostanie mi nieużywany prawie nowy Scarlett. Jak w Waszej ocenie przedstawia się jakość przetworników obu urządzeń ? Czy polegać tylko na Virusie w tym względzie czy też zostawić Scartett a tylko (jakoś) inaczej połączyć ten zestaw?
Pozdrawiam,
Krzysztof...

Przecież możesz odsłuchiwać viruska przez scarleta
Powinna być mniejsza laencja

Ja mam tak na macu wprawdzie jes o TI ale to nie powinno mieć znaczenia

Andyeis

Post autor: Andyeis » poniedziałek 22 sie 2011, 19:06

......Witam,
Pozdrawiam,
Krzysztof...

Ja mam tak na macu wprawdzie jes o TI ale to nie powinno mieć znaczenia...

Andyeis

Post autor: Andyeis » poniedziałek 22 sie 2011, 19:08

Aha pamiętaj o wciśnięciu opcji live na virtualnym panelu virusa

BArdzo zmniejsza latencję

krzysiek_makii

Post autor: krzysiek_makii » poniedziałek 22 sie 2011, 20:59

.........

Ja mam tak na macu wprawdzie jes o TI ale to nie powinno mieć znaczenia......

ok ale powiedz mi.. gdzie masz podłączoną klawiaturę? do Virusa czy do karty audio ?

Andyeis

Post autor: Andyeis » wtorek 23 sie 2011, 09:39

............ Przecież możesz odsłuchiwać viruska przez scarleta Powinna być mniejsza laencja Ja mam tak na macu wprawdzie jes o TI ale to nie powinno mieć znaczenia...... 

ok ale powiedz mi.. gdzie masz podłączoną klawiaturę? do Virusa czy do karty audio ?...

Klawiaturę podłącz bezpośrednio do komputera przez USB

Awatar użytkownika
lunarbeats

Post autor: lunarbeats » wtorek 23 sie 2011, 11:34

............... Przecież możesz odsłuchiwać viruska przez scarleta Powinna być mniejsza laencja Ja mam tak na macu wprawdzie jes o TI ale to nie powinno mieć znaczenia...... 

ok ale powiedz mi.. gdzie masz podłączoną klawiaturę? do Virusa czy do karty audio ?...

Klawiaturę podłącz bezpośrednio do komputera przez USB
...

A nie lepiej tego focusrite'a podłączyć pod USB?
Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)

ODPOWIEDZ