Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
Sewek
AKG SOLIDTUBE - mikrofon studyjny
Chcę zakupić mikrofon i zastanawiam się jaki będzie najlepszy do rapu, męski wokal, zastosowanie w studio.
Na razie zastanawiam się nad SOLIDTUBE firmy AKG - macie jakieś lepsze propozycje?
Słyszałem, że niesamowicie rozmydla dźwięk i jeszcz dowiedziałem się, że
SolidTube jest bardzo ciemnym mikrofonem jak na zastosowanie dla wokalu, aczkolwiek to wciąż AKG. Lampy mają inny charakter w skrajach pasma zwłaszcza, ale tylko dobre lampowce dają bliski, bardzo zdecydowany środek pasma. Tanie rozwiązania to mikrofony na microoctal'ach które mają zupełnie inne charakterystyki albo na zwykłych triodach ale nisko polaryzowanych przez co nie ma w nich nic prawdziwie lampowego, tylko przesterowują inaczej. Poza tym każdy realizator z wyższej półki wie, że mikrofony lampowe lekko kompresują a im tańsze, tym bardziej kompresują. Nie nadają się dla krzykaczy i wydrzymord.
Z góry dziękuję.
Sewek.
-
Łukasz1985
autor: Łukasz1985 » sobota 30 lip 2011, 20:04
...
Chcę zakupić mikrofon i zastanawiam się jaki będzie najlepszy do rapu, męski wokal, zastosowanie w studio.
Na razie zastanawiam się nad SOLIDTUBE firmy AKG - macie jakieś lepsze propozycje?
SolidTube jest bardzo ciemnym mikrofonem jak na zastosowanie dla wokalu, aczkolwiek to wciąż AKG. Lampy mają inny charakter w skrajach pasma zwłaszcza, ale tylko dobre lampowce dają bliski, bardzo zdecydowany środek pasma. Tanie rozwiązania to mikrofony na microoctal'ach które mają zupełnie inne charakterystyki albo na zwykłych triodach ale nisko polaryzowanych przez co nie ma w nich nic prawdziwie lampowego, tylko przesterowują inaczej. Poza tym każdy realizator z wyższej półki wie, że mikrofony lampowe lekko kompresują a im tańsze, tym bardziej kompresują. Nie nadają się dla krzykaczy i wydrzymord.
Z góry dziękuję.
Sewek. ...
Jesli chcesz mikrofon lampowy to polecam Rode NTK, jakis czas temu go nabylem i jest naprawde OK:)
[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
-
Łukasz1985
autor: Łukasz1985 » sobota 30 lip 2011, 20:09
...
...
Z góry dziękuję.
Sewek. ...
Jesli chcesz mikrofon lampowy to polecam Rode NTK, jakis czas temu go nabylem i jest naprawde OK:)
...
Moze ten test Ci pomoze w dokonaniu wyboru:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=298
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
-
katox
...
...... Chcę zakupić mikrofon i zastanawiam się jaki będzie najlepszy do rapu, męski wokal, zastosowanie w studio. Na razie zastanawiam się nad SOLIDTUBE firmy AKG - macie jakieś lepsze propozycje?Słyszałem, że niesamowicie rozmydla dźwięk i jeszcz dowiedziałem się, że SolidTube jest bardzo ciemnym mikrofonem jak na zastosowanie dla wokalu, aczkolwiek to wciąż AKG. Lampy mają inny charakter w skrajach pasma zwłaszcza, ale tylko dobre lampowce dają bliski, bardzo zdecydowany środek pasma. Tanie rozwiązania to mikrofony na microoctal'ach które mają zupełnie inne charakterystyki albo na zwykłych triodach ale nisko polaryzowanych przez co nie ma w nich nic prawdziwie lampowego, tylko przesterowują inaczej. Poza tym każdy realizator z wyższej półki wie, że mikrofony lampowe lekko kompresują a im tańsze, tym bardziej kompresują. Nie nadają się dla krzykaczy i wydrzymord. Z góry dziękuję. Sewek. ... Jesli chcesz mikrofon lampowy to polecam Rode NTK, jakis czas temu go nabylem i jest naprawde OK:) ...
Moze ten test Ci pomoze w dokonaniu wyboru:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=298
...
można też polecić Avantone CV-12 - słyszałem próbki i byłem oszołomiony (w zestawie są 3 różne lampy i każda brzmi zupełnie inaczej). Nie wiem natomiast jak wypada w zestawieniu z Rode NTK. Warto byłoby je porównać, zwłaszcza, że są to mikrofony o podobnej cenie.
-
morpheus70
autor: morpheus70 » poniedziałek 01 sie 2011, 00:11
można też polecić Avantone CV-12 - słyszałem próbki i byłem oszołomiony (w zestawie są 3 różne lampy i każda brzmi zupełnie inaczej). Nie wiem natomiast jak wypada w zestawieniu z Rode NTK. Warto byłoby je porównać, zwłaszcza, że są to mikrofony o podobnej cenie....
Niestety, ale w zestawie z CV-12 z tego co wiem, już nie dokładają dwóch dodatkowych lamp. Należy kupić je osobno. Takie czasy, chude czasy... rozpusta się skończyła! :) Ale sam mikrofon, wg mnie daje rade, miałem go na testach.
AKG nigdy nie słyszałem, wiec nie pomogę. Poszukaj też na aukcjach Neumanna TLM 103 czy Rode K2, czasem można je kupić za "czapkę śliwek", a to zacny sprzęt.
pozdrawiam
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|
-
Sewek
autor: Sewek » niedziela 14 sie 2011, 16:07
AKG nigdy nie słyszałem, wiec nie pomogę. Poszukaj też na aukcjach Neumanna TLM 103 czy Rode K2, czasem można je kupić za "czapkę śliwek", a to zacny sprzęt.
pozdrawiam...
Raczej będę polował na RODE NTK, ale dzięki za propozycje :)