Akai MPD 24 i klawiatura sterująca MIDI - jak to pogodzić?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
richtig
Re: Akai MPD 24 i klawiatura sterująca MIDI - jak to pogodzić?

Post autor: richtig » sobota 25 cze 2011, 15:02

Na Twoim miejscu kupiłbym prosty inferface MIDI na USB (np M-Audio MidiSport Uno)
www.myspace.com/pchelki

dust

Post autor: dust » niedziela 26 cze 2011, 21:20

...Na Twoim miejscu kupiłbym prosty inferface MIDI na USB (np M-Audio MidiSport Uno)...

Po co ma płacić za coś co ma wbudowane w MPD ?!?

Skoro MPD nie jest rozpoznawany przez inny komp to wygląda, że jest uszkodzony.

Ja pobrałem instrukcję i na stronie 4 jest napisane:
1. Connect a USB cable from your computer to the MPD24.
2. If you would like to use an external sound module, connect a 5-pin MIDI cable from the MIDI OUT
of the MPD24 to the MIDI IN of the external device.
3. If you would like to use another MIDI controller in your setup, connect a 5-pin MIDI cable from the
MIDI OUT of the external MIDI device to the MIDI IN of the MPD24.

W tym przypadku interesują cię punkty 1 i 2 czyli tak jak tu radzono wcześniej czyli MPD przez USB a klawisz podpinasz z MIDI OUT do MIDI IN MPD.

Zasada podczas instalowania jakichkolwiek urządzeń na USB jest taka, że najpierw instalujesz sterowniki, a dopiero podłączasz sprzęt. Oczywistym jest też to, że urządzenie musi być uruchomione przed uruchomieniem aplikacji.

Obawiam się, że problemem może tu być też wersja Windowsa. Proponuje przetestować jeszcze ten sprzęt na innych systemach i komputerach. Jak nie zobaczą MPD to reklamować.

dust

Post autor: dust » niedziela 26 cze 2011, 21:25

Akai pobiera ok 500 mA, czyli prawie na styk. W takim przypadku prócz USB należy korzystać z zasilacza zewnętrznego (6V).

Instrukcja mówi trochę inaczej:

Power
~200mA, 5V DC via USB
~500mA, 6V DC via external adaptor (MP6-1)

Tak więc z USB wystarczy spokojnie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 27 cze 2011, 08:14

Dust nie ma i nigdy nie było takiej zasady dla USB - dla firewire tak ale nigdy dla USB....

Owszem niektóre urzadzenia tak sie instaluje(poronione pomysły producenta i brak zgodności ze standardami) ale zasada jest taka że podłączasz czekasz aż komputer wykryje i instalujesz sterownik - inaczej w 3/4 wypadków kończy się twój sposób zakończeniem instalacji z powodu niewykrycia sprzętu

W końcu to plug and play...

Ja na miejscu kolegi faktycznie rozkręciłbym MPD i sprawdził to złącze czy przypadkiem nie zostało uszkodzone a szczególnie łączenie i ścieżki doprowadzające sygnały

Czy po podłączeniu pod usb wogóle jakies diody sie zapalają?to by świadczyło że chociaż napięcie dochodzi

Awatar użytkownika
RealWaudeck

Post autor: RealWaudeck » poniedziałek 27 cze 2011, 15:23

Czy po podłączeniu pod usb wogóle jakies diody sie zapalają?to by świadczyło że chociaż napięcie dochodzi... 

Wszystko sie swieci jak powinno. Tak jak napisalem w pierwszym poscie, ja normalnie tego mpd uzywam jezeli podlacze go przez kabel MIDI. Krotko mowiac pracuje na zasadzie ze mpd jest podlaczony kablem USB, ktore daje zasialnie, sygnal zas musze przekazywac kablem MIDI do karty a tego chce uniknac, bo jednaoczesnie mam keyboard ktory musze podlaczac kablem MIDI bo on w ogole USB nie posiada.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 27 cze 2011, 20:09

...bo jednaoczesnie mam keyboard ktory musze podlaczac kablem MIDI bo on w ogole USB nie posiada....

Zamiast po raz n-ty wypisywać te pierdoły napisałbyś może wreszcie, czy podłączyłeś MPD z USB zasilając go przy tym zewnętrznym zasilaczem!

Mój Akai MPK61 na wszystkich mych 3 laptopach PC za cholerę przez USB nie wystartuje nie wspomagany zew. zasilaczem. Jeśli patent z zewn. zasilaczem nie pomoże, to śmiało atakuj serwis. Szkoda śmiecić tu na forum. Jeszcze nikt przez internet nie wyleczył zęba

Power

~200mA, 5V DC via USB

Przecież gołym okiem tu widać, że to ściema na maksa. Wstydziiłbyś się pokazywać to jako argument na tym forum.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

dust

Post autor: dust » poniedziałek 27 cze 2011, 21:13

......bo jednaoczesnie mam keyboard ktory musze podlaczac kablem MIDI bo on w ogole USB nie posiada....

Zamiast po raz n-ty wypisywać te pierdoły napisałbyś może wreszcie, czy podłączyłeś MPD z USB zasilając go przy tym zewnętrznym zasilaczem!
Mój Akai MPK61 na wszystkich mych 3 laptopach PC za cholerę przez USB nie wystartuje nie wspomagany zew. zasilaczem. Jeśli patent z zewn. zasilaczem nie pomoże, to śmiało atakuj serwis. Szkoda śmiecić tu na forum. Jeszcze nikt przez internet nie wyleczył zęba

Power
~200mA, 5V DC via USB

Przecież gołym okiem tu widać, że to ściema na maksa. Wstydziiłbyś się pokazywać to jako argument na tym forum.
...

Skoro producent ściemnia to niech daje zasilacz w zestawie bo instrukcja zapewnia, że działa bez zasilacza i tak powinno być. Jeżeli tak nie jest produkt moim zdaniem jest uszkodzony.
A możesz wytłumaczyć mi co tu widać gołym okiem?

Widzę w takim przypadku, że od produktów AKAI trzeba trzymać się z daleka.

Awatar użytkownika
RealWaudeck

Post autor: RealWaudeck » wtorek 28 cze 2011, 01:02

Preceli specjalnie myslac o tobie sprobowalem i z USB i z USB + zasilacz i z samym zasilaczem. Komp sprzetu nie widzi mimo ze ekran led swieci sie pieknym odcieniem blekitu i wszystko wyglada jakby nie bylo problemu. Jakos ten watek nie poszedl w strone w ktora mialem nadzieje ze pojdzie. Zaryzykuje ostatnie posuniecie i kupie kostke MIDI merger , o ktorej mialem nadzieje ze ktos napisze czy to dobry pomysl czy nie, i podlacze oba sprzety na MIDI przez nia (in 1 i in 2 ) a outem do wejscia w karcie nie przejmujac sie niczym. Mimo wszystko dzieki Wam za pomoc, jakbyscie mieli jeszcze jakies pomysly to chetnie je poczytam.

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » wtorek 28 cze 2011, 12:19

...Preceli specjalnie myslac o tobie sprobowalem i z USB i z USB + zasilacz i z samym zasilaczem. Komp sprzetu nie widzi mimo ze ekran led swieci sie pieknym odcieniem blekitu i wszystko wyglada jakby nie bylo problemu. Jakos ten watek nie poszedl w strone w ktora mialem nadzieje ze pojdzie. Zaryzykuje ostatnie posuniecie i kupie kostke MIDI merger , o ktorej mialem nadzieje ze ktos napisze czy to dobry pomysl czy nie, i podlacze oba sprzety na MIDI przez nia (in 1 i in 2 ) a outem do wejscia w karcie nie przejmujac sie niczym. Mimo wszystko dzieki Wam za pomoc, jakbyscie mieli jeszcze jakies pomysly to chetnie je poczytam

Jeżeli w menedżerze urządzeń nie pokazuje urządzenia (nawet na zasilaczu) a inne podłączone urządzenia pokazuje, stawiam na wadliwe mpd. Z drugiej strony u mnie na laptopie śmiga mpd 26 "only" usb, bez zainstalowanych driverów, w ten sam port poprzez hub jest wpięty korg k25 tez bez sterów). Jeśli dodać do tego, że jeśli trzeba, zestaw ten + emu tracker pre, ok godziny ciągnie na baterii, raczej nie nie świadczy to o napięciożerstwie samego mpd. Warto też zerknąć do biosu a nóż coś jest wyłączone, a może nieświadomie wyłączyłeś jakieś usługi systemowe (windows)?
na luzaku ! jak zawsze

ODPOWIEDZ