Stabilne zewnętrzne interfejsy audio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Akton
Re: Stabilne zewnętrzne interfejsy audio

Post autor: Akton » sobota 07 maja 2011, 22:26

Chciałbym troszkę rozszerzyć temat interface'ów, skoro tak chętnie koledzy się wypowiadają. Chodzi mi nie o zewnętrzny interface audio do lapka, jak autorowi tego wątku, lecz w miarę bezproblemowy do pracy WYŁĄCZNIE na VSTi - żadnych wokali czy też "żywych" instrumentów. Mam E-mu 1212m, Win 7. Czy Waszym zdaniem jest coś lepszego (niekoniecznie za kilozłote), czy raczej zostać przy aktualnym?

Pozdrawiam

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 07 maja 2011, 22:51

...
Chciałbym troszkę rozszerzyć temat interface'ów, skoro tak chętnie koledzy się wypowiadają. Chodzi mi nie o zewnętrzny interface audio do lapka, jak autorowi tego wątku, lecz w miarę bezproblemowy do pracy WYŁĄCZNIE na VSTi - żadnych wokali czy też "żywych" instrumentów. Mam E-mu 1212m, Win 7. Czy Waszym zdaniem jest coś lepszego (niekoniecznie za kilozłote), czy raczej zostać przy aktualnym?

Pozdrawiam
...

To zależy pod jakim względem lepsze. Jeżeli karta daje radę uciągnąc wszystkie sesje i nie ma z tym problemów, to myślę, że nie warto zmieniać. Z tego co ja sałyszałęm, to bardzo dobre karty ma RME. Dodam, że przeważnie jest tak, że jeżeli myśli się o zmianie sprzętu, to opłaca się kupować z wyższej półki, od tego, co chcemy wymienić. Wtedy różnice bedą zauważalne.

Początkujący muzyk.

Paweł

Post autor: Paweł » niedziela 08 maja 2011, 00:33

Lepsze realnie będzie rzeczywiście jedynie RME. Tylko pytanie, czy Tobie to tak naprawde jest potrzebne? HDSP 9632 oferuje latencję niższą najwyżej o jeden "stopień". Jakość dźwięku jest owszem lepsza niż w E-MU, ale i ta w 1212 nie jest przecież zła. Nie jestem przekonany czy do samego grania VSTI warto zmieniać.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 08 maja 2011, 09:31

Dziękuję Robertowi i Pawłowi za podpowiedzi :) Spojrzę na te RME, skoro obaj to zasugerowaliście.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
stackplz

Post autor: stackplz » poniedziałek 09 maja 2011, 00:21

Ja ze swojej strony odradzam Presonus Firebox. Potrafi się wysypać nawet przy 4-5 godzinnej pracy, tragedia! W studio na PC dziala pod firewire (6), na laptopie nie chce (dokupiłem oddzielny kontroler na expresscard, wymieniłem zasilacz też nic!). Miałem do zrobienia na następny dzień utwór. Nie zdążyłem nagrać partii fortepianu i już się zaczęły przygody - a to wyrzuca błędy jakieś i się sypie, musiałem cały utwór nagrać na interface audio z BCD3000.

Taka mała przestroga. :)

NIGDY WIĘCEJ PRODUKTÓW OD PRESONUSA! ale to tylko moje subiektywne zdanie :)

RX

Post autor: RX » poniedziałek 09 maja 2011, 09:47

NIGDY WIĘCEJ PRODUKTÓW OD PRESONUSA! ale to tylko moje subiektywne zdanie :) ...

Nie tylko Twoje niestety :)
Miałem onegdaj dwie sztuki Presonus Inspire 1394. Próbowałem pracować zarówno na XP jaki i WiśtaWio. Masakra. Potem był Edirol i tu pełen szacun do stabilności.
A po pozytywnym teście w EiS zakupiłem Alesisa IO26 na W7 i ... przestałem się zajmować kompem tylko pracą....:)

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » poniedziałek 09 maja 2011, 17:19

Posiadam 2 karty firmy Acho Audio jedną w komputerze stacjonarnym, a drugą w laptopie ThinkPad T61 i wszystko działa wręcz idealnie. Znajomy pracuje na starym laptopie firmy Toshiba i także nie ma problemów z wspomnianą wcześniej kartą.

Awatar użytkownika
cannibalus

Post autor: cannibalus » wtorek 10 maja 2011, 11:45

ja od 2 lat używam EMU 0404 USB i nigdy mi sie nie zawiesiła, podobnie zero problemów z latencją. Wiadomo - to tylko USB i 4 kanały ale jak nie potrzebujesz więcej to naprawde polecam

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » wtorek 10 maja 2011, 13:43

Muszę jednak zwrócić honor dla Emu tracker pre. Po optymalizacji systemu i ustawieniu latencji na 12 ms pracuje w miarę stabilnie. Wstrzymam się z wymianą na fw i potestuję pare dni na tych ustawieniach. Jedyne co mnie teraz skłania do ów wymiany to mniejsze zurzycie procka na fw. Czy może jestem w błedzie?
Mimo wszystko polecam wszystkim , którzy mają zamiar "walczyć" z usb do uważnego przeszukania neta pod kątem dostosowania systemu.
pozdrawiam
na luzaku ! jak zawsze

bobrownick

Post autor: bobrownick » sobota 21 maja 2011, 09:25

...
Jeśli cena nie gra roli i chcesz coś naprawde profesjonalnego, to weź coś na CardBusie/ExpresCard w zaleznosci co tam masz na pokładzie. Ze swojej strony mogę Ci polecić Multiface'a. "Macałem" jeden taki system i zero problemów, a z FireWire/USB wiadomo - loteria....

co polecicie bardziej..? uzywanego multiface I czy nowego echo AF4??

zamierzam podpiac to pod kompa stacjonarnego. nie potrzebna mi duza ilosc IO, bo korzystam tylko z jednego synthezatora.. zalezy zeby dobrej jakosci byly nagrania sciezek i stabilne sterowniki..

ODPOWIEDZ