Stabilne zewnętrzne interfejsy audio
Z Echo i lapkami tez bedziesz miec problem. Nawet zle dobrany kabel oznacza zerwane połączenie. Been there, done that :/ Ja z Echo korzystam tylko teraz ze stacjonarnym. Z laptopem (Thinkpad r61) gryzie się. Zresztą z poprzednim stacjonarnym tez się gryzł, a wymienialem w nim karty z dwoma roznymi chipsetami FW....
To juz nic nie czaje niby echo wlasnie sa najmniej awaryjne, ehh pozostaje metoda prob i bledow bede zamawial i odsylal nic mi juz nie przychodzi do glowy :(
na luzaku ! jak zawsze
Re: Stabilne zewnętrzne interfejsy audio
...Jeśli cena nie gra roli i chcesz coś naprawde profesjonalnego, to weź coś na CardBusie/ExpresCard w zaleznosci co tam masz na pokładzie. Ze swojej strony mogę Ci polecić Multiface'a. "Macałem" jeden taki system i zero problemów, a z FireWire/USB wiadomo - loteria....
Niestety na takie rozwiazanie mnie nie stac :( a z muzy nie chcialbym rezygnowac jednak ta ciagla walka ze sprzetem jest uciazliwa
Niestety na takie rozwiazanie mnie nie stac :( a z muzy nie chcialbym rezygnowac jednak ta ciagla walka ze sprzetem jest uciazliwa
na luzaku ! jak zawsze
...
Jeśli cena nie gra roli i chcesz coś naprawde profesjonalnego, to weź coś na CardBusie/ExpresCard w zaleznosci co tam masz na pokładzie. Ze swojej strony mogę Ci polecić Multiface'a. "Macałem" jeden taki system i zero problemów, a z FireWire/USB wiadomo - loteria....
Żadna loteria. Trzeba mieć po prostu odpowiedni kontroler FW.
Początkujący muzyk.
Niestety stabilność i jakość kosztuje. Tak jak kolega wyżej mogę bez żadnej ściemy polecić RME Multiface II z kartą PCi-expres. Wcześniej miałem Echo Layle 3g i była to rzecz znacznie gorsza pod każdym względem (jakość, funkcjonalność, stabilność), chociaż podłączając do niej dobry jakościowo przetwornik AD/DA w formacie ADAT i przy większej dozie cierpliwości można uzyskać przyzwoite rezultaty

......Jeśli cena nie gra roli i chcesz coś naprawde profesjonalnego, to weź coś na CardBusie/ExpresCard w zaleznosci co tam masz na pokładzie. Ze swojej strony mogę Ci polecić Multiface'a. "Macałem" jeden taki system i zero problemów, a z FireWire/USB wiadomo - loteria....
Żadna loteria. Trzeba mieć po prostu odpowiedni kontroler FW....
Ok. Inaczej. Z racji tego, ze lapka raczej narazie nie zmienie, zalezy mi na znalezieniu interfejsu ktory bedzie wspolwracowal z kontrolerem ricoch, ktory jest na plycie. Czy jest wogole jest producent , ktory deklaruje zgodnosc sprzetu z w/w kontrolerem?
Żadna loteria. Trzeba mieć po prostu odpowiedni kontroler FW....
Ok. Inaczej. Z racji tego, ze lapka raczej narazie nie zmienie, zalezy mi na znalezieniu interfejsu ktory bedzie wspolwracowal z kontrolerem ricoch, ktory jest na plycie. Czy jest wogole jest producent , ktory deklaruje zgodnosc sprzetu z w/w kontrolerem?
na luzaku ! jak zawsze
...Żadna loteria. Trzeba mieć po prostu odpowiedni kontroler FW....
Niestety niekoniecznie. Miałem do czynienia z 2 laptopami, do których ludzie dokupili FireWire na Nec'u i nie chciało za cholerę działać. Dlaczego? Nie pytaj, nie udało mi się tego rozwiązać. Musieli zmieniać interface.
...Z racji tego, ze lapka raczej narazie nie zmienie, zalezy mi na znalezieniu interfejsu ktory bedzie wspolwracowal z kontrolerem ricoch, ktory jest na plycie...
No to rusz wreszcie swe dupsko i sprawdź wszystko organoleptycznie.
Na co tu liczysz, że ktoś Ci coś zagwarantuje? Dobrze masz aby pod sufitem?
... Czy jest wogole jest producent , ktory deklaruje zgodnosc sprzetu z w/w kontrolerem?...
Sprawdź sobie sam, wszak niejaki Internet (jak widać) jeszcze Ci nie wyłączyli!
[addsig]
... Czy jest wogole jest producent , ktory deklaruje zgodnosc sprzetu z w/w kontrolerem?...
Sprawdź sobie sam, wszak niejaki Internet (jak widać) jeszcze Ci nie wyłączyli!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Główną przyczyną kłopotów kart FireWire są tanie kontrolery montowane w laptopach [nawet tych drogich].
To że kontroler jest od firmy NEC nie gwarantuje że wszystko będzie ok. Generalnie niepolecane chipsety kontrolerów FireWire to Agere, Via, LSI [choć mi na układzie LSI RME Fireface 800 i Mytek 8x192 z FW śmigały aż miło - w komputerze stacjonarnym]. Kontroler Ricoh jest np. w Sony Vaio [corei5] i nie działał mi z FF800. Gubił synchronizację po 3 min. i musiałem restartować kompa. Problem rozwiązałem przesiadając się interfejs USB RME Babyface.
Testowałem również RME Fireface UC, Fireface UFX wszystkie na USB i działa super. Są bardziej wydajne niż FW dzięki czemu można zejść do niższych ustawień latencji.
Na wydajność interfejsów FW wpływa również optymalizacja Windowsa XP / 7 pod kątem audio jak również zainstalowanie odpowiedniej wersji sterownika FW. Czasem i Service Packi potrafią zmniejszyć przepustowość FW jak to miało miejsce w przeszłości. Na MAC'u karty firewire działają [raczej] dobrze.
Generalnie jeśli ktoś ma PCta to polecam interfejsy na USB.
Testowałem również karty FireWire od Presonusa i ECHO Audio; wszystkie mają stabilne sterowniki jeśli użytkownik ma to szczęście że ma dobry kontroler w blaszaku / laptopie...
Pozdrawiam,
To że kontroler jest od firmy NEC nie gwarantuje że wszystko będzie ok. Generalnie niepolecane chipsety kontrolerów FireWire to Agere, Via, LSI [choć mi na układzie LSI RME Fireface 800 i Mytek 8x192 z FW śmigały aż miło - w komputerze stacjonarnym]. Kontroler Ricoh jest np. w Sony Vaio [corei5] i nie działał mi z FF800. Gubił synchronizację po 3 min. i musiałem restartować kompa. Problem rozwiązałem przesiadając się interfejs USB RME Babyface.
Testowałem również RME Fireface UC, Fireface UFX wszystkie na USB i działa super. Są bardziej wydajne niż FW dzięki czemu można zejść do niższych ustawień latencji.
Na wydajność interfejsów FW wpływa również optymalizacja Windowsa XP / 7 pod kątem audio jak również zainstalowanie odpowiedniej wersji sterownika FW. Czasem i Service Packi potrafią zmniejszyć przepustowość FW jak to miało miejsce w przeszłości. Na MAC'u karty firewire działają [raczej] dobrze.
Testowałem również karty FireWire od Presonusa i ECHO Audio; wszystkie mają stabilne sterowniki jeśli użytkownik ma to szczęście że ma dobry kontroler w blaszaku / laptopie...
Pozdrawiam,
Wyzej napisalem , ze wlasnie tak zrobie z tym ze do najblizszego sklepu nie mam blisko zostaje tylko zamawianie przez neta, a cos czuje , ze na wlasciwy interfejs moge natrafic po paru prubach a to dodatkowe koszta, czas. Dlatego prosze kogos kto juz to przerabial o wskazowki, Tyle. Nie bulwersuj sie tak bo to szkodzi zdrowiu
Sprawdź sobie sam, wszak niejaki Internet (jak widać) jeszcze Ci nie wyłączyli!...
Tak walkuje ten temat i jedyne co sie dowiedzialem to, ze wiekszosc zaleca TI ( co jak sie okazuje tez nie zawsze sie sprawdzi|), wiec mam rozumiec ze jesli nie zakupie RME na EX (na co mnie nie stac) mam zapamniec o stabilnosci?
na luzaku ! jak zawsze
Niestety emu tracker pre na usb sprawia mi same problemy, dlatego zaczalem myslec o fw. Po przejrzeniu paru postow dochodze jednak do wniosku ze chyba tylko stacjonarka + cos na pci bedzie stabilne
na luzaku ! jak zawsze