Analiza i poprawa widma
Swego czasu byłem świadkiem, jak akustyk puścił z kolumn głośny szum i wszystkim kazał być cicho. Czy to był biały szum, różowy, a może czerwony - tego nie wiem. Domyślam się, że potem analizował widmo i korektorem graficznym zdejmował przeszkadzające częstotliwości.
1) Proszę o podstawy teoretyczne w tym temacie. Zanim zacznę działać, przydałoby się czegoś dowiedzieć. Napiszcie, proszę, coś od siebie lub podajcie jakieś linki.
Warunek konieczny: prostota przekazu, bo jestem zielony. Znam co prawda kilka pojęć typu dB czy Hz, ale już różnicy między różowym a czerwonym szumem nie czuję.
2) Proszę o propozycje urządzeń lub/i programów komputerowych, które pozwolą mi na analizę warunków akustycznych i odpowiednie ustawienie nagłośnienia.
Warunek konieczny: minimum sprzętu i prostota obsługi. Cen nie sugeruję, bo nie wiem, od jakiego poziomu zaczyna się przyzwoity sprzęt. Będzie potrzeba więcej, dozbieram, bo tandety nie chcę. Sprzęt profesjonalny też odpada, bo pewnie horrendalnie drogi, a w dodatku i tak nie potrafiłbym go wykorzystać.
Z góry dziękuję za pomoc.
[addsig]
Re: Analiza i poprawa widma
Pozdrawiam
Pozdrawiam...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wielkie dzięki, o to mi chodziło. Ale nieco konkretniej. Możesz podać przykłady przyzwoitych mikrofonów pomiarowych, korektorów i analizatorów widma?
W FAQ EiS na ten temat jest bardzo mało. Chyba że źle szukałem.
[addsig]
Znalazłem 2 rozwiązania:
Behringer Ultracurve Pro DEQ2469. Na pokładzie jest analizator widma i automatycznie sprzężony z nim 61-pasmowy korektor graficzny. Wciskam guziczek i gotowe. Niestety to Behringer, a znam tylko jeden naprawdę udany produkt tej firmy. Na YouTube jest kilka filmików, ale większość dotyczy problemów z urządzeniem.
Drugie rozwiązanie jest bardziej skomplikowane:
- W darmowym Audacity wygenerowałem biały szum i wyeksportowałem go do do WAV.
- Szum zamierzam odtwarzać z mp3 i przez mikser puścić na FOH.
- Następnie zbiorę go mikrofonem (Shur SM58) i przez mikser wyślę do laptopa (będzie zabawa z wysyłkami).
- Na laptopie nagrywam go na Audacity i w tym programie analizuję widmo.
- Potem będę musiał ręcznie dokonać korekty EQ, trochę na czuja.
Czy to będzie przyzwoite rozwiązanie?
Jeśli tak, to jak ustawić mikrofon względem kolumn i czy może to być Shur SM58? No i jaki korektor? Ile powinien mieć pasm? Doradźcie konkretne modele.
[addsig]
Tragedia
1.mp3 kończy pasmo na 16kHz
2.shure 58 ma tez obcięte pasmo i do tego nierówne
jak juz chcesz analizowac to wyłacznie wav i mikrofon z jak najrówniejszym pasmem(albo wykres z maszyny dostarczony przez producenta - dlaczego z maszyny?bo odda pasmo mikrofonu a nie będzie wydedukowany na pałę jak w tanich mikrofonach)
Nie to jest problemem, a raczej spustoszenie w widmie jakie spowodowała by kompresja pliku z szumem. Ale o ile mnie wzrok nie myli, kolega wcale nie pisał, że zgrywa do mp3, tylko do wave.
Ale Kolega chce odtwarzać ten wave z odtwarzacza mp3, które to niestety w dość znacznym stopniu dźwięk zniekształcają - chyba się zgodzisz, MB?