Jak dodać niskiej "stopie" wysokich alikwotów?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
pawel555
Re: Jak dodać niskiej "stopie" wysokich alikwotów?

Post autor: pawel555 » poniedziałek 07 mar 2011, 16:13

...
Wybaczcie, jeśli ten temat był już wałkowany, ale nie miałem do końca pomysłu co wyszukiwać na forum i via google. Próbowałem fraz: mix stopy, miksowanie niskich brzmień etc.

To czas na pytanie moje i problem.

Udało mi się na głośnikach/monitorach porządnych "ukręcić" cudnie niską i wybrzmiewającą stopę (Alesis'y). Kiedy odsłuchuję utworu na tych głośnikach basy w ogóle ślicznie chodzą, nie mam im czego zarzucić, tak samo jak wkładam porządne słuchawki (Sennheser'y). Stopa długo wybrzmiewa w okolicach 65Hz i takiego brzmienia potrzebowałem.

Rzecz w tym, że jak tylko przerzucam się na jakieś słabe słuchawki np. od mp3ki, albo na głośniki w laptopie stopy w ogóle nie ma. Na niektórych głośniczkach jedynie coś tam "popierduje". Podgłaszanie jej kończy się dla miksu tragicznie. Nie mam pomysłu co mogę zrobić, żeby miks był stabilny i na porządnym sprzęcie i na słabych głośnikach.

Próbowałem np. wygenerować taką samą ścieżkę stopy oktawę wyżej i odtwarzać ją dużo ciszej, próbowałem też korzystać z wtyczki maxxbass, aby trochę dodać alikwotów w wyższych pasmach, ale wciąż problem jest ten sam. 

Jeśli chcesz żeby na sprzęcie, który nie przenosi niskich częstotliwości, mieć wrażenie słyszenia ich, zastosuj jakiś psychoakustyk. 

Myślałem wcześniej, że może to kwestia stopy samej w sobie, ale analizowałem podobne nagrania analizatorem pasma i inne stopy w podobnie zmiksowanych utworach tak samo podbite mają 65Hz reszty prawie nie ma. Starałem się po prostu korektorem graficznym kręcić tak, aby jeden i drugi analizator pokazywał mi mniej więcej to samo. I problem nadal jest. Mojej stopy nie słychać na słabym sprzęcie, innej prawie identycznej nie brakuje.

Od czego powinienem zacząć? Gdzie szukać? Gdzie były podobne tematy na forum? Czym analizować miks? Czy podać bardziej szczegółowe dane, np w czym i jak miksuję? Wrzucić sampel tej stopy?

Dziękuję z góry za każdą poradę, albo wskazówkę....

AndrzejG
Kontakt:

Post autor: AndrzejG » poniedziałek 07 mar 2011, 22:44

.   Dziękuję z góry za każdą poradę, albo wskazówkę.......

http://www.youtube.com/watch?v=ZCYhtB-H_Vc

leburaque

Post autor: leburaque » wtorek 08 mar 2011, 09:03

...Może wyda Ci się to niedorzeczne, ale podepnij sobie jakieś zwykłe, najtańsze sluchawki douszne, i na nich ustaw kicka, tak żeby w ogóle było go tam słychać i żeby jednocześnie słuchawki nie trzeszczały :) Ustaw na nich tak żeby miał chociaż lekkiego kopa (..może za pomocą filtrów albo jak chcesz..) to będzie miał kopa na odsłuchach i na głośniczkach od lapka. ... 

Właśnie coś takiego chciałem zrobić. No i w sumie robię. Nie wiem, na ile to profesjonalne rozwiązanie, ale jest mi prościej zrobić to tak, niż przewidzieć jak będzie brzmiał dany element na czymś innym niż monitory studyjne. Może to duży błąd z mojej strony, ale skoro większość znajomych słucha muzy z mp3, laptopa, albo radia... Chciałbym, by i tam było to czytelne. Zdaję sobie jednak sprawę, że wciąż mam ubytki w samym miksowaniu i te rażące niedociągnięcia zawsze wyłażą... Szkoda, że pod koniec miksu:/

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 08 mar 2011, 10:47

...
Zdaję sobie jednak sprawę, że wciąż mam ubytki w samym miksowaniu i te rażące niedociągnięcia zawsze wyłażą... Szkoda, że pod koniec miksu:/...

Właśnie o to chodzi.  Monitory studyjne grają tak fajnie że początkującym skutecznie "mydlą uszy". Byle co puścisz i gra fajnie.  Cała sztuka to nauczenia sie takiego sluchania miksu, które wykracza poza brzmienie monitorów.  Ale to niestety wymaga ciągłej pracy, treningu i samozaparcia. Na początkowym etapie wspomaganie sie innymi glosniczkami pomaga bo pokazujeci to na co nie zwracasz uwagi podczas sluchania namonitorach. A jak sie naprwde wsluchasz analizując, doskonale uslyszysz to że nawet na monitorach ta dziura jest slyszalna - tyle że trzeba tam skupic swoją uwagę.  

Tak swoją drogą - zrob sobie tydzien przerwy. I wogole nie puszczaj teo kawałka. Zapomij o nim. PO tygodniu, na wypoczęty słuch wychwycisz jeszcze więcej rzeczy do poprawienia. Nie ma nic gorszego od niekonczącego sie grzebania w miksie. Aż do monetu aż całkiem przestanie brzmieć  

leburaque

Post autor: leburaque » środa 30 mar 2011, 13:40

Po jakimś czasie znów wróciłem do prób i w sumie nawet miałem kilka ciekawych pomysłów - przepuszczałem dźwięk tej stopy przez różne piece i zbierałem tak wyprodukowany dźwięk np. Oktavą mk 319... Naprawdę okazało się, że można zbliżone brzmienie uzyskać w ten sposób. Ale - im bardziej eksperymentowałem, tym bardziej tak naprawdę odchodziłem od brzmienia podstawowego. Ostatecznie sama stopa po prostu została zupełnie zastąpiona zbudowanym od podstaw samplem. Więc w pewnym sensie się poddałem:), ale okazało się, że czasem szukanie złotego środka zajmuje więcej niż zastosowanie czegoś zupełnie innego.

Dziękuję za wszystkie rady i wskazówki.

Awatar użytkownika
gft.

Post autor: gft. » środa 30 mar 2011, 19:43

...
Po jakimś czasie znów wróciłem do prób i w sumie nawet miałem kilka ciekawych pomysłów - przepuszczałem dźwięk tej stopy przez różne piece i zbierałem tak wyprodukowany dźwięk np. Oktavą mk 319... Naprawdę okazało się, że można zbliżone brzmienie uzyskać w ten sposób. Ale - im bardziej eksperymentowałem, tym bardziej tak naprawdę odchodziłem od brzmienia podstawowego. Ostatecznie sama stopa po prostu została zupełnie zastąpiona zbudowanym od podstaw samplem. Więc w pewnym sensie się poddałem:), ale okazało się, że czasem szukanie złotego środka zajmuje więcej niż zastosowanie czegoś zupełnie innego.

Dziękuję za wszystkie rady i wskazówki....

A próbowałeś potraktowac ja np psp saturator-em?

ODPOWIEDZ