Jak zdobyć dźwięk z piosenki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
ZacnyKsiaze
Jak zdobyć dźwięk z piosenki

Post autor: ZacnyKsiaze » środa 02 mar 2011, 19:08

Witam.

Istnieje może forum, program lub miejsce które pomoże nam znaleźć jakąś barwę/ton/brzmienie

z piosenki?  np.  syntezatory z piosenki Łąki Łan - Selavi lub taki sam dźwięk gitary jak w jakiejś innej piosence.

Mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi, proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
HustlerBeats

Re: Jak zdobyć dźwięk z piosenki

Post autor: HustlerBeats » środa 02 mar 2011, 22:00

...Witam.

Istnieje może forum, program lub miejsce które pomoże nam znaleźć jakąś barwę/ton/brzmienie
z piosenki?  np.  syntezatory z piosenki Łąki Łan - Selavi lub taki sam dźwięk gitary jak w jakiejś innej piosence.

Mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi, proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam!

...

Jest to fizycznie nie możliwę chociaż mając acapelle można to wykonać. Poszukaj Instrumentala ;)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 02 mar 2011, 22:25

......

Jest to fizycznie nie możliwę chociaż mając acapelle można to wykonać. Poszukaj Instrumentala ;)...

To acapelle czy instrumntala? Zdecyduj sie.  

Awatar użytkownika
HustlerBeats

Post autor: HustlerBeats » środa 02 mar 2011, 22:50

......... Jest to fizycznie nie możliwę chociaż mając acapelle można to wykonać. Poszukaj Instrumentala ;)... 

To acapelle czy instrumntala? Zdecyduj sie.  ...

Słyszałeś o interferencji? Tak mówię wyraźnie mając acapelle można to zrobić ale najprościej jest znaleść instrumental. Poczytaj sobie o tym na necie

http://sndlab.com/#I3A6ODE7YzozNDtvMTo7bzI6

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 02 mar 2011, 22:56

.........
Słyszałeś o interferencji? Tak mówię wyraźnie mając acapelle można to zrobić ale najprościej jest znaleść instrumental. Poczytaj sobie o tym na necie

http://sndlab.com/#I3A6ODE7YzozNDtvMTo7bzI6...

Cool 

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » czwartek 03 mar 2011, 00:05

Nie o to chodziło w tym temacie. Chodzi o wskazanie miejsca w necie gdzie toczą się dyskusje na temat "jak uzyskać brzmienie syntezatora jak w piosence x". Ja zaproponuję forum EiS. Jeśli nie to google znajdzie Ci masę wyników. Ja podawał nie będę, bo to chyba niezgodne z regulaminem.

Awatar użytkownika
Syll

Post autor: Syll » czwartek 03 mar 2011, 01:46

......Witam.

Może to okaże się pomocne - są korektory, które analizując widmo podanej im ścieżki "presetowej" czyli tej, która nam się podoba mogą ustawić barwę zbliżoną. Niejako uczą się barwy i potem ją przenoszą. Np. plugin Steinberg Spectral Design Free Filter albo wtyczka Samplitude Sound Cloner (jako część Samplitude Pro od 9 chyba ale nie jestem pewna), Matching EQ w korektorze iZotope Ozon 4 (dość szeroko opisany w EiS swego czasu) albo wtyczka Logica Studio Match EQ - do tego np. jest filmik instruktażowy na stronce Music Tech Tutorials, trzeba wygooglać sobie. Jest jeszcze Waves Q Clone (lub EQ Clone - nie pamiętam) do klonowania brzmień analogowych gdzie można sobie stworzyc bank presetów itd, itd. Jest tego trochę, mam nadzieję, że o to mniej wiecej chodziło i pomogłam.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 03 mar 2011, 08:11

Jest to fizycznie nie możliwę chociaż mając acapelle 
...

A co to właściwie jest "acapelle"? Przyznam, że nie słyszałem o czymś takim.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 03 mar 2011, 10:00

...Istnieje może forum, program lub miejsce które pomoże nam znaleźć jakąś barwę/ton/brzmienie z piosenki?...

Takie forum nie istnieje, bo i istnieć nie może. Czemu? Tu wystarczy choć troszkę pomyśleć.
Wyobraźmy sobie następującą sytuację: niech muzyk na estradzie korzysta z fabrycznego presetu (brzmienia) swego el-instrumentu. Ty masz taki sam instrument, z tym samym brzmieniem - i co? Ano w praktycznie nigdy nie uzyskasz takiego brzmienia, bo po prostu nie wiesz przez jaki tor przeszło ono po drodze, aby uzyskać swoje brzmienie finalne. Aby się dowiedzieć, co i jak z nim zrobiono należałoby spytać najlepiej realizatora, bo czasem i sam muzyk nie ma do końca o tym pojęcia. Jeszcze gorzej jest z instrumentami akustycznymi. Wszak możesz mieć dokładnie tą samą gitarę jak Twój idol, te same struny, te same kostki i dalej nie uzyskasz takiego brzmienia. Czemu? Bo owy całe lata pracował nad swym indywidualnym stylem i nade wszystko artykulacją. Dotyczy to praktycznie każdego instrumentu.
Czy jest to zatem sytuacja bez wyjścia?
Otóż nie do końca, zawsze można w sprzyjających warunkach zsamplować to i owo, tudzież znaleźć jakiś tutorial odnośnie podstaw budowy podobnych, interesujących Cię brzmień i na nim eksperymentować. Generalnie najlepiej jednak jest czytać wywiady z muzykami/realizatorami, to naprawdę skarbnica wiedzy. Z biegiem czasu przy okazji takiej lektury można sporo wyczytać także i między wierszami.
Wszystko, co powyższe, znajdziesz w naszym magazynie.

...A co to właściwie jest "acapelle"?...

Chciałoby się powiedzieć, że taka pisownia to totalna kaplica
Praktycznie każdy adept szkoły muzycznej wie, że a cappella to styl muzyczny charakteryzujący się tym, że dany utwór muzyczny jest wykonywany przez chór wieloglosowy bez towarzyszenia instrumentów.
Oczywiście w dzisiejszych czasach ciężko o to. W związku z tym tzw. popkulura wymyśliła następny dziwoląg słowny (z niemal "obowiązkowymi" wręcz ostatnio błędami językowymi) w odniesieniu do każdego zaśpiewu bez instrumentów, nawet solowego
Jestem przekonany, że odbyło się to na zasadzie - "słychać, że dzwonią...", i jak zwykle nikomu nie chciało się zajrzeć w którym to kościele.
Szkoda, że takie praktyki powielane są aż tak masowo w necie, bo niczemu nie służą. Wręcz przeciwnie, bez sensu wprowadzają w błąd.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ