Interface audio do 700 zł

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Jackowsky
Re: Interface audio do 700 zł

Post autor: Jackowsky » sobota 19 lut 2011, 10:06

...
Po pierwsze słabo widzę poprawną pracę z jakimkolwiek interfejsem pod 

Windows 7 Ultimate 64 Bit ze względu na kiepsko pisane sterowniki.

Po drugie najwydajniejszym interfejsem i najmniej problemowym bedzie wewnętrzny czyli na PCI/PCIe.

Jeżeli jednak chcesz się zdecydować na interfejs zewnętrzny to w przypadku USB słabo nadaję się do pracy z Vst i Vsti oraz do gry na żywo ze względu na wysoką latencję w porównaniu do Firewire. Interfejsy na Firewire mają bardzo zbliżoną wydajność do tych wewnętrznych jenak w Twoim przypadku czekać będzie CIę jeszcze zakup dobrego kontrolera Firewire.

Co najważniejsze dla wszystkich typów interfejsów to dobre sterowniki. To że producent udostępnia np. dla Win 7 nie oznacza że działają prawidłowo.
Na dzień dzisiejszy tylko Win XP  MAC OSx (z małymi wyjątkami) i radzi sobie ze wszystkimi poprawnie....

Czyli co ? Wracać do xp 64??

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 19 lut 2011, 10:31

Ja tam na Vista 64 bit na E-MU 0404 USB nie widziałem problemów.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 19 lut 2011, 10:39

...Ja tam na Vista 64 bit na E-MU 0404 USB nie widziałem problemów.... 

(mam na myłi to że do Win7 64bit gorsze sterowniki być nie powinny)

dust

Post autor: dust » sobota 19 lut 2011, 12:01

...
...Ja tam na Vista 64 bit na E-MU 0404 USB nie widziałem problemów.... 

(mam na myłi to że do Win7 64bit gorsze sterowniki być nie powinny)
...

To jesteś w błędzie bo do Win 7 są całkiem inne sterowniki.

Nie rozumie dlaczego upieracie się na 64bit.

Spierać się nie bedę czy komuś dobrze działa czy nie. Wystarczy poczytać fora jak wiele problemów z interfejsami pojawia się na Viscie, Win 7 i wszystkich 64 bitowych. Czyli konkluzja jest taka, że interfejsy owszem moga działać poprawnie ale jak widać po tym co ludzie piszą i wiem z własnego doświadczenia, często jest to kwestią przypadku.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 19 lut 2011, 12:09

Spierać się nie bedę czy komuś dobrze działa czy nie. Wystarczy poczytać fora jak wiele problemów z interfejsami pojawia się na Viscie, Win 7 i wszystkich 64 bitowych. Czyli konkluzja jest taka, że interfejsy owszem moga działać poprawnie ale jak widać po tym co ludzie piszą i wiem z własnego doświadczenia, często jest to kwestią przypadku.

Potwierdzam. Mam E-mu 1212m oraz Windows 7 64 bit. Niestety drivera do takiej 7-ki nie ma. Co prawda interface działa bez problemów, ale inne aplikacje audio (Player, Quick Time itd) nie działają. Jest to ewidentny problem braku odpowiedniego sterownika. Pisałem w tej sprawie do E-mu, ale na razie odpowiedzi brak. Dlatego też odradzam kupno interface'u nieprzystosowanego do 64-bitowego systemu. A odpowiadając na wcześniejsze pytanie - Windows 64-bit jest w obecnych realiach praktycznie niezbędny, więc Twoje wątpliwości pt. "Po co 64 bity" są niczym nieuzasadnione :)

Pozdrawiam - Andrzej

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 19 lut 2011, 12:49

...

Potwierdzam. Mam E-mu 1212m oraz Windows 7 64 bit. Niestety drivera do takiej 7-ki nie ma. Co prawda interface działa bez problemów, ale inne aplikacje audio (Player, Quick Time itd) nie działają. Jest to ewidentny problem braku odpowiedniego sterownika. Pisałem w tej sprawie do E-mu, ale na razie odpowiedzi brak. Dlatego też odradzam kupno interface'u nieprzystosowanego do 64-bitowego systemu. A odpowiadając na wcześniejsze pytanie - Windows 64-bit jest w obecnych realiach praktycznie niezbędny, więc Twoje wątpliwości pt. "Po co 64 bity" są niczym nieuzasadnione :)

Pozdrawiam - Andrzej
...

...ja mam Edirola UA 101, uzywam win 7 64bit i zero problemow wszystko chodzi jak marzenie:)

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 lut 2011, 13:06

Andrzej a nie możesz połączyć karty zintegrowanej po spdif z kartą emu?tak miałem przy 1212 i tak mam przy 1820 na viście 64 ale tylko dlatego że w grach inaczej dźwięku nia miałem(w większości gier cisza na emu :) )

Wszystko śmiga bezproblemowo

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 19 lut 2011, 13:23

...
Andrzej a nie możesz połączyć karty zintegrowanej po spdif z kartą emu?tak miałem przy 1212 i tak mam przy 1820 na viście 64 ale tylko dlatego że w grach inaczej dźwięku nia miałem(w większości gier cisza na emu :) )

Wszystko śmiga bezproblemowo...

Dzięki za podpowiedź, Zbynia. Spróbuję. Jeżeli u Ciebie chodzi, to może i u mnie się uda, chociaż nie płaczę z powodu tych problemów. Priorytetem jest tu zdecydowanie DAW i VSTi. To musi chodzić :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Jackowsky

Post autor: Jackowsky » sobota 19 lut 2011, 13:30

"Po co 64 bity" są niczym nieuzasadnione :)

Czytają wiecęj nić 3 gb ramu, dlatego zainstalowałem bo tak przy 32 traciłem 1 gb

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 19 lut 2011, 13:43

Czytają wiecęj nić 3 gb ramu, dlatego zainstalowałem bo tak przy 32 traciłem 1 gb
...

Przede wszystkim o to mi właśnie chodziło, bo przy obecnych wymaganiach systemowych 4 GB to raczej niewiele :)

ODPOWIEDZ