Interface audio do 700 zł

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Jackowsky
Interface audio do 700 zł

Post autor: Jackowsky » czwartek 17 lut 2011, 21:05

Witam

Mam do użytkowników wielką prośbę. Zastanawiam się na kupnem interfejsu midi,początkowo myslałem że lepiej coś na PCI kupić ale jednak myślę o czymś na USB czy też FireWire. Choć myślę że firewire będzie szybsze bo nie stiosują jeszcze 3.0 usb.

Przechodząc do sedna sprawy. Zależy mi aby w miarę była dobra jakość właśnie w przedziale 500-700 zł. Co do zastosowania - większość czasu będzie to praca w środowisku DAW i VST. Co do nagrywania wokalu na pewno będzie rzadziej nagrywany, aczkolwiek nie chciałbym żeby za mocno zniekształcał no i czasem może żywy instrument, typu sax, trąbka, akordeon itp. itd.

W zamiarze ma posłużyć do produkowania muzyki jak i miksowania/live actów za pomocą Abletona.

Zależy mi na w/w przedziale cenowym i w miarę dobrej jakości.

Co do środowiska PC, wygląda następująco:

Płyta główna ASUS P5Q SE

4 GB RAM Kingstone

Pentium Core 2 Quad Q6600

Dysk 500+120 GB

System operacyjny: Windows 7 Ultimate 64 Bit

DAW: Ableton Suite 8

W niedługiej przyszłości planuję zakupić monitory studyjne 

Myślałem nad kupnem PreSonus Audiobox USB, warto??

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Interface audio do 700 zł

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 17 lut 2011, 21:48

Czesc! Ja od siebie zaproponuje EMU 0204 USB. Pozdro.

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Jackowsky

Post autor: Jackowsky » czwartek 17 lut 2011, 21:59

Skromna wypowiedź. Myślę że jeszcze ktoś napisze rzeczowo-fachowo na ten temat

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 17 lut 2011, 22:33

Ja wychodzę z założenia że czasami lepiej się zapożyczyć na dobry interfejs aniżeli kupić badziew w niskim przedziale cenowym i potem wymieniać...

Poza tym po kiego grzyba chcesz USB/FW skoro masz stacjonarkę? Nie lepiej coś na PCI/PCIe?

Osobiście referuję M-Audio Delta 1010 (czy LT czy z modułem zewnętrznym to już zależy od Ciebie). Jak LT to masz około 800 zł lub około 2k za wersję z modułem (patrzyłem cenowo po łebkach- nowe produkty, używki pójdą relatywnie taniej).

Nie kupuj USB jak nie masz lapka :) USB ma wolny transfer, z FW bywają odjazdy (kwestia dopasowania kontrolera/magistrali/cholera wie czego FW by współpracowała z interfejsem- poszperaj na forum o tym), a PCI/PCIe jest niemalże bezproblemowy. No i transfer danych niczego sobie :)
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 17 lut 2011, 22:55

domyślam sie ze będziesz pracował w terenie, (lajffakty za pomocą abletona)
wmu 0404 czy wspomniany audiobox presonusa w zupełności wystarczą, transfer tez da rade - jak sam napisałeś czasem tylko pojedynczy instrument będzie rejestrowany

sensi

Post autor: sensi » piątek 18 lut 2011, 00:14

Ja także teraz rozmyślam nad kupnem karty i jestem skłonny kupić E-MU 0204, ale szukam informacji przez google i w ten sposób trafiłem na ten post.

Wcześniej używałem ESI Maya44 PCI i wszystko było niby ok, do ostatniego czasu jak nagle sterowniki się zwaliły i karta zaczęła świrować. Przeinstalowałem system z XP na 7kę i 64bit i 32bit i żaden z nich nie wykrył tej karty tak jak trzeba, pomimo sterowników od producenta... Zacząłem czytać po forach i okazało się to dość częstym problemem przy firmie ESI i nie tylko dla tej karty, choć dla tej najczęściej. Zatem chyba dużo zależy od samej karty i od płyty głównej z którą współpracuje, ale ESI bardzo mi podpadła przez to a generalnie jej karty są bardzo dobre, szkoda...

Presonusa Audiobox jakiś czas temu zakupiłem do pracy, mieliśmy nagrywać lektorów dla różnych projektów. Wczoraj pożyczyłem sobie na jeden dzień żeby przetestować go z Abletonem, bo byłem bardzo bliski kupna tej karty. I bardzo dobrze, że ją przetestowałem, okazała się nie dla mnie. Otóż po podłączeniu wszystkiego, zainstalowaniu sterowników itd. moje słuchawki nie współpracowały tak jak trzeba z tą kartą, praktycznie zero dolnej części pasma, a raczej sporo cichsza w porównaniu do wysokich tonów które aż kuły mnie w uszy. Problemem okazała się impedancja. Moje słuchawki mają impedancję 32 Ohmy, natomiast ta karta obsługuje sprzęt od 51 Ohmów jeśli się nie mylę. Dlatego jeśli chcesz kupić tą kartę to sprawdź co podpinasz pod nią.
Po dłuższym użytkowaniu (jakieś 2-3h podpięte do USB) zaczęło się coś dziwnego dziać z dźwiękiem, tzn jak coś włączyłem sobie, jakieś mp3 to dźwięk zaczął trzeszczeć, było słychać jakieś popy, clicki itd. Wyciągnąłem kabel z USB i włożyłem jeszcze raz i wszystko ustało i było znów OK. Nie wiem czy to wina tej karty czy komputera czy czego jeszcze innego, ale to poważnie odstraszyło mnie od zakupu Presonusa.

Firewire jest niby dobrym rozwiązaniem, ale gdzieś czytałem jakiegoś posta że na laptopach firewire jest zwykle gorszej jakości. A teraz wydaje mi się, że USB albo Firewire to jedyna rozsądna opcja. Na PCI czy co gorsza na PCIe nie ma co kupować z racji, że to przywiązuje Cię do jednego komputera, do laptopa już nie użyje się, do tego z takim podłączeniem potem ciężko sprzedać taką kartę. Dlatego teraz szukam czegoś na USB i pewnie wybiorę te E-MU, ale jeszcze muszę się trochę rozejrzeć po forach czy coś piszą na jej temat :)

Awatar użytkownika
Jackowsky

Post autor: Jackowsky » piątek 18 lut 2011, 08:13

...domyślam sie ze będziesz pracował w terenie, (lajffakty za pomocą abletona)
wmu 0404 czy wspomniany audiobox presonusa w zupełności wystarczą, transfer tez da rade - jak sam napisałeś czasem tylko pojedynczy instrument będzie rejestrowany...

Też tak myślę. To ma być zaczątek do mojej wielkiej kariery{#hmm}więc jestem początkujący więc po co kupować ferrari jak trzeba się nauczyć dobrze jeździć.

Awatar użytkownika
Jackowsky

Post autor: Jackowsky » piątek 18 lut 2011, 17:00

Tak więc PreSonus Audiobox USB czy EMU 0404 USB ?

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » piątek 18 lut 2011, 17:07

...
Tak więc PreSonus Audiobox USB czy EMU 0404 USB ?...

Focusrite Saffire Pro 6 USB lub Focusrite Saffire FireWire :)

Stay Psychedelic People!

dust

Post autor: dust » piątek 18 lut 2011, 18:53

Po pierwsze słabo widzę poprawną pracę z jakimkolwiek interfejsem pod 

Windows 7 Ultimate 64 Bit ze względu na kiepsko pisane sterowniki.

Po drugie najwydajniejszym interfejsem i najmniej problemowym bedzie wewnętrzny czyli na PCI/PCIe.

Jeżeli jednak chcesz się zdecydować na interfejs zewnętrzny to w przypadku USB słabo nadaję się do pracy z Vst i Vsti oraz do gry na żywo ze względu na wysoką latencję w porównaniu do Firewire. Interfejsy na Firewire mają bardzo zbliżoną wydajność do tych wewnętrznych jenak w Twoim przypadku czekać będzie CIę jeszcze zakup dobrego kontrolera Firewire.

Co najważniejsze dla wszystkich typów interfejsów to dobre sterowniki. To że producent udostępnia np. dla Win 7 nie oznacza że działają prawidłowo.
Na dzień dzisiejszy tylko Win XP  MAC OSx (z małymi wyjątkami) i radzi sobie ze wszystkimi poprawnie.

ODPOWIEDZ