Wypełnienie pasma
czy da sie zapełnic całe pasmo częstotliwosci jednym instrumentem?? Tzn sadzę że sie da, bo wrzuciłem sobie pewny utwór, w którym na poczatku wchodzi jeden tylko instrument, i od samego pczatku na analizatorze widac, ze gra pełne pasmo. Nie wiem jak cos takiego osiagnąc(bo normalnie jak gra jeden instrument, to gdzies w okolicy 500 hz- 1200 hz jest zapelnione, i to jeszcze dziury pomiedzy czestotliwosciami, no a reszta to w ogole nie ma...) moze ktos mi pomóc??
Re: Wypełnienie pasma
Albo owy "instrument" składa się z kilku warstw grających w różnych pasmach.
...witam
czy da sie zapełnic całe pasmo częstotliwosci jednym instrumentem?? Tzn sadzę że sie da, bo wrzuciłem sobie pewny utwór, w którym na poczatku wchodzi jeden tylko instrument, i od samego pczatku na analizatorze widac, ze gra pełne pasmo. Nie wiem jak cos takiego osiagnąc(bo normalnie jak gra jeden instrument, to gdzies w okolicy 500 hz- 1200 hz jest zapelnione, i to jeszcze dziury pomiedzy czestotliwosciami,
a słyszałeś o harmonicznych?
Pozdro
Groover
[addsig]
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
moze ktos mi pomóc??...
Rzecz, którą chcesz zrobić, nie ma większego sensu.
Poczytaj o składowych harmonicznych dźwięku - pewnie dojdziesz do wniosku, że chodziło Ci raczej o zbalansowanie dynamiki w poszczególnych pasmach, a to zaprowadzi Cię do kompresji. Sporo czytania i eksperymentów
Powodzenia
...witam
czy da sie zapełnic całe pasmo częstotliwosci jednym instrumentem??
Niektórymi prawie tak - np. pewne werble mogą mieć widmo zbliżone do szumu i pokrywać znaczną część pasma dość regulanie, choć do szumu różowego jeszcze daleko.
Pytanie - po co chcesz to zrobić? Rzadko jaki utwór ma tak dobrane brzmienia do aranżu i tonacji, by po umiejętnym zmiksowaniu wypełnił dość równomiernie pasmo (przy założeniu że analizator pracuje na wolnych czasach, dla szybkich nigdy nie będzie równo, chyba że zamiast muzyki będzie szum).
Jeszcze inna rzecz, że trzeba mieć nie lada wiedzę i doświadczenie, żeby zmiksować na "linię prostą" w analizatorze i żeby do tego dobrze brzmiało, a nie każdy się nazywa Bruce Swedien, żeby sobie pozwolić na miks pod kątem dużej energii w paśmie...
Inna rzecz, że niektóre szerokopasmowe źródła dźwięku z natury nie wyglądają na analizatorze jak szum - np. orkiestra symfoniczna.
...
.. a nie każdy się nazywa Bruce Swedien, żeby sobie pozwolić na miks pod kątem dużej energii w paśmie...
...
Co masz dokładniej na mysli?
Co do postu autora wątku. Znowu przytoczę to co juz kilkanascie razy pisaelm na forum. Najlepiej jest wypełniac pasmo aranzacją. Tak dobrac składniki aranzu by pełnia energi w całym paśmie powstala wsposób naturalny. Potem miksem to tylko dociągnać. Nic wiecej.
dziekuje:)
a tak jeszcze zapytam: można dodawać harmonicznych?? a jak tak to w jaki sposób??
.. a nie każdy się nazywa Bruce Swedien, żeby sobie pozwolić na miks pod kątem dużej energii w paśmie...
Co masz dokładniej na mysli?
Nic, poza umiejętnościami tych wielkich, siędzących po obu stronach szyby w studio (aranżer/muzyk/inżynier miksu/producent) :)
a tak jeszcze zapytam: można dodawać harmonicznych?? a jak tak to w jaki sposób??
...
podnieść poziom - choćby najzwyklejszym korektorem
wygenerować nowe harmoniczne - nawet zwykłym przesterem, choć i do tego są dedykowane narzędzia (np. excitery)