Witam serdecznie
Jako że jestem mega świeży z używaniem kontrolerów midi to mam pytania. Wszystko chciałbym w Cubasie skonfigurować, ponieważ mam zamiar przeżucić się na niego.
Mam Studiologic VMK, no i czy każdy knob czy slider musi mieć inny MidiChannel? A czy np. Jeden slider i knob mogą mieć te same midichannel? Jak to wszystko podzielić żeby każdy kontroler obsługiwał osobne parametry, a nic się nie pokrywało.
No i czy jest to normalne że np. po zlinkowaniu przycisku Play do parametru Play w Cubase pojawia się dźwięk o określonej wysokości? Wychodzi na to że ten przycisk wysyła komunikat o wysokości dźwięku, ale w kontrolerze jest funkcja Key Note od 0-127, czyli nie da sie wyłączyć tego? Czyli w skrócie naciskam play, odtwarzanie się włącza, ale tez i dźwięk sie pojawia, po ponownym przyciśnięciu dźwięk znika..
Mógłby mi ktoś udzielić paru porad w konfigurowaniu takiego czegoś? Trace sie, nie mam teraz za dużo czasu i nerwów żeby myśleć ciężko nad tym wszystkim.
Dziękuje ogromnie za wszelką Pomoc!
I z góry przepraszam za tak banalne pytania, ale styczności ze sprzętem midi mam pierwszy raz, mimo że z programami Daw już mam prawie dwa lata do czynienia.