Tani DAW - szczególne funkcje

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
tg
Re: Tani DAW - szczególne funkcje

Post autor: tg » środa 29 wrz 2010, 20:30

Witam!

@ Akton

...
...Czy edytory w prostych wersjach Cubase i Sonara ( Cubase Essential i Sonar Home Studio) wystarczą do tego celu?
...
Jeżeli chodzi o Cubase, to niestety nie, chyba że pouzupełniasz potrzebne rzeczy pisakiem :) Natomiast wersje bardziej rozbudowane (nawet stary, dobry VST 32) ma praktycznie pełne możliwości utworzenia porządnej, profesjonalnej partytury, nie wspominając już o zwykłych fortepianówkach.

To wartościowa informacja, ale niestety pełne wersje Cubase sporo kosztują...A jak to jest w przypadku Sonar Home Studio? Nikt nie używał? 

@Mr.X

...Rysowanie krzywych automatyki w excelu przy tworzeniu muzyki , a myślałem że nic mnie już nie zaskoczy. Jak to się ma do spontanicznego kręcenia gałami w apc40 i abletonie!!!

Chciałem tylko poznać graniczne możliwości takich programów...Możliwość kręcenia gałkami, zwłaszcza przy pomocy zewnętrznych kontrolerów - to konieczność!

@dr_After

...

Jak najbardziej potrafi. Jest funkcja "apply FX to selected items" i wtedy reaper renderuje wybrane MIDI grane przez VST na audio...To co najmniej trzy sposoby na zamrażanie...

Przejrzałem dzisiaj jeden z (bardzo rozbudowanych) wątków forum Reapera dotyczących tego tematu, gdzie wspomniano o powyższych rozwiązaniach, a także różnych makrach pozwalających osiągnąć efekt zbliżony do funkcji "freeze". Według wielu osób wypowiadających się na tamtym wątku są to jedynie obejścia problemu i wielu silnie naciska na twórców programu, by wprowadzili dedykowany "freeze" w następnej, czwartej wersji programu...

Mam jeszcze takie pytanie. Czy możliwy jest dowolny import i eksport projektów do innych DAW? Albo programów tworzących profesjonalne partytury dla ZAiKSu?

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 29 wrz 2010, 20:52

..Według wielu osób wypowiadających się na tamtym wątku są to jedynie obejścia problemu i wielu silnie naciska na twórców programu, by wprowadzili dedykowany "freeze" w następnej, czwartej wersji programu...

Strasznie jestem ciekaw co dla owych "wielu wypowiadających się" znaczy owy dedykowany freeze, masz jakieś konkretne zdanie?

...Czy możliwy jest dowolny import i eksport projektów do innych DAW? Albo programów tworzących profesjonalne partytury dla ZAiKSu?...

Podaj więc konkretne wymagania ZAiKS-u w temacie partytur, na bank Ci pomożemy.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 29 wrz 2010, 20:55

Przejrzałem dzisiaj jeden z (bardzo rozbudowanych) wątków forum Reapera dotyczących tego tematu, gdzie wspomniano o powyższych rozwiązaniach, a także różnych makrach pozwalających osiągnąć efekt zbliżony do funkcji "freeze". Według wielu osób wypowiadających się na tamtym wątku są to jedynie obejścia problemu i wielu silnie naciska na twórców programu, by wprowadzili dedykowany "freeze" w następnej, czwartej wersji programu...

Jak dla mnie dedykowane freeze rózniłoby się w tym przypadku tylko tym, że nazwane byłoby dedykowanym freeze ;). Ale co kto lubi. Nie zdziwię sie, jesli okaze sie ze w Reaperze pojawi sie funkcja "freeze" dokładnie pod taką nazwą :) Jak pisałem - program rozwija się bardzo szybko.

Mam jeszcze takie pytanie. Czy możliwy jest dowolny import i eksport projektów do innych DAW? Albo programów tworzących profesjonalne partytury dla ZAiKSu?

Eksport i import między DAW-ami to bardzo skomplikowane zagadnienie. Niektórzy producenci szyfrują swoje pliki (Pro Tools), niektórzy mają zupełnie inne opcje routingu, ograniczone prawa panoramy, itp. Przenosząc projekt z jednego DAW na drugi trzeba się liczyć z tym, że będzie się go miksować niemal od początku. Najlepszą metodą jest użycie stemów (każda sciezka eksportowana oddzielnie o jednakowej długości, plik MIDI eksportowany oddzielnie). Zapewnia to Reaper lub Cubase. Można to nieco zautomatyzować dzięki programowi AAtranslator, który tłumaczy formaty projektów, ale cudów nie ma co się spodziewać. Dlatego wybór DAW jest wyborem miejsca pracy na lata. Przeprowadzki są długie i bywają upierdliwe :)

tg

Post autor: tg » środa 29 wrz 2010, 22:18

@Wojciech Chabinka

....Strasznie jestem ciekaw co dla owych "wielu wypowiadających się" znaczy owy dedykowany freeze, masz jakieś konkretne zdanie?

Jak dowiedziałem się  z tamtego wątku, dedykowany "freeze" to pojedyńczy przycisk klawiaturowy, zmieniający wygląd ścieżki, zwalniający pamięć i zużycie mocy procesora. Scieżkę (lub ścieżki) można wielokrotnie zamrażać/odmrażać jedntm kliknięciem. Obejścia natomiast wymagają wielu kliknięć, nie wszystkie zwalniają pamięć, mogą zaśmiecać przestrzeń roboczą (ścieżki mute), ścieżki ukryte można przypadkowo usunąć, w katalogu programu pozostają liczne pliki ze stemami. Są one przechowywane w jednym katalogu z normalnymi projektami i w przypadku stosowania makr naśladujących funkcję freeze, są one usuwane razem z wartościowymi plikami zawierającymi słowo "stem"...

Moim zdaniem, dla osoby początkującej, wystarczą obejścia, boję się tylko wspólnego przechowywania plików projektów z plikami roboczymi programu...

...Podaj więc konkretne wymagania ZAiKS-u w temacie partytur, na bank Ci pomożemy. ...

Będe szczery do bólu. Nie jestem profesjonalistą. Nie znam wymagań ZAiKSu i nie wiem, czy potrafiłbym je zrozumiećEmbarassed. Znam tylko podstawowy zapis nutowy. Dlatego potrzebna mi jest maszynka, która zrobi to za mnie automatycznie Cool. Może się zdarzyć, że melodyjki, które "słyszę" okażą się dla ogółu banalne i nieciekawe, ale chcę mieć potencjalną możliiwość ich opatentowania. Może się zdarzyć, że w końcu zacznie mi wychodzić coś ciekawego...A w tej sytuacji zmiana programu np na pełny Cubase wiązałaby się z koniecznością robienia wszystkiego od nowa...

@dr_After

...Eksport i import między DAW-ami to bardzo skomplikowane zagadnienie. Niektórzy producenci szyfrują swoje pliki (Pro Tools), niektórzy mają zupełnie inne opcje routingu... Dlatego wybór DAW jest wyborem miejsca pracy na lata. Przeprowadzki są długie i bywają upierdliwe

Dlatego założyłem ten temat i zapytałem o niektóre wydumane funkcje...

Może są osoby, które już rejestrowały utwory w ZAiKSie przy pomocy Reapera i jakiegoś taniego (to pojęcie względne) zewnętrznego programu nutowego?

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

Awatar użytkownika
kuba-core

Post autor: kuba-core » czwartek 30 wrz 2010, 00:11

...
@Wojciech Chabinka

....Strasznie jestem ciekaw co dla owych "wielu wypowiadających się" znaczy owy dedykowany freeze, masz jakieś konkretne zdanie?

Jak dowiedziałem się  z tamtego wątku, dedykowany "freeze" to pojedyńczy przycisk klawiaturowy, zmieniający wygląd ścieżki, zwalniający pamięć i zużycie mocy procesora. Scieżkę (lub ścieżki) można wielokrotnie zamrażać/odmrażać jedntm kliknięciem. Obejścia natomiast wymagają wielu kliknięć, nie wszystkie zwalniają pamięć, mogą zaśmiecać przestrzeń roboczą (ścieżki mute), ścieżki ukryte można przypadkowo usunąć, w katalogu programu pozostają liczne pliki ze stemami. Są one przechowywane w jednym katalogu z normalnymi projektami i w przypadku stosowania makr naśladujących funkcję freeze, są one usuwane razem z wartościowymi plikami zawierającymi słowo "stem"...

Moim zdaniem, dla osoby początkującej, wystarczą obejścia, boję się tylko wspólnego przechowywania plików projektów z plikami roboczymi programu...

...Podaj więc konkretne wymagania ZAiKS-u w temacie partytur, na bank Ci pomożemy. ...

Będe szczery do bólu. Nie jestem profesjonalistą. Nie znam wymagań ZAiKSu i nie wiem, czy potrafiłbym je zrozumiećEmbarassed. Znam tylko podstawowy zapis nutowy. Dlatego potrzebna mi jest maszynka, która zrobi to za mnie automatycznie Cool. Może się zdarzyć, że melodyjki, które "słyszę" okażą się dla ogółu banalne i nieciekawe, ale chcę mieć potencjalną możliiwość ich opatentowania. Może się zdarzyć, że w końcu zacznie mi wychodzić coś ciekawego...A w tej sytuacji zmiana programu np na pełny Cubase wiązałaby się z koniecznością robienia wszystkiego od nowa...

@dr_After

...Eksport i import między DAW-ami to bardzo skomplikowane zagadnienie. Niektórzy producenci szyfrują swoje pliki (Pro Tools), niektórzy mają zupełnie inne opcje routingu... Dlatego wybór DAW jest wyborem miejsca pracy na lata. Przeprowadzki są długie i bywają upierdliwe

Dlatego założyłem ten temat i zapytałem o niektóre wydumane funkcje...

Może są osoby, które już rejestrowały utwory w ZAiKSie przy pomocy Reapera i jakiegoś taniego (to pojęcie względne) zewnętrznego programu nutowego?

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

Nie widzialem, zeby reaper mial edytor notacji nutowej,

kiedys wyslalem zaiksowi wydruk nutowy z cubasa, jak jestes poczatkujacy badz srednio sie znasz polecam zlecic zrobienie takiego zapisau komus innemu, sa kolesie co robia takie cos za przyslowiowa flaszke i zaiks to przyjmuje :)

IMAO

tg

Post autor: tg » piątek 01 paź 2010, 15:05

...
 Nie widzialem, zeby reaper mial edytor notacji nutowej,

kiedys wyslalem zaiksowi wydruk nutowy z cubasa, jak jestes poczatkujacy badz srednio sie znasz polecam zlecic zrobienie takiego zapisau komus innemu, sa kolesie co robia takie cos za przyslowiowa flaszke i zaiks to przyjmuje :)...

Z tego co mi wiadomo, to ci "kolesie" biorą od 30 do 200 zł za jeden kawałek, więc to trochę więcej niż flaszka, ale dotyczy to plików w formacie mp3. Na pewno trudno przerobić takie pliki na nuty, niż MIDI.

Moim zdaniem brak zapisu nutowego nie deprecjonuje Reapera. Można przecież wyeksportować MIDy do zewnętrznego, taniego programu, jak np MidiNotate Composer, co o tym sądzicie?

Nurtuje mnie jednak jeszcze jedno kluczowe pytanie. Czy da się wykręcić na Reaperze profesjonalnie brzmiące nagranie (z kręgu szeroko pojętej elektroniki); które otrzyma co najmniej 8-emkę w konkursie "Przyślij nam swoje demo" i będzie nadawało się do rozpowszechniania? WinkOczywiście wyłącznie przy użyciu wbudowanych narzędzi i freeware'owych wtyczek?Wink

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » piątek 01 paź 2010, 17:54

Moim zdaniem brak zapisu nutowego nie deprecjonuje Reapera. Można przecież wyeksportować MIDy do zewnętrznego, taniego programu, jak np MidiNotate Composer, co o tym sądzicie?

Może być OK.

Nurtuje mnie jednak jeszcze jedno kluczowe pytanie. Czy da się wykręcić na Reaperze profesjonalnie brzmiące nagranie (z kręgu szeroko pojętej elektroniki); które otrzyma co najmniej 8-emkę w konkursie "Przyślij nam swoje demo" i będzie nadawało się do rozpowszechniania? WinkOczywiście wyłącznie przy użyciu wbudowanych narzędzi i freeware'owych wtyczek?Wink

Pytanie zle postawione. Prawidłowo nie powinno być "Czy da się w Reaperze", ale czy ty dasz radę to zrobić? :P

Poza tym - co tak nisko mierzysz? Ósemka? Phi! ;)

Reaper na pewno Cię nie ograniczy w tym względzie. Potrafi wszystko to, co każdy profesjonalny DAW, a nawet więcej niż niejeden z nich. Ludzie nagrywają na tym płyty, reklamy, lektorów, koncerty, używają do nagrań i live actów na żywo.

Choć myślę, że nie da się uniknąć dokupywania profesjonalnych (czytaj: płatnych) wtyczek. Niektórych rzeczy za darmo nie dostaniesz w takiej jakości, jak za pieniądze. Taki jest ten świat :) Choć wszystko zależy od gatunku muzycznego. Myślę, ze chiptunes dałoby się profesjonalnie wykręcić na narzędziach freewarowych, niektóre inne gatunki elektroniki też. W końcu jednak dojdziesz do ściany i zechcesz czegoś więcej. Jedno jest pewne: inwestycje w tej branży nigdy się nie kończą.

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 01 paź 2010, 18:16

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

...

Chciałbym kiedyś usłyszeć jakiś utwór wyprodukowany przez tego samego fachowca raz z użyciem czołowych programów i raz z użyciem darmowych wtyczek.

Pozdrawiam.

tg

Post autor: tg » niedziela 03 paź 2010, 13:26

Witam!

... Nurtuje mnie jednak jeszcze jedno kluczowe pytanie. Czy da się wykręcić na Reaperze profesjonalnie brzmiące nagranie (z kręgu szeroko pojętej elektroniki); które... będzie nadawało się do rozpowszechniania? WinkOczywiście wyłącznie przy użyciu wbudowanych narzędzi i freeware'owych wtyczek?Wink
...
Reaper na pewno Cię nie ograniczy w tym względzie....Choć myślę, że nie da się uniknąć dokupywania profesjonalnych (czytaj: płatnych) wtyczek. Niektórych rzeczy za darmo nie dostaniesz w takiej jakości, jak za pieniądze. Taki jest ten świat :) ...

Tego właśnie się obawiałem. Czy ta sama sytuacja ma miejsce w przypadku droższych programów, jak FL Studio, Cubase i Sonar? One też nie dostarczają profesjonalnych instrumentów i efektów na swoim pokładzie i trzeba dokupywać je oddzielnie?

Jest jeszcze jedna rzecz, której chciałbym się dowiedzieć. Dla osoby początkującej znaczne ułatwienie w procesie tworzenia miałyby gotowe szablony projektów. Najlepiej gdyby to były hity z różnych gatunków muzyki, rozpisane na ścieżki audio i MIDI, z gotową automatyką i optymalnymi ustawieniami efektów. Wystarczyło by wstawić własną melodię, pochody akordów, brzmienia, zmienić trochę rytm, automatykę, usunąć niektóre takty, dodać własne...I mamy nowy hit! Cool. Czy pliki tego rodzaju są dostępne w sieci i można je uruchomić na Reaperze? A może takie projekty demo są wbudowane w inne DAWy, jak Cubase, Sonar i FL Sudio?

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » niedziela 03 paź 2010, 14:53

Czego ty właściwie potrzebujesz? Syntezatora? Przejrzyj ofertę Elektrostudio, Ugo Audio, De La Mancha, Tugu Audio Line, GTG, Daichi, Andreas Ersson. Efektów? Ponownie De La Mancha, Tugu Audio Line, Kjaerhus, Theodor Kruger, Goldberg, Antress Modern Plugin, Digital Fishphones, Terry West, Variety Of Sound. A to tylko taki wierzchołek góry lodowej. Darmówki oferują też Native Instruments, PSP, Vember Audio i kilka innych firm. Obecnie chyba tylko emulacje rzeczywistych instrumentów pozostawiają wiele do życzenia (zwłaszcza akustyków).

Zapewniam cię, że prędzej pogubisz się w gąszczu ściągniętych darmówek niż zabraknie ci jakiegoś efektu czy syntezatora. A większy wpływ na pogorszenie jakości twoich utworów będą miały takie rzeczy jak jakość toru audio, jakość odsłuchu czy akustyka pomieszczenia. Na dobrą sprawę to nawet DAW możesz mieć za darmo (Podium, Music Studio Independence, MuLab, Mad Tracker, Buzz etc.).

Pozdrawiam
Janusz

ODPOWIEDZ