Witam!
@ Akton
...
...Czy edytory w prostych wersjach Cubase i Sonara ( Cubase Essential i Sonar Home Studio) wystarczą do tego celu?
...
Jeżeli chodzi o Cubase, to niestety nie, chyba że pouzupełniasz potrzebne rzeczy pisakiem :) Natomiast wersje bardziej rozbudowane (nawet stary, dobry VST 32) ma praktycznie pełne możliwości utworzenia porządnej, profesjonalnej partytury, nie wspominając już o zwykłych fortepianówkach.
To wartościowa informacja, ale niestety pełne wersje Cubase sporo kosztują...A jak to jest w przypadku Sonar Home Studio? Nikt nie używał?
@Mr.X
...Rysowanie krzywych automatyki w excelu przy tworzeniu muzyki , a myślałem że nic mnie już nie zaskoczy. Jak to się ma do spontanicznego kręcenia gałami w apc40 i abletonie!!! Chciałem tylko poznać graniczne możliwości takich programów...Możliwość kręcenia gałkami, zwłaszcza przy pomocy zewnętrznych kontrolerów - to konieczność! @dr_After ... Jak najbardziej potrafi. Jest funkcja "apply FX to selected items" i wtedy reaper renderuje wybrane MIDI grane przez VST na audio...To co najmniej trzy sposoby na zamrażanie... Przejrzałem dzisiaj jeden z (bardzo rozbudowanych) wątków forum Reapera dotyczących tego tematu, gdzie wspomniano o powyższych rozwiązaniach, a także różnych makrach pozwalających osiągnąć efekt zbliżony do funkcji "freeze". Według wielu osób wypowiadających się na tamtym wątku są to jedynie obejścia problemu i wielu silnie naciska na twórców programu, by wprowadzili dedykowany "freeze" w następnej, czwartej wersji programu... Mam jeszcze takie pytanie. Czy możliwy jest dowolny import i eksport projektów do innych DAW? Albo programów tworzących profesjonalne partytury dla ZAiKSu? Serdecznie pozdrawiam, Tomasz