Tani DAW - szczególne funkcje

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
elmuz1
Re: Tani DAW - szczególne funkcje

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 27 wrz 2010, 17:14

Możecie na przykład zaznaczyć ścieżkę, zawierającą np. 300 nut i połączyć je pitchbendem jednym kliknięciem, bez konieczności edycji pojedyńczych nut??? Byłby to duży plus dla tego programu.
---------------------------------
Mógłbyś wyjaśnić o co Ci chodzi? "Połączyć nuty pitchbendem"?
Za niskie ciśnienie chyba nad Polską? Bez obrazy.

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » poniedziałek 27 wrz 2010, 18:05

...W helpie do FL Studio 9 nie znalazłem np. możliwości rozciągania i ściskania patternów MIDI w oknie aranżacji...

FL Studio posiada nie tylko patterny ale i scieżki audio, które możesz dowolnie ściskać i rozciągać. Dodatkowo scieżka audio posiada niezłe ficzery jak np. Time Strech, pozwalające np. rozciąganie sampla w czasie rzeczywistym, dostosowując automatycznie do tempa.

Z opinii w necie dowiedziałem się, że podobno program ten, przynajniej w wersji dołączanej do interfejsu audio, nie obsługuje VSTi.

Presonus SO posiada pełne wsparcie dla VSTi - bardzo szczegółowo o tym świetnym DAW'ie możesz dowiedzieć się w ostatnim numerze EIS

Możecie na przykład zaznaczyć scieżkę, zawieająca np. 300 nut i połączyć je pitchbendem jednym kliknięciem, bez konieczności edycji pojedyńczych nut??? Byłby to duży plus dla tego programu.

W FL Studio zrobisz to bardzo szybko w piano rolu, zaznaczając nuty które chcesz potraktować pitchem, a następnie niżej ustawiając stronę, oraz natężenie pitchu, nie ingerując w pozostałe nuty (niezaznaczone). Jeśli chcesz całą scieżke, to po prostu ctrl+a. Pamiętajmy że pitcha trzeba określić.

Odnośnie automatyki, we wszystkich DAW'ach polega ona na tym samym, wszelkie linie budujesz za pomocą punktów. W FLS pod tą samą automatyzacje możesz podpinać wszelkie parametry (dla niektórych DAW'ów to nieosiągalne). Również w FLS automatyzacje możesz "rysować" na eventach, bez żadnych granic i punktów, przypominające malowanie pędzlem.

tg

Post autor: tg » poniedziałek 27 wrz 2010, 19:52

Witam ponownie i dziękuję za odzew!

@elmuz1

...
Bo "tworzenie makr" brzmi tak prgramistycznie? Zobacz, sprawdź i nie pisz głupot, bo makra to jedna z wielu zalet Reapera, a ich tworzenie to b. prosta rzecz.

---------------------------------
Mógłbyś wyjaśnić o co Ci chodzi? "Połączyć nuty pitchbendem"?
Za niskie ciśnienie chyba nad Polską? Bez obrazy. ...

Już tłumaczę! Mamy sekwencję 300 nut. Fragment tej sekwencji, to np. ...CADF.... Chodzi o to, aby w tej sekwencji zakończenie dźwięku "C" osiągnęło "A", zakończenie dżwięku "A" osiągnęło "D", zakończenie "D" osiągnęło "F", itd. 2/3 długości każdego dźwięku powinno mieć stałą wysokość (np. 2/3 C powinno mieć wysokość C), a pozostała 1/3 to łukowate wygięcie do dźwięku następnego. Chodzi mi o to, by nie ustawiać ręcznie pitch bendu nutka po nutce, ale by program wykrywał rożnicę wysokości kolejnych dźwięków i sam ustawiał zarówno wartość parametru pitch bend, jak i kształt krzywej narastania/opadania (w zależności od długości trwania poszczególnych dźwięków). Czy napisanie takiego makra to prosta rzecz? Jeśli tak, to czy mógłbyś napisać takie makro i przedstawić je na forum?

@Sergey_Nevone

...

FL Studio posiada nie tylko patterny ale i scieżki audio, które możesz dowolnie ściskać i rozciągać.

To bardzo przydatna cecha, jak na program w tej cenie, ale jak to zrobić z paternem MIDI? Trzeba chyba przejść do piano roll, ctr+a, chwycić myszą, ścisnąć o połowę, ...ale czy wtedy pattern też się automatycznie skróci, czy zostanie w nim wolne miejsce?

...

Presonus SO posiada pełne wsparcie dla VSTi - bardzo szczegółowo o tym świetnym DAW'ie możesz dowiedzieć się w ostatnim numerze EIS

W takim razie przepraszam, jeszcze nie czytałem. Sugerowałem się opiniami z jakiegoś sklepu muzycznego (program był sprzedawany jako dodatek do interfejsu audio f-my Presonus).

...

W FL Studio zrobisz to bardzo szybko w piano rolu, zaznaczając nuty które chcesz potraktować pitchem, a następnie niżej ustawiając stronę, oraz natężenie pitchu, nie ingerując w pozostałe nuty (niezaznaczone). Jeśli chcesz całą scieżke, to po prostu ctrl+a. Pamiętajmy że pitcha trzeba określić.

Jeśli zrobię to w w/w sposób, to wszystkie zaznaczone nuty wygną się o stałą wartość, np. o tercję w górę, dobrze zrozumiałem? Chodziło mi raczej o to, by program wykrywał rożnicę wysokości kolejnych dźwięków i sam ustawiał zarówno wartość parametru pitch bend, jak i kształt krzywej narastania/opadania, w taki sposób, by przejścia między dźwiękami były niezauważalne (jak wspomniałem wyżej w wypowiedzi dla kolegi elmuza1).

...Odnośnie automatyki, we wszystkich DAW'ach polega ona na tym samym, wszelkie linie budujesz za pomocą punktów....

Mam nadzieję, że np. w FLS można też zastosować jedną z predefiniowanych krzywych, np. sinus, piłę lub prostokąt.

@ Wszyscy

Przepraszam, jeśli kogoś obraziłem. Z pewnością Reaper, FLS, czy Presonus to bardzo dobre programy. Być może zdecyduję się na któryś z nich. Na razie jednak chciałbym poznać Wasze dogłębne opinie nie tylko na temat tych, ale też innych programów.

Serdecznie pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 27 wrz 2010, 21:46

...Mamy sekwencję 300 nut. Fragment tej sekwencji, to np. ...CADF.... Chodzi o to, aby w tej sekwencji zakończenie dźwięku "C" osiągnęło "A", zakończenie dżwięku "A" osiągnęło "D", zakończenie "D" osiągnęło "F", itd. 2/3 długości każdego dźwięku powinno mieć stałą wysokość (np. 2/3 C powinno mieć wysokość C), a pozostała 1/3 to łukowate wygięcie do dźwięku następnego. Chodzi mi o to, by nie ustawiać ręcznie pitch bendu nutka po nutce, ale by program wykrywał rożnicę wysokości kolejnych dźwięków i sam ustawiał zarówno wartość parametru pitch bend, jak i kształt krzywej narastania/opadania (w zależności od długości trwania poszczególnych dźwięków).

Nie wiem, jaka gleboka jest Twoja wiedza na temat MIDI i sposobu pracy z MIDI, ale to powyzej jest niedostepne w zadnym programie, bo nie zalezy od sekwencera tylko od instrumentu (co z koncem i poczatkiem nuty?). Nie sadze, aby inne proponowane zabawy z pitchbendem, "sciskaniem" patternow i wklejaniem automatyki funkcja z excela daly sie rowniez w czymkolwiek zrealizowac. Powod tego jest jednak dosc prosty - IMO sa to operacje bezsensowne i wydumane, nie majace wiekszego zwiazku z normalnym zastosowaniem programow muzycznych. Takie oprogramowanie musialbys sobie sam napisac

Blaviken

Post autor: Blaviken » poniedziałek 27 wrz 2010, 21:59

http://www.reaper.fm/download.php
Pełna wersja instalacyjna Repaera "waży" niecałe 6MB. Jest przez 30 dni w pełni funkcjonalna (zresztą po okresie testowym także). Ściągnij i sam się przekonaj czy da się zrobić w nim to o co tutaj pytasz. Jeśli się zdecydujesz cena w pełni funkcjonalnej wersji to 40$.
www.blaviken.com

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 23:15

...IMO sa to operacje bezsensowne i wydumane, nie majace wiekszego zwiazku z normalnym zastosowaniem programow muzycznych. Takie oprogramowanie musialbys sobie sam napisac...

Dokładnie
Toż nikomu, nawet średnio zaawansowanemu w tematyce MIDI nie będzie to do niczego potrzebne.
Nie twierdzę przy tym, że jest to niewykonalne - wręcz przeciwnie. Tyle, że takie rzeczy robi się zwykle już "pod siebie", najczęściej samodzielnie. Przy tym tylko i wyłącznie po to, aby jakoś (na swój jedyny sposób) ułatwić sobie życie.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

tg

Post autor: tg » wtorek 28 wrz 2010, 01:35

@matiz

...

Nie wiem, jaka gleboka jest Twoja wiedza na temat MIDI i sposobu pracy z MIDI, ale to powyzej jest niedostepne w zadnym programie, bo nie zalezy od sekwencera tylko od instrumentu (co z koncem i poczatkiem nuty?). Nie sadze, aby inne proponowane zabawy z pitchbendem, "sciskaniem" patternow i wklejaniem automatyki funkcja z excela daly sie rowniez w czymkolwiek zrealizowac. Powod tego jest jednak dosc prosty - IMO sa to operacje bezsensowne i wydumane, nie majace wiekszego zwiazku z normalnym zastosowaniem programow muzycznych. Takie oprogramowanie musialbys sobie sam napisac
...

Gdyby moja wiedza była głęboka, to nie pisałbym w dziale "Dopiero zaczynam"Embarassed.  To co chciałbym osiągnąć przy pomocy pitchbendu, a tak mozolnie dotąd opisywałem, to po prostu efekt portamentoEmbarassed. Nie sądzę, by był on "bezsensowny i wydumany", często go słychać w muzyce elektronicznej. FL Studio np. (help dostępny na stronie producenta) umożliwia ten efekt, ale tylko dla natywnych instrumentów (nie dla wtyczek VSTi i DXi). A ja to chciałbym osiągnąć dla sampli, najlepiej sounfontów (myślę że to mniej obciąży procesor niż syntezator, a może się mylę?...).

Jeśli chodzi o ściskanie patternów...Tutaj chodziło mi o coś takiego; zaznaczam np. ośmiotaktową ścieżkę, wciskam przycisk "podwój tempo" i mam ściśnięty  czterotaktowy fragment, który powielam i stosuję jako tło dla ścieżki macierzystej. Taką możliwość posiadał prosty, darmowy sekwencer Evolution, którym bawiłem się daaawno temu i przez krótki czas na "wypasionym" Pentium MMX 166 MHz. Nie było wtedy jeszcze mowy o wirtualnych syntezatorach...

Co do wklejania funkcji z Excela... Może dziś bezsensowne i wydumane, ale nie wiadomo do czego się mogą przydać się w przyszłości takie skomplikowane i regularne przebiegi automatyki. Pryznaję jednak, że w tym przypadku, jak wspomniał Pan Redaktor Wojciech Chabinka "...nikomu, nawet średnio zaawansowanemu w tematyce MIDI nie będzie to do niczego potrzebne".

Serdecznie pozdrawiam

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 28 wrz 2010, 02:55

Gdyby moja wiedza była głęboka, to nie pisałbym w dziale "Dopiero zaczynam"Embarassed.  To co chciałbym osiągnąć przy pomocy pitchbendu, a tak mozolnie dotąd opisywałem, to po prostu efekt portamentoEmbarassed.

Nie sądzę, by był on "bezsensowny i wydumany", często go słychać w muzyce elektronicznej.

I NIGDY nie jest realizowany w sposób, jaki sobie wydumałeś :P

Dla sampli efekt ten daje się osiągnąć , korzystając z odpowiedniego samplera. Programowanie portamento w MIDI mija się z celem - rozdzielczość takiego portamento może być gorsza niż rozdzielczość w syntezatorze lub w samplerze. Lepiej sprawdź Kontakta.

Jeśli chodzi o ściskanie patternów...Tutaj chodziło mi o coś takiego; zaznaczam np. ośmiotaktową ścieżkę, wciskam przycisk "podwój tempo" i mam ściśnięty  czterotaktowy fragment, który powielam i stosuję jako tło dla ścieżki macierzystej.

Taką możliwość da ci Reaper - każdy element na ścieżce moze mieć własne tempo odtwarzania. Trzy kliknięcia i gotowe.

Co do wklejania funkcji z Excela... Może dziś bezsensowne i wydumane, ale nie wiadomo do czego się mogą przydać się w przyszłości takie skomplikowane i regularne przebiegi automatyki.

Skomplikowane przebiegi można zrobić ręcznie, potem zapisać je w pustym projekcie i z niego wklejać (Reaper pozwala na otwieranie wielu proj. jednoczesnie, więc z tym nie ma problemu).

Choć to faktycznie wydumane.

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 28 wrz 2010, 09:55

Co do wklejania funkcji z Excela... Może dziś bezsensowne i wydumane, ale nie wiadomo do czego się mogą przydać się w przyszłości takie skomplikowane i regularne przebiegi automatyki.
...

Takie przebiegi można tworzyć na różne sposoby:

- korzystając z narzedzi tworzenia krzywych w DAW

- "rysując" przebieg ręcznie w DAW

- rejestrując informacje z kontrolera MIDI (i później go edytując)

- korzystając z zewnętrznych LFO w postaci wtyczek

W każdym przypadku możesz kontrolować wpływ przebiegu na dźwięk w czasie rzeczywistym słysząc efekty. Twój pomysł wymaga umiejętności doboru matamatycznych współczynników prawie w ciemno.

Z bardzo wybiegasz w przyszłość.

Pozdrawiam

Janusz

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 28 wrz 2010, 10:02

To co chciałbym osiągnąć przy pomocy pitchbendu, a tak mozolnie dotąd opisywałem, to po prostu efekt portamentoEmbarassed. Nie sądzę, by był on "bezsensowny i wydumany", często go słychać w muzyce elektronicznej. FL Studio np. (help dostępny na stronie producenta) umożliwia ten efekt, ale tylko dla natywnych instrumentów (nie dla wtyczek VSTi i DXi). A ja to chciałbym osiągnąć dla sampli, najlepiej sounfontów (myślę że to mniej obciąży procesor niż syntezator, a może się mylę?...).

A zauwazyles, gdzie jest atak (note on) w przypadku tradycyjnego syntezatora z portamento a gdzie w Twoim?

ODPOWIEDZ