korekcja

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
michalk88
korekcja

Post autor: michalk88 » piątek 10 wrz 2010, 19:15

Witam wszystkich!
Mam pytanie odnosnie korekcji: czy na etapie miksu powinno sie stosować korekcję na sumie, czy tylko na ściezkach, aby uzyskać zamierzony efekt? Dajmy np, że brakuje wysokich częstotliwości w miksie, i potrzebujemy je podbić. Co wtedy?? Czy podbijać na jakichś scieżkach czy na sumie??
pozdrawiam

Awatar użytkownika
acoto

Re: korekcja

Post autor: acoto » piątek 10 wrz 2010, 19:23

niby wszystko jest dozwolone byleby efekt był jako taki ale.. jeśli ci czegoś brakuje w miksie to znaczy że go spaprałeś albo coś,jeszcze wcześniej.

michalk88

Post autor: michalk88 » piątek 10 wrz 2010, 19:26

...niby wszystko jest dozwolone byleby efekt był jako taki ale.. jeśli ci czegoś brakuje w miksie to znaczy że go spaprałeś albo coś,jeszcze wcześniej.... 

aha, dzieki:)

czyli powinienem sie za ścieżki wziąść od nowa i szukać tam przyczyny??

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 11 wrz 2010, 12:39

Sceptycznie podchodzę do samodzielnego podbijania częstotliwości. Jeśli brakuje w miksie góry proponuje:

- zapiąć na ścieżki odpowiedzialne za górne częstotliwości coś w stylu PSP mix treble
- obciąć częstotliwości które są za bardzo wyeksponowane

michalk88

Post autor: michalk88 » sobota 11 wrz 2010, 21:49

kurcze, dalej nie mogę sobie dac rady z tym, jak wytnę te dolne czestotliwosci wtedy stopa i bas gdzies giną...
pewnie błędy aranżacyjne wchodzą w grę...
jakie instrumenty powinny sie znaleźć w najwyższym pasmie??

jak obserwuje na paz analyzerze nagrania komercyjne(wtyczki waves) to widzę, ze przez cały utwór jest nasycony, całe pasmo jest aktywne. Oczywiscie włączając korektor na sumie mozna uzyskać podobne proporcje, ale brzmi to strasznie...w moim przypadku, jak wspomniałem wcześniej brakuje wysokich częstotliwości i postępując w ten sposób(korektor na sumie) wszystko syczy itp...chyba nietrudno sobie wyobrazić:(

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 11 wrz 2010, 23:28

...kurcze, dalej nie mogę sobie dac rady z tym, jak wytnę te dolne czestotliwosci wtedy stopa i bas gdzies giną...

jak obserwuje na paz analyzerze nagrania komercyjne(wtyczki waves) to widzę, ze przez cały utwór jest nasycony, całe pasmo jest aktywne. Oczywiscie włączając korektor na sumie mozna uzyskać podobne proporcje, ale brzmi to strasznie...w moim przypadku, jak wspomniałem wcześniej brakuje wysokich częstotliwości i postępując w ten sposób(korektor na sumie) wszystko syczy itp...chyba nietrudno sobie wyobrazić:(
...

Bo widzisz... stosowanie korekcji na sumie może mieć tylko wtedy miejsce kiedy miks sam w sobie jest spójny.  Jezeli jakiś element 'wystaje' z miksu wtedy zrobi ci się pasudne przejaskrawienie i wyjdzie błąd. 

Stosowanie korekcji na calosci miksu jest jak najbardziej poprawnym zabiegiem (wręcz masteringowym). Jezeli cały miks bez uzycia korekcji brzmi matowo ale spójnie (pasmo emisyjne jest pełne) to nie ma zadnych przeciwskazań pod podciągnięcia na calosci. Ale jezeli próbujesz ratować  pasmo korektorem na sumie to znaczy ze albo czegość brakuje w aranzacji, albo źle zrobiony jest miks. Wzasadzie przed i po korekcji miks musi być pełny w swoim wyrazie. 

Jezeli po podciągnieciu na calosci miks ci syczy to znaczy juz w samym miksie masz dziure w paśmie i nadmiar czegoś innego.  Ruchy korektorem na calosci poprawnego misksu nie powinny obnażać jego błędów.  

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » niedziela 12 wrz 2010, 10:49

...kurcze, dalej nie mogę sobie dac rady z tym, jak wytnę te dolne czestotliwosci wtedy stopa i bas gdzies giną...
...
tak bładzić po omacku to sobie możesz bardzo długo. Jak nie dajesz z czymś rady to poproś o konsultacje na jakimś specjalistycznym forumie / od bidy może być tutaj , Dzwiek.org ,fora konkretnych gatunków itp./ zamieszczając ten swój mix.

ODPOWIEDZ