"Nie wejście lecz port USB. Za jego pomocą jest realizowana komunikacja MIDI. Faktem jednak jest, iż Oxygen nie ma standardowych MIDI in/out. Szkoda, bo przez to nie może służyć jako zewnętrzny interfejs MIDI (niejako gratis)"
Takie elementarne kwestie rozumiem. Przepraszam za to nazewnicze faux pas.
"W dzisiejszych czasach zarówno z jednym jak i drugim jest bardzo podobnie u wszystkich producentów. Wszystko zależy od tego, do czego chcesz takie klawiatury wykorzystać - a o tym zapomniało Ci się jakoś napisać."
Wypisałem marki i interesujące mnie modele. Nie oczekuję niczego super skomplikowanego. Cele raczej półprofesjonalne. Ale nie miałem do czynienia wcześniej z tym sprzętem, nie do wszystkich testów mogę dotrzeć. Poprosiłem o opinie użytkowników, by uniknąć ewentualneych bubli, modeli nieudanych. ---> "(- I najważniejsze. Często docieram do opini rodzaju "bubel", "klawisz przestał działać", "soft się wiesza" itp.. Takiego zakupu wolałbym właśnie uniknąć i dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opini)"
"I co z tego? Klawiatura potrzebna Ci jest żeby "wyglądała"?
Bo jesli tak, to weź sobie najładniejszą i nie zawracaj tu więcej ludziskom głowy."
Widzę jednak, że dyskusja nie może się toczyć jakimś swobodniejszym i życzliwszym trybem, bez napinania się. Nie da się zasięgnąć bardziej podstawowej wiedzy od profesjonalistów, bo można ich strasznie tym rozsierdzić. A ja naiwny myślałem, że jak ludziska mają ochotę, to dzielą się spostrzeżeniami. Jeśli nie mają - relaksują się z nogami na biurku, popijając kawę...
Wszystkim zainteresowanym, kuba-core, EMD, 2ms, Soundscape, dr_after., dziękuję za życzliwy ton i rady (wbrew pozorom bardzo pomocne dla kogoś mniej rozeznanego). A Redakcji proponuję napić się tej kawki.
serdecznie pozdrawiam