Klawiatury sterujące MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
adacho
Re: Klawiatury sterujące MIDI

Post autor: adacho » sobota 04 wrz 2010, 20:01

"Nie wejście lecz port USB. Za jego pomocą jest realizowana komunikacja MIDI. Faktem jednak jest, iż Oxygen nie ma standardowych MIDI in/out. Szkoda, bo przez to nie może służyć jako zewnętrzny interfejs MIDI (niejako gratis)"

Takie elementarne kwestie rozumiem. Przepraszam za to nazewnicze  faux pas.

"W dzisiejszych czasach zarówno z jednym jak i drugim jest bardzo podobnie u wszystkich producentów. Wszystko zależy od tego, do czego chcesz takie klawiatury wykorzystać - a o tym zapomniało Ci się jakoś napisać."

Wypisałem marki i interesujące mnie modele. Nie oczekuję niczego super skomplikowanego. Cele raczej półprofesjonalne. Ale nie miałem do czynienia wcześniej z tym sprzętem, nie do wszystkich testów mogę dotrzeć. Poprosiłem o opinie użytkowników, by uniknąć ewentualneych bubli, modeli nieudanych. ---> "(- I najważniejsze. Często docieram do opini rodzaju "bubel", "klawisz przestał działać", "soft się wiesza" itp.. Takiego zakupu wolałbym właśnie uniknąć i dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opini)"

"I co z tego? Klawiatura potrzebna Ci jest żeby "wyglądała"?
Bo jesli tak, to weź sobie najładniejszą i nie zawracaj tu więcej ludziskom głowy."

Widzę jednak, że dyskusja nie może się toczyć jakimś swobodniejszym i życzliwszym trybem, bez napinania się. Nie da się zasięgnąć bardziej podstawowej wiedzy od profesjonalistów, bo można ich strasznie tym rozsierdzić. A ja naiwny myślałem, że jak ludziska mają ochotę, to dzielą się spostrzeżeniami. Jeśli nie mają - relaksują się z nogami na biurku, popijając kawę...

Wszystkim zainteresowanym, kuba-core, EMD, 2ms, Soundscape, dr_after., dziękuję za życzliwy ton i rady (wbrew pozorom bardzo pomocne dla kogoś mniej rozeznanego). A Redakcji proponuję napić się tej kawki.

serdecznie pozdrawiam

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 04 wrz 2010, 20:28

...Często docieram do opini rodzaju "bubel", "klawisz przestał działać", "soft się wiesza" itp.. Takiego zakupu wolałbym właśnie uniknąć i dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opini)"

W sensie mechaniki i elektroniki wszystkie wymienione sterowniki są podobnym, lub wręcz takim samym sprzętem. I nie znajdziesz tu jednej opinii o którymś, bo ta zależy tu już głównie od sposobu użytkowania.
Po prostu - jest to el-sprzęt jak każdy inny, jeden się zepsuje w tej samej serii, a inny nie.

...Jeśli nie mają - relaksują się z nogami na biurku, popijając kawę...

Redakcja pije kawę systematycznie, nawet i bez biurka. Przy tym najgorsze co jej się może trafić to ktoś, kto nie kuma (nie chce zakumać) czaczy .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » poniedziałek 06 wrz 2010, 22:51

......Ze swojej strony mogę tylko przestrzec: większosc dostepnych na rynku klawiatur MIDI nie ma pamięci na własne presety (zmiana kanału MIDI, Bank Select, Program Select, Volume i ustawień parametrów klawiatury pod jednym przyciskiem), co praktycznie wyklucza je w profesjonalnych zastosowań live...

Łoj, a które to ze wspomnianych?

Hmm. Może w ten sposób: nie tyle chodzi o pamięć na własne presety, co o ich łatwe wywoływanie. Pierwszy z brzegu przykład: Axiom. Najpierw recall, potem wklepanie numeru. Kto ma na to czas, gdy jest sekunda czasu na zmianę brzmienia? Bezuzyteczna komplikacja na scenie. Nie mówiąc już o tym, że tych presetów może być raptem 20. Smiech na sali. To jest norma we współczesnych klawiaturach sterujących. Kiedyś było z tym lepiej.

...Wyjątkiem wśód obecnie produkowanych jest Novation Remote SL - najbardziej IMO zaawansowana klawiatura sterująca na rynku...

Też łoj

A cóz do zarzucenia masz dla Novation?

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 07 wrz 2010, 10:40

...Może w ten sposób: nie tyle chodzi o pamięć na własne presety, co o ich łatwe wywoływanie. Pierwszy z brzegu przykład: Axiom. Najpierw recall, potem wklepanie numeru. Kto ma na to czas, gdy jest sekunda czasu na zmianę brzmienia? Bezuzyteczna komplikacja na scenie...

Możliwość zmiany brzmienia zawsze warto zrealizować w ramach danego Presetu (za pomocą przycisku, pada, enkodera, czegokolwiek), a nie przez jego zmianę. Pomijają fakt, iż dla każdego brzmienia bez sensu zajmujemy pamięć Presetów, to dochodzi tu jeszcze zwłoka z jaką się spotkamy przy przeładowaniu Presetów. A z tym potrafi być różnie, rekordzistkami są tu dla mnie klawiatury Fatara (StudioLogic). Przy tym zwykle zawsze musimy coś nacisnąć aby wcześniej dostać się do trybu zmiany Presetu. W Axiomie, dzięki klawiaturze numerycznej, nie ma za to problemu z wywołaniem konkretnego Presetu, znacznie gorzej jest, gdy trzeba go wybrać sekwencyjnie za pomocą np. encodera.

...Nie mówiąc już o tym, że tych presetów może być raptem 20. Smiech na sali. To jest norma we współczesnych klawiaturach sterujących. Kiedyś było z tym lepiej...

Jeśli Presety są wyświetlane w trybie numerycznym, bez możliwości ich nazwania (Axiom) to 20 Presetów spokojnie wystarczy aby łatwo je zapamiętać. W mej praktyce nigdy nie użyłem więcej niż 10 Presetów. Zapamiętanie większej ich ilości bez rozpiski przekracza już moją pamięć nieulotną.

...A cóz do zarzucenia masz dla Novation?...

Ależ nic nie mam jej do zarzucenia, znam ją dobrze choć nie posiadam. Wbrew pozorom jeśli chodzi o możliwości programowania są to bardzo zbliżone sterowniki. Novation ma lepszą klawiaturę, znacznie lepiej zobrazowane wyświetlanie parametrów i dostęp do ich edycji ale też i... znacznie wyższą cenę. Nie ma przy tym pełnowymiarowych padów które są mi niezbędne. I właśnie gdyby nie to ostatnie, to pewnie bym ją kupił zamiast Axioma. I tak oto, w sumie przez tę jedną sprawę, ta doskonała klawiatura przepadła w mym rankingu przedzakupowym.

Warto mieć maksymalnie wypasioną klawiaturę MIDI, ale trzeba zawsze się zastanowić co tak najbardziej do owego wypasu będzie nam w niej potrzebne. Nie ma jeszcze takiej co ma wszystko, a przy tym niedrogiej
[addsig]

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 07 wrz 2010, 18:00

Możliwość zmiany brzmienia zawsze warto zrealizować w ramach danego Presetu (za pomocą przycisku, pada, enkodera, czegokolwiek), a nie przez jego zmianę.

No ale jak zmienić za pomocą enkodera brzmienie jednego VSTi na drugi? Ja użyam kilku różnych vsti na scenie i każdy z nich jest przypisany do własnego kanału MIDI. O ile mogę wyobrazić sobie ustawienie presetów jeden po drugim w ramach jednego vsti (np. takiego fm8)) a potem wybieranie ich enkoderem, nie mogę wyobrazić sobie, że za pomocą enkodera nagle klawiatura zmieni mi kanał, bank, program i ustawienia pedału ekspresji i suwaka volume. A jest to potrzebne, jeżeli używa się na scenie więcej niż jednego vsti.

Mój stary Roland A-33 ma taką możliwość - 16 przycisków, dwa banki (czyli 32 presety - nadal niedużo, ale już wystarczająco dla prostych zastosowań), każdy przekonfigurowuje klawiaturę w ciągu ułamka sekundy. Przy mocnej maszynie pozwala to na zmianę brzmienia tak płynną, jak w dowolnym syntezatorze.

A co do liczby presetów - w czasach, gdy gra się w kilku zespołach to żadna ich liczba nie jest za duża :)

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 07 wrz 2010, 18:33

...Mój stary Roland A-33 ma taką możliwość...

Roland A-33? O rany, przecież ten sterewnik praktycznie nie potrafi nic innego robić niż własnie szybko zmieniać banki i brzmienia. I to też tylko w matrycy 8/8

Właśnie do tego nadaje się idealnie, ale spróbuj zamapować na nim coś z E-mu, Kurzweil i innych, o innej organizacji brzmień w bankach .

Ale OK, tylko gdzie suwaki, pokrętła, enkodery, pady, wstęgi, drążki, strefy...?

...A co do liczby presetów - w czasach, gdy gra się w kilku zespołach to żadna ich liczba nie jest za duża :-)...

Śmiem twierdzić, iż w naszych czasach liczy się bardziej liczba dostępnych jednocześnie manipulatorów niż Presetów.
[addsig]

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 07 wrz 2010, 20:58

Edirol PCR-800

Wdzięczny będę za każdą rzeczową opinię....

Ja używam Edirola PCR-300, czyli wersję mniejszą o parę oktaw ;)
Zalety:
-olbrzymia liczba kontrolerow do przypisania przez midi, i to roznego rodzaju: suwaki, galki, przyciski a nawet crossfader.
-estetyczne wykonanie i spasowanie (ta wstawka z aluminum!) - te same zreszta elementy zostaly wykorzystane w Rolandzie SH 01 Gaia
-w sumie sprzet trwaly, jezdzi ze mna na trasy - chociaz nie rzucam nią o glebę więc nie miała jeszcze jakiś przejść;)
-dla mnie zadowalajaca praca klawiszy, z tym że ja nie jestem profesjonalnym pianista
-moze teraz to juz standard, ale jak kupowalem te klawe to jeszcze nie bylo: dowolne dzielenie klawiatury na osobne sygnaly midi (splitting). Dla mnie to bardzo przydatne np przy graniu barwami NI Kontakta.
Wady:
- fizyczne wyjscie midi wypuszcza sygnaly midi dopieo po uzyciu firmowego zasilacza - samo zasilanie przez usb nie da rady. Oczywiscie mozna uzywac midi po kablu usb i wtedy dziala wszystko.
- jak spojrzysz na klawiature z gory, to przez przerwy miedzy klawiszami widac uklady scalone! wez tam cos przypadkiem wylej ;)
-pakiet softu tylko na windowsa
- wszystkie gniazda sa po lewej stronie klawiatury.
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » środa 08 wrz 2010, 19:23

- fizyczne wyjscie midi wypuszcza sygnaly midi dopieo po uzyciu firmowego zasilacza - samo zasilanie przez usb nie da rady. Oczywiscie mozna uzywac midi po kablu usb i wtedy dziala wszystko.

Bzdura. Jakoś mam PCR800 podpiętą tylko pod usb i mogę sterować jednocześnie i vst i podpiętym modułem brzmieniowym. Zasilacza nigdy nie podłączałem. Trzeba przyznać że potencjometry ma super ten Edirol, nie jakieś delikatne dziadostwo jak w M-audio itp.

Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
lunarbeats

Post autor: lunarbeats » czwartek 09 wrz 2010, 11:18

Novation Remote SL MKII 61, Trochę mniejszy Novation Nocturn 49, M-Audio Axiom Pro 61 i M-Audio Axiom 61. Wydaje mi się że tymi konstrukcjami powinieneś się zainteresować. Axiom Pro i Remote SL 61 to trochę droższe konstrukcje, ale szczerze... lepiej dołożyć niż później płakać "mogłem się wstrzymać i kupić lepszego"
Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 09 wrz 2010, 20:57

...

Bzdura. Jakoś mam PCR800 podpiętą tylko pod usb i mogę sterować jednocześnie i vst i podpiętym modułem brzmieniowym. Zasilacza nigdy nie podłączałem. Trzeba przyznać że potencjometry ma super ten Edirol, nie jakieś delikatne dziadostwo jak w M-audio itp....

No nie bzdura, tylko ja pisalem ze mam PCR300. O tym zasilaczu powiedzieli w autoryzowanym serwisie Roladna/Edirola. Wiec sie hamuj ze slowami bzdura itp.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

ODPOWIEDZ