Roland D20 - jak zapisać zmianę barwy na tracku?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
krzysztof1969
Re: Roland D20 - jak zapisać zmianę barwy na tracku?

Post autor: krzysztof1969 » wtorek 24 sie 2010, 16:05

Dziękuję bardzo. To konkretna odpowiedz. No właśnie.. Wszystko co napisałeś się zgadza . Kanały midi ustawione właśnie tak z resztą potrafię z pozycji klawiszy funkcyjnych zrobić reset klawisza do ustawień standartowych. Dograłem w środku utworu pianino konkretną barwą, zapisałem (all) i nie pamięta stąd właśnie ten temat. Powinien a nie chce i już. Próbowałem wszystkiego co jest mi znane, wykasowałem trak, nagrałem od nowa na innym traku i nic . Może za wiele instrumentów użyłem albo jest uszkodzony?. Próbowałem też inaczej wykasowałem jeden z traków na próbę i dalej to samo. Przypuszczam że gdzieś robię błąd. Tylko gdzie. Spędziłem nad tym problemem wiele godzin i ciągle to samo. Ktoś powie ale uparciuch no cóż chcę opanować ten klawisz.

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 24 sie 2010, 18:14

.. Dograłem w środku utworu pianino konkretną barwą, zapisałem (all) i nie pamięta stąd właśnie ten temat...

OK.
Napisz wiec jak krok po kroku to zrobiłeś (nie pomijając absolutnie niczego) .

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » środa 25 sie 2010, 09:51

Sequwencer włączony.
1. Value- ustawiam takt na 58
2. Włączam nagrywanie na traku 6 (kontrolka na czerwono)
3. Teraz mam możliwość wyboru barwy (wybieram B66)
4. START- włącza się metronom. (Roland cofa zawsze w takim wypaku o 3 takty Chyba że użyje się KEY ON) czekam..
5. Dogrywam - STOP

Sprawdzam czy jest ok cały utwór nagrywam SAVE ALL na dyskietkę i to wszystko.

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » środa 25 sie 2010, 10:51

... Sequwencer włączony.
1. Value- ustawiam takt na 58
2. Włączam nagrywanie na traku 6 (kontrolka na czerwono)
3. Teraz mam możliwość wyboru barwy (wybieram B66)
4. START- włącza się metronom. (Roland cofa zawsze w takim wypaku o 3 takty Chyba że użyje się KEY ON) czekam..
5. Dogrywam - STOP

Sprawdzam czy jest ok cały utwór nagrywam SAVE ALL na dyskietkę i to wszystko....

Próbowałem fukcji PUNCH (dogrywanie w takcie) nie mam odpowiedniego sprzętu do tego ale można użyć zwykłego jacka i języka aby włączyć tą funkcję ale też nic z tego nie pamięta.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 25 sie 2010, 11:09

...ale też nic z tego nie pamięta....

Nie pamięta całej podrzutki czy tylko samego brzmienia?
[addsig]

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » środa 25 sie 2010, 12:08

Wszystko jest tylko brzmienia nie pamięta. Powinien przeskoczyć na trak 6 w momencie jego zadziałania a nie przeskakuje. Co chyba źle zrobiłem. Mój kolega potrafił na tym klawiszu robić dwa utwory następujące po sobie tak jakby był jeden i nagrywał to działa do dziś. Barwy się zmieniają ptrzeskakują w momencie zadziałania traka. Niestety nie mam kontaktu z tym kolesiem. To był prawdziwy AS tego klawisza przypuszczam że zrobiłby to w dwie minuty.

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » środa 25 sie 2010, 13:08

...Wszystko jest tylko brzmienia nie pamięta. Powinien przeskoczyć na trak 6 w momencie jego zadziałania a nie przeskakuje. Co chyba źle zrobiłem. Mój kolega potrafił na tym klawiszu robić dwa utwory następujące po sobie tak jakby był jeden i nagrywał to działa do dziś. Barwy się zmieniają ptrzeskakują w momencie zadziałania traka. Niestety nie mam kontaktu z tym kolesiem. To był prawdziwy AS tego klawisza przypuszczam że zrobiłby to w dwie minuty. ...

Może ten klwisz tak ma że wszystko trzeba nagrać za pierwszym razem zgrać na dyskietkę i nie wracać już do tego? Chodz wydaje mi się to dziwne bo przecież poinna być możliwość rearanżacji utworu.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 25 sie 2010, 13:36

...Wszystko jest tylko brzmienia nie pamięta. Powinien przeskoczyć na trak 6 w momencie jego zadziałania a nie przeskakuje...

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "powinien przeskoczyć".
D20 nagrywa aranż zawsze na wszystkich trackach, choć z punktu użytkownika wydaje sie, iż jest inaczej.
Jeśli nie ma w którymś z tracków nutek, to po prostu track ten nie gra, ale jest. Jeśli nagrywasz coś po jakimś czasie od wystartowania utworu, to w pierwszym takcie takiego tracka musisz zapisać program (barwę) z której będziesz na nim korzystał. Wtedy to, w odpowiedniej chwili (w jakimś tam takcie) ową barwę będzie można zmienić.
[addsig]

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » środa 25 sie 2010, 14:06

Nie rozumiem?

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » środa 25 sie 2010, 14:11

...Nie rozumiem? ...

"Jeśli nagrywasz coś po jakimś czasie od wystartowania utworu, to w pierwszym takcie takiego tracka musisz zapisać program (barwę) z której będziesz na nim korzystał. Wtedy to, w odpowiedniej chwili (w jakimś tam takcie) ową barwę będzie można zmienić"

Dałoby się to sprecyzować?

ODPOWIEDZ