Roland D20 - jak zapisać zmianę barwy na tracku?
-
Dziękuję bardzo. To konkretna odpowiedz. No właśnie.. Wszystko co napisałeś się zgadza . Kanały midi ustawione właśnie tak z resztą potrafię z pozycji klawiszy funkcyjnych zrobić reset klawisza do ustawień standartowych. Dograłem w środku utworu pianino konkretną barwą, zapisałem (all) i nie pamięta stąd właśnie ten temat. Powinien a nie chce i już. Próbowałem wszystkiego co jest mi znane, wykasowałem trak, nagrałem od nowa na innym traku i nic . Może za wiele instrumentów użyłem albo jest uszkodzony?. Próbowałem też inaczej wykasowałem jeden z traków na próbę i dalej to samo. Przypuszczam że gdzieś robię błąd. Tylko gdzie. Spędziłem nad tym problemem wiele godzin i ciągle to samo. Ktoś powie ale uparciuch no cóż chcę opanować ten klawisz.
Re: Roland D20 - jak zapisać zmianę barwy na tracku?
.. Dograłem w środku utworu pianino konkretną barwą, zapisałem (all) i nie pamięta stąd właśnie ten temat...
OK.
Napisz wiec jak krok po kroku to zrobiłeś (nie pomijając absolutnie niczego) .
[addsig]
OK.
Napisz wiec jak krok po kroku to zrobiłeś (nie pomijając absolutnie niczego) .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
Sequwencer włączony.
1. Value- ustawiam takt na 58
2. Włączam nagrywanie na traku 6 (kontrolka na czerwono)
3. Teraz mam możliwość wyboru barwy (wybieram B66)
4. START- włącza się metronom. (Roland cofa zawsze w takim wypaku o 3 takty Chyba że użyje się KEY ON) czekam..
5. Dogrywam - STOP
Sprawdzam czy jest ok cały utwór nagrywam SAVE ALL na dyskietkę i to wszystko.
4. START- włącza się metronom. (Roland cofa zawsze w takim wypaku o 3 takty Chyba że użyje się KEY ON) czekam..
5. Dogrywam - STOP
Sprawdzam czy jest ok cały utwór nagrywam SAVE ALL na dyskietkę i to wszystko.
-
... Sequwencer włączony.
5. Dogrywam - STOP
Sprawdzam czy jest ok cały utwór nagrywam SAVE ALL na dyskietkę i to wszystko....
Próbowałem fukcji PUNCH (dogrywanie w takcie) nie mam odpowiedniego sprzętu do tego ale można użyć zwykłego jacka i języka aby włączyć tą funkcję ale też nic z tego nie pamięta.
5. Dogrywam - STOP
Sprawdzam czy jest ok cały utwór nagrywam SAVE ALL na dyskietkę i to wszystko....
Próbowałem fukcji PUNCH (dogrywanie w takcie) nie mam odpowiedniego sprzętu do tego ale można użyć zwykłego jacka i języka aby włączyć tą funkcję ale też nic z tego nie pamięta.
...ale też nic z tego nie pamięta....
Nie pamięta całej podrzutki czy tylko samego brzmienia?
[addsig]
Nie pamięta całej podrzutki czy tylko samego brzmienia?
[addsig]
-
Wszystko jest tylko brzmienia nie pamięta. Powinien przeskoczyć na trak 6 w momencie jego zadziałania a nie przeskakuje. Co chyba źle zrobiłem. Mój kolega potrafił na tym klawiszu robić dwa utwory następujące po sobie tak jakby był jeden i nagrywał to działa do dziś. Barwy się zmieniają ptrzeskakują w momencie zadziałania traka. Niestety nie mam kontaktu z tym kolesiem. To był prawdziwy AS tego klawisza przypuszczam że zrobiłby to w dwie minuty.
-
...Wszystko jest tylko brzmienia nie pamięta. Powinien przeskoczyć na trak 6 w momencie jego zadziałania a nie przeskakuje. Co chyba źle zrobiłem. Mój kolega potrafił na tym klawiszu robić dwa utwory następujące po sobie tak jakby był jeden i nagrywał to działa do dziś. Barwy się zmieniają ptrzeskakują w momencie zadziałania traka. Niestety nie mam kontaktu z tym kolesiem. To był prawdziwy AS tego klawisza przypuszczam że zrobiłby to w dwie minuty. ...
Może ten klwisz tak ma że wszystko trzeba nagrać za pierwszym razem zgrać na dyskietkę i nie wracać już do tego? Chodz wydaje mi się to dziwne bo przecież poinna być możliwość rearanżacji utworu.
Może ten klwisz tak ma że wszystko trzeba nagrać za pierwszym razem zgrać na dyskietkę i nie wracać już do tego? Chodz wydaje mi się to dziwne bo przecież poinna być możliwość rearanżacji utworu.
...Wszystko jest tylko brzmienia nie pamięta. Powinien przeskoczyć na trak 6 w momencie jego zadziałania a nie przeskakuje...
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "powinien przeskoczyć".
D20 nagrywa aranż zawsze na wszystkich trackach, choć z punktu użytkownika wydaje sie, iż jest inaczej.
Jeśli nie ma w którymś z tracków nutek, to po prostu track ten nie gra, ale jest. Jeśli nagrywasz coś po jakimś czasie od wystartowania utworu, to w pierwszym takcie takiego tracka musisz zapisać program (barwę) z której będziesz na nim korzystał. Wtedy to, w odpowiedniej chwili (w jakimś tam takcie) ową barwę będzie można zmienić.
[addsig]
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "powinien przeskoczyć".
D20 nagrywa aranż zawsze na wszystkich trackach, choć z punktu użytkownika wydaje sie, iż jest inaczej.
Jeśli nie ma w którymś z tracków nutek, to po prostu track ten nie gra, ale jest. Jeśli nagrywasz coś po jakimś czasie od wystartowania utworu, to w pierwszym takcie takiego tracka musisz zapisać program (barwę) z której będziesz na nim korzystał. Wtedy to, w odpowiedniej chwili (w jakimś tam takcie) ową barwę będzie można zmienić.
[addsig]
-
Nie rozumiem?
-
...Nie rozumiem? ...
"Jeśli nagrywasz coś po jakimś czasie od wystartowania utworu, to w pierwszym takcie takiego tracka musisz zapisać program (barwę) z której będziesz na nim korzystał. Wtedy to, w odpowiedniej chwili (w jakimś tam takcie) ową barwę będzie można zmienić"
Dałoby się to sprecyzować?
"Jeśli nagrywasz coś po jakimś czasie od wystartowania utworu, to w pierwszym takcie takiego tracka musisz zapisać program (barwę) z której będziesz na nim korzystał. Wtedy to, w odpowiedniej chwili (w jakimś tam takcie) ową barwę będzie można zmienić"
Dałoby się to sprecyzować?