Początki z muzyką elektroniczną - groovebox

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mushanokoji
Re: Początki z muzyką elektroniczną - groovebox

Post autor: mushanokoji » czwartek 12 sie 2010, 20:06

Nie ulega wątpliwości że grooveboxy są łatwymi urządzeniami idealnie nadającymi się do wkroczenia w świat muzyki elektronicznej, jednak jeżeli masz talent i szybko wyciśniesz z grooveboxa tyle ile się da, szybko się nim znudzisz. Jednym z dobrych grooveboxów jest nieco stary już, ale wciąż jary Roland Jx-305, choćby dlatego że posiada syntezatorową klawiaturę i duże możliwości w kreowaniu brzmienia

http://en.wikipedia.org/wiki/Roland_JX-305

Moją dobrą radą dla Ciebie jest popatrzenie nieco dalej, może nie powinieneś koncentrować się na grooveboxach, a na porządnych syntezatorach?

I jeżeli wspominasz o takim przedziale cenowym, może zainteresuje Ciebie Roland XP-80, też jest nieco już starszy, ale tą maszynę każdy zna, posiada 4 sloty na dodatkowe karty rozszerzeń, także będziesz mógł wzbogacić swoją biblotekę brzmień, brzmień naprawdę wysokiej jakości.

Osobiście nie polecam Tobie wtyczek virtualnych, to nie to samo co hardware.

Pozdrawiam

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 12 sie 2010, 22:27

...
Nie ulega wątpliwości że grooveboxy są łatwymi urządzeniami idealnie nadającymi się do wkroczenia w świat muzyki elektronicznej, jednak jeżeli masz talent i szybko wyciśniesz z grooveboxa tyle ile się da, szybko się nim znudzisz. Jednym z dobrych grooveboxów jest nieco stary już, ale wciąż jary Roland Jx-305, choćby dlatego że posiada syntezatorową klawiaturę i duże możliwości w kreowaniu brzmienia

http://en.wikipedia.org/wiki/Roland_JX-305

Moją dobrą radą dla Ciebie jest popatrzenie nieco dalej, może nie powinieneś koncentrować się na grooveboxach, a na porządnych syntezatorach?

I jeżeli wspominasz o takim przedziale cenowym, może zainteresuje Ciebie Roland XP-80, też jest nieco już starszy, ale tą maszynę każdy zna, posiada 4 sloty na dodatkowe karty rozszerzeń, także będziesz mógł wzbogacić swoją biblotekę brzmień, brzmień naprawdę wysokiej jakości.

Osobiście nie polecam Tobie wtyczek virtualnych, to nie to samo co hardware.

Pozdrawiam...

No ale kolega jasno sie wyrazil ze chce Korga EMXa a nie cos innego, wiec nie rob z tego watku konkursu kto jeszcze jakiego grooveboxa zna... Poza tym do kazdego z wejsciem midi moze sobie podlaczyc klawe i grac w razie potrzeby.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
MaxMartini

Post autor: MaxMartini » piątek 13 sie 2010, 14:14

zamiast jx-305 lepiej kup rolanda 505, jest tego duzo na allegro i widzialem ze sa tanie nawet 1000zl

jx-305 to 505 w klawiaturze

zwroc tylko uwage na wyswietlacz w 505, czy wyswietla wszystko bo byly z tym problemu

mam 505 i moj akurat wyswietla dobrze

to dosyc solidny sprzet, poszukaj na youtube demo

nie jest to super kompletny sprzet do muzyki jak na obecne czasy, ale jest tani i moze zostac uzupelniony o jakis virtualny analog

jesli stronisz od kompow na poczatek super zakup, fajny seqwencer, duzo patternow

po co ci klawiatura do tego,

xp80 to kon pociagowy do wszystkiego, ale raczej do pop, elektorniki, dance niz techno

te karty rozszerzen to maja juz 20 lat...

mam jv2080 z 8 kartami, do elektroniki super, ale do techno srednio

muzyk amator

Awatar użytkownika
Gamaliel

Post autor: Gamaliel » piątek 13 sie 2010, 15:19

Nie kalkulowało by mi sie zatem bardziej kupienie MC-808 albo 909? Z używka też zmieszczę się w 2 tysiącach, a to chyba nieco nowsze maszyny.

...
zamiast jx-305 lepiej kup rolanda 505, jest tego duzo na allegro i widzialem ze sa tanie nawet 1000zl

zwroc tylko uwage na wyswietlacz w 505, czy wyswietla wszystko bo byly z tym problemu

początkujący

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » piątek 13 sie 2010, 16:08

polecam NI MASCHINE. Jestem od niedawna szcześliwym posiadaczem i ekstra rzecz,dobrej jakosci brzmienia, fajne pady, intyicyjna kontrola, sporo udogodnien.Ciężko sie odewać  od tego.Naprawde polecam, jak wsiąkniesz to koniec....
...

[addsig]
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » sobota 14 sie 2010, 17:40

...

to dosyc solidny sprzet, poszukaj na youtube demo

nie jest to super kompletny sprzet do muzyki jak na obecne czasy, ale jest tani i moze zostac uzupelniony o jakis virtualny analog

jesli stronisz od kompow na poczatek super zakup, fajny seqwencer, duzo patternow

po co ci klawiatura do tego,

xp80 to kon pociagowy do wszystkiego, ale raczej do pop, elektorniki, dance niz techno

te karty rozszerzen to maja juz 20 lat...

mam jv2080 z 8 kartami, do elektroniki super, ale do techno srednio...

A co zrobi samym MC-505 jesli nie ma żadnej klawiatury ?

Jak już mu tak doradzasz to lepszy byłby JX-305 (klawiatura dynamiczna z czuloscią na docisk). Miałby wtedy mc-505 z klawiaturą.

Jedynym minusem zabawek typu MC/JX-505  jest to, ze to sa romplery...Reszta daje rade na początek do zabawy nawet z kilkoma stylami muzycznymi.

Jeśli chodzi o uzupelnienie VA to dobry pomysł bo u mnie gra m.inn. JX-305 w parze z AN1x.

eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
MaxMartini

Post autor: MaxMartini » sobota 14 sie 2010, 19:39

chyba nie wiesz o czym ty piszesz, mc 505 to nie jest moduil brzmieniowy, to jest samodzielny groovebox

jest seqwencer, edytor brzmien, bazda gotowych patternow i mini klawiatura do wprowadzania dzwiekow

mc505 to jest glowny produkt jv to tylko produkt dodatkowy zbudowany na engine 505

oczywiscie jesli autor watku ma wiecej funduszy, to moze spokojnie brac 808 lub 909

i tez mu napiszesz, ze co zrobi bez klawiatury?

jego wybor czy chce klawiature czy nie ale nie jest ona konieczna w przypadku grooveboxa, bo groveboxy powstaly wlasnie po to aby nie uzywac klawiatury

ja bym za 2 tysiace kupil

mc 505 + waldorf np micro q, lub blofeld desktop (uzywany)

ale raczej skladniam bym sie ku micro q, bo blofeld ma ciche wyjscie, troche plastikowy dzwiek i nie grzeszy trwaloscia

wyjdzie rowne 2 tysiace

a mozliwosci juz naprawde spore, mc moze sterowac zewnetrznym modulem

muzyk amator

ODPOWIEDZ