E-mu 0404 i Pioneer DJM 800 - jak odsłuchać Akai APC-40?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:
E-mu 0404 i Pioneer DJM 800 - jak odsłuchać Akai APC-40?

Post autor: dr.beat » poniedziałek 21 cze 2010, 12:53

Witam,

mam takie (chyba) proste pytanie , jak podłączyć akai apc 40 z mixerem, bym mial odsłuch na sluchawkach  sampli czy dzwięków z syntezatorów do których nie jestem pewny i wolałbym je odsłuchać niż puszczać live ?
Posiadam kartę emu 0404 oraz mixer Pioneer DJM 800.
Dzieki za wszelakie odpowiedzi!

[addsig]
Music sounds better with...me ;-)

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Re: E-mu 0404 i Pioneer DJM 800 - jak odsłuchać Akai APC-40?

Post autor: dr.beat » poniedziałek 21 cze 2010, 14:03

......Witam,
mam takie (chyba) proste pytanie , jak podłączyć akai apc 40 z mixerem, bym mial odsłuch na sluchawkach  sampli czy dzwięków z syntezatorów do których nie jestem pewny i wolałbym je odsłuchać niż puszczać live ?Posiadam kartę emu 0404 oraz mixer Pioneer DJM 800.Dzieki za wszelakie odpowiedzi!...

Swoją drogą dziwi mnie to pytanie bo APC to tylko sterownik MIDI i nie da się go podłączyć pod mixer :)

To tak:
1. Musisz w opcjach Abletona skonfigurować sobie wyjścia aby ableton widział 4 wyjścia z karty dźwiękowej.
2. Na kanale master ustawiasz:
a) Master Out 1/2
b) Cue Out 3/4

3. W Apc używasz klawisza SOLO który teraz działa jako CUE.
4. Mixer nie potrzebny. Wystarczy podłączyć słuchawki bezpośrednio pod interface i odsłuchiwać kanały 3/4

Jeśli już uprzesz się na uzywanie miksera to już pewnie wiesz co zrobić. Na pierwszy kanał podajesz wyjścia 1/2 a na drugi 3/4 i masz odsłuch tego z 3/4

Ot cała filozofia :)
...

Ok sprawdzę to jak wróce do domu, akai jest w drodze, natomiast sprawdze bez sterownika czy cos takiego zadziała. Pozdrosy

[addsig]
Music sounds better with...me ;-)

Redakcja

Re: E-mu 0404 i Pioneer DJM 800 - jak odsłuchać Akai APC-40?

Post autor: Redakcja » poniedziałek 21 cze 2010, 15:32

...Jednak Automap miażdży konkurencje...

Novation AutoMap nic nie miażdży, bo po prostu jest tylko programowym (jakich już się trochę uzbierało) międzymordziem (czyt. interfejsem) dla kogoś, kto nie kuma/nie ma czasu zakumać dobrze czaczy w temacie MIDI. Bo dokładnie to samo można zrobić zawsze z poziomu samego urządzenia tego typu.

Tu można się do wręcz bólu spierać jakiego producenta owe międzymordzie jest lepsze, czyli bardziej przyjazne programowo dla użytkownika. Ale to zostawmy może już lejkom , tudzież tym, którym pilno do zakończenia projektu z ich zastosowaniem.

Od siebie dodam tu tylko jedno - tak naprawdę nic nie zastąpi ugruntowanej wiedzy w zakresie MIDI, a szczególnie już wtedy, gdy idzie o zastosowania niekonwencjonalne, które zwykle przekładają się i na mocno konkretniejszą kasę. Na bank większą niż każdy jakiś następny mniej lub bardziej amatorski mix, czy też remix.

Gdyby mi przyszło zaprojektować transparent z dobrą radą (za którą stoi i konkretniejsza kasiora), to pisałoby na nim pewnie tak: MIDI od podstaw, cholernie warto!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ