Mikrofony dynamiczne

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
gatto
Re: Mikrofony dynamiczne

Post autor: gatto » piątek 07 maja 2010, 23:43

Biorąc pod uwagę, że 95% wokalistów nieklasycznych to kompletna amatorka, mniejsza ilość detali tylko zmniejszy odruch wymiotny słuchającego. Natomiast mikrofony dynamiczne wyróżniają się nierówną charakterystyką przenoszenia, zazwyczaj z podbiciem w okolicach 4kHz. W ten sposób kształtują barwę głosu w sposób postrzegany jako ładny. To jest po prostu dla każdego wokalisty i reżysera dźwiękowego jak 2+2=4. Nie ma sensu tego negować. Osobiście mam też własny pogląd na nagłośnienie wokalu, bo ostatnio miałem zwyczaj śpiewania na koncertach na wielkomembranowym mikrofonie pojemnościowym. Ale to nie zmienia faktu, że dynamiczne mikrofony ładnie kształtują barwę głosu.

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » sobota 08 maja 2010, 13:02

Witam. Czy spotkał się ktoś z was z mikrofonem dynamicznym AKG D24 ?
Jestem ciekaw waszych opini, gdyż według mnie brzmi świetnie.
Z charakterem. Powiedział bym nawet lepiej niż mikrofon pojemnościowy do 1000 zł.
Oczywiście trzeba na nim rzeźbić, no i odpowiednio do niego podejść.
Bo z dynamikami nie ma tak że stajesz i śpiewasz.
Potrzebuję dźwięku by oddychać

podlas

Post autor: podlas » niedziela 09 maja 2010, 20:04

Dzieki za komentarze. Co powiecie o alternatywach dla dynamicznego Shure beta 58a? Np. Rode M1, Sennhaiser, czy AKG?

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » niedziela 09 maja 2010, 22:35

SM58?

Dla niedoświadczonego wokalisty może się lepiej sprawdzić, szersza charakterystyka kierunkowa i słabszy efekt zbliżeniowy. Ewentualnie Audix i5, też kardioida ale z jaśniejszym brzmieniem.

Jak masz więcej siana to SM7 jest rewelacyjnym dynamikiem, niestety kosztuje tyle co przyzwoita pojemność.

maniekpycek

Post autor: maniekpycek » poniedziałek 10 maja 2010, 00:19

...Dzieki za komentarze. Co powiecie o alternatywach dla dynamicznego Shure beta 58a? Np. Rode M1, Sennhaiser, czy AKG? ...

Dziwne pytanie.Przecież każdy na forum może polecić każdy z wymienionych modeli.Najlepiej udaj się do dobrego sklepu i sprawdż co Tobie będzie najlepiej pasować a unikniesz zbędnego rozpisywania się.Ja posiadam Sennheiser 865 s i jestem bardzo zadowolony.Fajny ciepły dół i szerokie pasmo,jednak nie mogę przekonać mojego kumpla z zespołu który upiera się przy sm58---widocznie lepiej mu Shure pasuje.Pozdrawiam.

podlas

Post autor: podlas » poniedziałek 10 maja 2010, 20:19

Chyba macie racje- lepiej samemu przetestować na głosie. Jednak mam jeszcze kilka pytań:

1) czy mikrofony dynamicne szumią?  wiem, odpowiedzieliście że nie szumią. Ale jak przejrzałem forum Haromy central i wczytałem się w opinie o shure sm58 to ewidentnie ludzie piszą że ten mikrofon równiez szumi. Więc jak to jest? Producetn tez nic nie pisze w specyfikacji. Wiem mógłbym pójsc dos klepu isobie posłuchać - i tak byłem kiedyś w takim sklepie i podłączyli mi do miksera analogowo pojemnosciówke "paluszek" i na kolumnach nie szumiał. Zachodzę do domu - i co słyszę szumy jak nic, myślałem że to wina karty, ale sprawdząłm na dwóch i problem wciąż istniał. Tyle o testowaniu w sklepie. Więc może ktos mi odpowie czy do studia - dynamiczne mikrofony z uwagi na poziom szumu - się nadają?

2) i druga sprawa - czy mikrofon dynamiczny/pojemnosciowy moge podłączyć do interfejsu Firewire np. Tc electronic lub rme fireface. A nastepnie (po podłączeniu interejs - laptop) mogę do tego interfejsu podłączyć kolumny głośnikowe i grać na żywo. Z tym że sygnał z mikrofonu biegł by  oczywiście przez interfejs.  Wiem ze to wszystko nie brzmi profesjonalnie ale dopiero zaczynam i chciałbym się dowiedziec paru rzeczy.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 11 maja 2010, 10:51

Podlas-

czyzby obca byla Ci internetowa wyszukiwarka?

ad1. tak szumia, kwestia jak bardzo i czy dla ludzkiego ucha jest to poziom uciazliwy, szumiec moze mikrofon kabel preamp...nie obwiniaj wszystkim tylko jednego ogniwa w lancuchu jakim jest tor foniczny

ad2. Mozna

ODPOWIEDZ