Mikrofony dynamiczne
- Mefistofelez
Re: Mikrofony dynamiczne
Jestem ciekaw waszych opini, gdyż według mnie brzmi świetnie.
Z charakterem. Powiedział bym nawet lepiej niż mikrofon pojemnościowy do 1000 zł.
Oczywiście trzeba na nim rzeźbić, no i odpowiednio do niego podejść.
Bo z dynamikami nie ma tak że stajesz i śpiewasz.
Dzieki za komentarze. Co powiecie o alternatywach dla dynamicznego Shure beta 58a? Np. Rode M1, Sennhaiser, czy AKG?
SM58?
Dla niedoświadczonego wokalisty może się lepiej sprawdzić, szersza charakterystyka kierunkowa i słabszy efekt zbliżeniowy. Ewentualnie Audix i5, też kardioida ale z jaśniejszym brzmieniem.
Jak masz więcej siana to SM7 jest rewelacyjnym dynamikiem, niestety kosztuje tyle co przyzwoita pojemność.
-
Dziwne pytanie.Przecież każdy na forum może polecić każdy z wymienionych modeli.Najlepiej udaj się do dobrego sklepu i sprawdż co Tobie będzie najlepiej pasować a unikniesz zbędnego rozpisywania się.Ja posiadam Sennheiser 865 s i jestem bardzo zadowolony.Fajny ciepły dół i szerokie pasmo,jednak nie mogę przekonać mojego kumpla z zespołu który upiera się przy sm58---widocznie lepiej mu Shure pasuje.Pozdrawiam.
Chyba macie racje- lepiej samemu przetestować na głosie. Jednak mam jeszcze kilka pytań:
1) czy mikrofony dynamicne szumią? wiem, odpowiedzieliście że nie szumią. Ale jak przejrzałem forum Haromy central i wczytałem się w opinie o shure sm58 to ewidentnie ludzie piszą że ten mikrofon równiez szumi. Więc jak to jest? Producetn tez nic nie pisze w specyfikacji. Wiem mógłbym pójsc dos klepu isobie posłuchać - i tak byłem kiedyś w takim sklepie i podłączyli mi do miksera analogowo pojemnosciówke "paluszek" i na kolumnach nie szumiał. Zachodzę do domu - i co słyszę szumy jak nic, myślałem że to wina karty, ale sprawdząłm na dwóch i problem wciąż istniał. Tyle o testowaniu w sklepie. Więc może ktos mi odpowie czy do studia - dynamiczne mikrofony z uwagi na poziom szumu - się nadają?
2) i druga sprawa - czy mikrofon dynamiczny/pojemnosciowy moge podłączyć do interfejsu Firewire np. Tc electronic lub rme fireface. A nastepnie (po podłączeniu interejs - laptop) mogę do tego interfejsu podłączyć kolumny głośnikowe i grać na żywo. Z tym że sygnał z mikrofonu biegł by oczywiście przez interfejs. Wiem ze to wszystko nie brzmi profesjonalnie ale dopiero zaczynam i chciałbym się dowiedziec paru rzeczy.
Podlas-
czyzby obca byla Ci internetowa wyszukiwarka?
ad1. tak szumia, kwestia jak bardzo i czy dla ludzkiego ucha jest to poziom uciazliwy, szumiec moze mikrofon kabel preamp...nie obwiniaj wszystkim tylko jednego ogniwa w lancuchu jakim jest tor foniczny
ad2. Mozna