Mikrofony dynamiczne

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
podlas
Mikrofony dynamiczne

Post autor: podlas » niedziela 02 maja 2010, 19:02

Witam. Ostatnio rozglądałem się za jakims mikrofonem dynamicznym. W oko wpadł mi Shure 58 a beta. Jednak nigdzie nie znalazałem informacji o szumach własnych tego mikrofonu. sporo osób go chwali - rozumiem - to jest mikrofon głownie na scenę. Kiedyś miałem Behringera XM 8500 dynamiczny - straaasznie szumiał, i był bardzo cichy. Czy wszystkie mikrofony dynaimczne sa takie ciche i generują duży szum własny, którego i tak nie słychać na scenie? Czy da się nagrac dynamicznym mikrofonem w miare dobry wokal - bez szumów?

podlas

Re: Mikrofony dynamiczne

Post autor: podlas » niedziela 02 maja 2010, 19:04

...
Witam. Ostatnio rozglądałem się za jakims mikrofonem dynamicznym. W oko wpadł mi Shure 58 a beta. Jednak nigdzie nie znalazałem informacji o szumach własnych tego mikrofonu. sporo osób go chwali - rozumiem - to jest mikrofon głownie na scenę. Kiedyś miałem Behringera XM 8500 dynamiczny - straaasznie szumiał, i był bardzo cichy. Czy wszystkie mikrofony dynaimczne sa takie ciche i generują duży szum własny, którego i tak nie słychać na scenie? Czy da się nagrac dynamicznym mikrofonem w miare dobry wokal - bez szumów?... 

Update: Czy dobrym mikrofonem dynamicznym mozna nagrać przywoity studyjny wokal?

gatto

Post autor: gatto » niedziela 02 maja 2010, 23:21

Shure 58 a beta to mikrofon profesjonalny, żadnych problemów z szumem nie ma. Nawet tańsze mikrofony Shure za 100 zł. nie szumią. Albo ten XM 8500 miał jakąś ukrytą wadę albo coś było żle z podłączeniem. Profesjonalne mikrofony dynamiczne mają wyjście symetryczne, przy użyciu normalnego profesjonalnego symetrycznego kabla mikrofonowego nawet 10 m zakłócenia elektromagnetyczne są skutecznie eliminowane. Wkładka mikrofonowa w beta 58a ma elastyczne zawieszenie, cewka ekranowana. Nic lepszego po prostu nie ma.

podlas

Post autor: podlas » poniedziałek 03 maja 2010, 11:27

Dzięki za odpowiedz. Cjyba jestem troche laikiem w połączeniach. Połaczenie mikroofnu dynamicznego wyglądałoby tak - że złącze XLR podłacza się do mikrofonu, a z  drugiej strony przewodu podwójnymi złączami typu duży Jack /TRS/ a może teź XLR do karty dzwiękowej?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 03 maja 2010, 12:51

Mozliwe ze zamiast sygnalu mikrofonowego uzyles liniowego

tak, tym dynamikiem mozna nagrac bardzo dobry wokal studyjny

podlas

Post autor: podlas » poniedziałek 03 maja 2010, 20:01

Mikrofon podłaczałem kablem XLR-XLR do karty E-Mu Tracker Pre. A więc chyba nie tak....

gatto

Post autor: gatto » poniedziałek 03 maja 2010, 23:20

Karta jak najbardziej odpowiernia. Ale sprawdź kabel mikrofonowy XLR-XLR, czy jest na pewno symetryczny i czy nic w nim nie przerywa. Niesprawny kabel może spowodować duże zakłucenia. Poza tym należy uważnie sprawdzić ustawienie poziomów sygnałów na mikserzesterującym kartą, czy sygnał z mikrofonu nie jest za bardzo tłumiony co obnoża stosunek S/N.

maniekpycek

Post autor: maniekpycek » wtorek 04 maja 2010, 00:48

Jeśli chcesz nagrywać -jak to ujołeś --ładne wokale studyjne to kup sobie mikrofon pojemnościowy,napewno uzyskasz lepszy efekt.MK 319 dostaniesz napewno dużo taniej niż Beta 58.Pozdrawiam.

gatto

Post autor: gatto » środa 05 maja 2010, 00:28

...Jeśli chcesz nagrywać -jak to ujołeś --ładne wokale studyjne to kup sobie mikrofon pojemnościowy,napewno uzyskasz lepszy efekt.

Z tym że mikrofon pojemnościowy przekazuje wokal taki jak jest, natomiast Beta 58 właśnie robi łądne brzmienie wokalu:)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 06 maja 2010, 12:12

Z tym że mikrofon pojemnościowy przekazuje wokal taki jak jest, natomiast Beta 58 właśnie robi łądne brzmienie wokalu:)
...

nie ladne tylko po prostu przekazuje mniej detali (mowiac bardzo ogolnikowo)

ODPOWIEDZ